cinema catal� . caT
Pellcules catalanes o de director catal

PARLA'M D'EN PACO

Cinema Catal . NET
Director: Joan Sanz
Producci: Bonavista Films
Any: 2010
Durada: 90'
Gui: Joan Sanz
Fotografia: Nono Arruga
Msica: Vctor Murga
Direcci artstica: Albert Cortijo
Muntatge: Karen Sol
Intrprets: Jordi Borrs, Joan Sanz, Maria Berenguer, Roser Sanz, Ana beda.

Sinopsi: Als 50 anys, dos vells amics de la infncia, Claudi i Paco, es trben en situacions completament diferents a les que semblava haver-los destinat la vida. Paco, triomfador nat, est en una situaci de franca decadncia, mentre que en Claudi, perdedor vocacional, ha assolit una posici acomodada sense ni tan sols haver-s'ho proposat. Per la seva banda, Berta, filla d'en Claudi, observa amb desconcert l'espectacle que li ofereixen els dos adults, i tracta d'obtenir conclusions de profit per a ella mateixa.

Consideracions: Una histria produda amb molt pocs mitjans i un equip tcnic i artstic mnim, que tracta qestions singulars que tenen a veure amb les relacions humanes en una societat complexa, utilitzant com a escenari central un dels indrets ms emblemtics de Catalunya: la muntanya de Montserrat.

Crtica: (Apunts sobre la famlia i l'amistat). Al pot petit hi ha la bona confitura. Sovint ens oblidem que aquesta cita en forma de metfora s perfectament aplicable a un grapat inesgotable de pellcules que a partir de la seva modstia i sinceritat esdevenen molt ms enriquidores que moltes produccions sucumbides a la seva excessiva ambici. Doncs b, Parlam den Paco s una singular proposta catalana que en aquesta poca on sembla que noms importi lesperit comercial i els focs artificials, t el valor doferir una histria ntima i personal al voltant de les relacions familiars i damistat en base a les conseqncies agredolces del pas del temps. Escrita, produda i dirigida per Joan Sanz, Parlam den Paco s una pellcula de tres personatges protagonistes: dos amics al voltant de la cinquantena i la filla dun dells. El film sinicia a partir del moment que en Claudi pare divorciat i allat de relacions socials - es retroba amb la seva filla Berta, fet que coincideix amb un altre retrobament: el den Claudi amb en Paco, un vell amic amb qui va viure infantesa, joventut i transformaci personal. Tots tres conviuran durant un parell de dies, que serviran perqu els dos homes es despullin emocionalment i deixin anar tot all que els ha condicionat de per vida. Mentrestant, la noia es convertir en espectadora privilegiada i en part decididament activa de la intensa sinceritat que es desenvolupar. Ambientada al poble de Collbat i, per tant, amb la presncia de la muntanya de Montserrat actuant gaireb com un personatge ms no obstant la seva espiritualitat actua com a motor perqu en Claudi trobi la forma de dirigir-se a la seva filla inquieta -, Joan Sanz signa un film molt hum, bonic, tendre, delicat i inevitablement emotiu, dotant-lo duna forma de fer molt afrancesada, molt ms proper al cinema essencialment dialogat dEric Rohmer que no pas a latreviment formal de Jean-Luc Godard. I s que els dilegs sn la base on Sanz es serveix per crear tot linters, un inters in crescendo que permet conixer els personatges amb certa profunditat sense necessitat dintroduir cap flashback ni ellipsis de cap mena, simplement mitjanant el poder de la paraula. Tanmateix, una pellcula daquestes caracterstiques necessita la complicitat ms absoluta per part dels actors, i en aquest sentit, cal remarcar el treball del triangle protagonista, molt especialment una estupenda Maria Berenguer, que desprn una admirable naturalitat i un saber estar ms propi de les actrius veteranes, una actriu molt rohmeriana que hagus captivat al desaparegut autor dels contes de les estacions. (Albert Galera).

EnllaansInici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small