cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA PIVELLINA TRIOMFA AL 47 FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINE DE GIJN

La co-producci austrac-italiana La pivellina, primera pellcula de ficci de la parella Tizza Covi i Rainer Frimmel, provinents del gnere documental, guanya la 47 edici del Festival Internacional de Cine de Gijn. Aquesta histria duna nena abandonada i orfa de dos anys dedat recollida per membres dun circ ambulant i installada en una caravana, guardonada a la Quinzena de Realitzadors de Cannes, va tocar profundament els membres del jurat de la secci oficial - entre el quals shi trobava la realitzadora Luca Puenzo, el periodista musical Kiko Amat o lactor Andrs Gertudix i se li va entregar tant el Premi Prncep dAstries al millor llargmetratge com el guard a la millor actriu protagonista per Patrizia Gerardi grcies al seu commovedor paper.

Laltra gran triomfadora en la jornada de clausura del certamen asturi el passat dissabte 28 de novembre va ser la cinta nord-americana, en la millor tradici del cinema independent, Humpdey. Aquesta modesta pellcula s la tercera realitzaci de la directora Lynn Shelton, qui ja havia aconseguit anteriorment el premi del jurat en el festival de Sundance, i est rodada amb una extrema honestetat i naturalitat al voltant duna trobada de dos amics heterosexuals disposats a mantenir una relaci sexual per a ser enregistrada coma vdeo artctic i desprs enviar la cinta a un festival. Aquest exercici dimmediatesa sobre la masculinitat qestionada, ben b fruit de la improvisaci i de lespontanetat dels seus dos actors protagonistes, va recollir tant el guard a la millor direcci com tamb el premi ex-aequo als seus dos protagonistes absoluts, els actors Mark Duplass i Joshua Leonard.

Al premi al millor gui va recaure en les mans de Philippe Lioret, Emmanuel Courcol i Olivier Adam, responsables de la histria continguda al film francs Welcome de Philippe Lioret. Aquest film comentat en la crnica passada, relata la relaci damistat i solidaritat de connotacions paterno-filials que sorgeix entre un home madur en procs de separaci i monitor de nataci a la vila costanera de Calais i un jove immigrant kurd que vol travessar el Canal de la Mnega per arribar fins a Londres primer amagat en camions de gran tonatge i desprs aprenent a nedar. Aquesta intensa i noble cinta sobre els estralls de la immigraci va veure tamb com el Jurat Jove li atorgava el premi al millor llargmetratge.

Lnica cinta amb aportaci espanyola dins la secci oficial, Mal da para pescar de luruguai resident a lEstat espanyol lvaro Brechner, i comentada en la crnica anterior, va obtenir el Premi Gil Parrondo a la millor direcci artstica per la feina de Gustavo Ramrez al recrear lambient fantasmtic per on discorre la pattica i digna vida duns perdedors en oblidada terra de ning. Igualment, la cinta romanesa Francesca del director Bobby Paunescu, que va ser comentada en la crnica precedent, va aconseguir el premi de la crtica internacional Fipresci pel retrat duna dona jove romanesa en trnsit demigraci en que sesbossa un pas mesqu, corrupte, masclista i violent encara que els tpics ms pejoratius sels enportin els italians.

Finalment, el Premi Especial del jurat va ser pel llargmetratge francs Le roi de levasion dAlain Guiraudie construit sobre la singular relaci que sestableix entre un solter gai avorrit i fastiguejat de la feina i una noia assetjada per un grup de joves pel seu to gamberro, grotesc i irreverent. Per acabar, cita que pesos pesants de la modernitat cinematogrfica com el japons Masahiro Kobayasi, que competia amb Wakaranai, o el portugus Joao Pedro Rodrigues, que concursava amb Morrer como um homem, no van obtenir cap reconeixement. Fora de concurs es va exhibir el film inaugural Soul Kitchen de Tafih Akin, motiu duna retrospectiva, i tamb, fora de competici, Trash humpers del director californi Harmony Korine, motiu tamb duna secci dhomenatge a la seva figura.

Entre moltes altres seccions, concerts i homenatges, sobresurt especialment la retrospectiva de descobriment de lemergent director rus Aleksey Balabanov, acompanyada de ledici dun llibre de part de Jess Palacios. Impossible no esmentar tamb la potent secci This is England centrada exclusivament en la relaci entre bandes juvenils i msica, amb un espai important per la violncia, en els darrers anys en el cinema angls, des de Performance amb Mick Jagger - o Bronco bullfrog els anys setanta passant per la inevitable Quadrophenia (1979) de Frank Roddam per desembocar en la brutal Awaydays o ms recentment en el drama adolescent i suburbial Fish tantk premiat a Cannes 2009.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de La Pivellina


lectures: 1336

Joan Millaret Valls (Enviat especial al Festival de Gijn)

30 de novembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Sabeu quines pel.lis tindran distribuci?
Andrs30-11-2009

MAL DA PARA PESCAR l'estrena Vrtice Cine en breu...
Fanaticus30-11-2009

Si no hi ha modificacions de darrera hora, MAL DA PARA PESCAR arribar l' 11 de desembre.
Mrs. Danvers30-11-2009

Segons la distribudora GOLEM el film WELCOME de Philippe Lioret s'estrena el 12 de febrer i SOUL KITCHEN de Fatih Akin el 26 de marc
joan millaret01-12-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small