cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CORTOCUENTOS. GUI: BORJA CRESPO. DIBUIXOS: CHEMA GARCA. ASTIBERRI EDICIONES. COLLECCI ASTIBERRI POP. CARTON. COLOR. 128 PGINES

Borja Crespo i Chema Garca formen una singular parella creativa iniciada amb la seva anterior collaboraci conjunta al idear el personatge Diox el exterminador. De fet, lamistat sorgeix de temps enrera ja que Borja Crespo, a travs de la seva casa Subterfuge Comix, havia editat treballs de Chema Garca els anys 90. El granad Chema Garca sha forjat en el mn de la publicitat i el disseny com a dibuixant i desprs com a illustrador, tant de llibres infantils com a la versi espanyola de la revista Rolling Stone, assolint lany 2000 el guard dautor revelaci en el Sal del Cmic de Barcelona. Des daleshores no ha parat de publicar per diferents editorials. Mentre que el bilba Borja Crespo ha estat curtmetratgista, director de videoclips, productor de tota mena dobres audiovisuals i, fins i tot ha estat director del Festival de Cine de Pescola durant tres anys. Collabora en diferents mitjans i tamb ha publicat com a dibuixant algunes histries prpies participant activament en el Sal del Cmic de Getxo des de fa anys.

Ambds atresoren una trajectria artstica i professional denvergadura i amb ledici de Cortocuentos de part de la marca vasca Astiberri aconsegueixen plegats una fita important. Es tracta duna edici cuidada i delicada en format de llibre illustrat farcit dhistries breus, de narracions mnimes travessat pel fantstic i el terror de srie B per filtrat per lamargura i la poesia. Histries agredolces, tragicmiques i melanconioses que arrosseguen un psit de tristesa. Abunden les invasions aliengenes, els contes clssics rebregats i transformats, i tamb estampes qotidianes carregades de reflexi sobre la despersonalitzaci, lalienaci collectiva, el sofriment hum i la desolaci. Un historieta grfica plural, mgica i fantstica, per carregada a ms de sentit, dintenci, de missatge. Histries independents que es podrien sobreposar perfectament i que dialoguen entre si de forma transversal creant una coherncia i armonia conceptual conjunta rica i profunda.

Construida a base de haikus, de proverbis, de llions humanes sense ctedra i composada amb escassos i minimalistes textos que contrasten amb illustracions a pgina sencera. Cada histria rep un enfocament estilstic diferent amb un recital creatiu increble de Chema Garca. A vegades sembla una confrontaci de colors amb diferents gradacions que van del blanc i negre, al gris i arriba fins als colors esclatants. Una estranya i fascinant lluita de tons en qu el gris esdev sovint el color duna civilitzaci terrestre tendent al gregarisme i la deshumanitzaci en qu la massa gris collectiva acaba per crospir-se un acolorit individu de cor geners a Corazn tonto o la radiografia de la immovilitat, lavorriment i lensopiment malalts que registra el contundent relat Tedio. Retrobem el gris alienant fins i tot en el ttric i monocolor gris de la histria del monstre esculpit en un sof mirant eternament la televisi a El ogro de la caja de luz. Les tonalitats grises apareixen de nou en una invasi sospitosament humana que vol esclafar un planeta de jocs, gresca, felicitat i, com no, de colorins i llaminadures pintades.

Ls expressiu del color s capa de revertir una situaci dinvasi extraterrestre dun negre fnebre i opressiu perqu suri a la superfcie tota la nostlgia i tendresa dun robot ocupant que intenta recomposar els destrossats humans com a nines de drap per no sentir- se sol enmig de la devastaci a Exterminador. Hi ha histries precioses damants cosits com Juntos i contes al revs de monstres porucs amagats sota el llit a El monstruo pelusa.

Un llibre dhistorietes emotiu i tendre, sensible i lric, irnic i cruel bellament illustrat en qu cada microconte gaudeix dun tractament estilstic diferenciat pel que fa a grafisme, formes, lnies i colors. Una recomenable fusi de textos i formes dibuixades.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1296

Joan Millaret Valls

29 de novembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small