cinema catal� . caT
Notícies anteriors
FRITZ LANG. AUTOR: QUIM CASAS. EDICIONES CTEDRA. COLLECCI SIGNO E IMAGEN/CINEASTAS

Ediciones Ctedra acaba de reeditar el llibre de Quim Casas, Fritz Lang, aparegut dins la mateixa editorial lany 1991. El llibre ens ofereix un breu captol inicial on sesbossen els eixos temtics, les constants estilstiques aix com les preocupacions i virtuts proporcionades per aquesta figura insigne de la histria del cinema nascuda a la imperial Viena de 1890. Lang ens ha deixat un cinema reconeixible i inimitable adscrit sovint al cinema de srie B o als fulletons rocambolescos, proporcionant-nos personatges diablics, atmosferes asfixiants i aires de malson. El director de Ministry of fear (1943) es va distingir sovint per un estil concs i directe mentre les seves obres desprenien un al trgic i fatalista presidit per la mort, la violncia, la venjana o langoixant aclaparament dels seus falsos culpables.

En un segon captol es fa un seguiment de litinerai peregr de Fritz Lang que el porta a Berln en una primera etapa creativa agermanada moltes vegades a l'expressionisme alemany que ell desprs avorriria i treballant en films colossals Metrpolis (1927) - sota els imperis DECLA i UFA tot aparellant-se amb la guionista i futura esposa The von Harbou per acabar fugint dAlemanya amb lirrupci de Hitler desprs dhaver rodat autntiques obres mestres com la inquietant i malaltssa M (1931), pea que va desvetllar precisament el recel del nazis.

Desprs duna breu escala a Pars, el refugiat Fritz Lang es va installar als Estats Units on va rodar nombrosos film de caire social i psicolgic, associats a les llums i les tenebres del cinema negre, ms bastants westerns i films de propaganda anti-nazi. Quan Fritz Lang renuncia a Hollywood emprn un cam errtic per Londres tot retornant a Berln per acomiadar-se cinematogrficament reprenent el seu maquiavllic i emblemtic personatge del doctor Mabuse el 1960 desprs dun estrany dptic anacrnic i extic consagrat als serials daventures i la poesia kitsch folletinesca El tigre de Esnapur-La tumba india(1959). Fritz Lang moriria el 1976 apartat del cinema tot i la seva presncia com a convidat als grans festivals de Cannes, Vencia o Sant Sebasti. Una mena de retir europeu don la figura de Fritz Lang seria vindicada pel mateix Godard amb la seva inclusi en el repartiment a El desprecio (1963).

Quim Casas inclou un apartat dedicat a donar veu i transcriure les declaracions sobre el mestre de directors, companys i pensadors per dedicar el gruix del llibre a fer un estudi cronolgic i exhaustiu de la seva obra. Per acabar safegeix un annexe filmogrfic sobre les seves diferents activitats aix com lesment dels seus projectes frustrats ms la pertinent bibliografia.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1305

Joan Millaret Valls

6 de desembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

un altre gran mestre!
Josep M.07-12-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small