cinema catal� . caT
Notícies anteriors
SERGIO LEONE. AUTOR: CARLOS AGUILAR. EDICIONES CTEDRA. COLLECCIO SIGNO E IMAGEN/CINEASTAS

Editorial Ctedra acaba deditar el llibre Sergio Leone, de lescriptor i historiador Carlos Aguilar, dins de la seva veterana collecci de referncia consagrada a cineastes de tots el temps. El director itali nascut el 1929, fill dun pare cineasta contemporani del naixement del cinema - Vincenzo Leone i ajudant de direcci de reputats realitzadors com Carmine Gallone i Mario Soldati, va debutar amb lambicis peplum El coloso de Rodas (1960) desprs dhaver participat activament en la filmaci de Los ltimos das de Pompeya. Per Sergio Leone va acabant entrant en la histria del cinema amb la singular revisitaci del gnere nord-americ per excellncia, el western, que va fer a Por un puado de dlares (1964), un punt i apart en la histria del cinema i del propi gnere. Aquest primer ttol, fundador del que desprs sanomenaria lspaguetti-western, va ser una adaptaci de Yojimbo (1961) dAkira Kurosawa, rodat seguint les petjades anteriors de lxit de Los siete magnficos (1960) de John Sturges, deutor de Los siete samuris (1954), novament del mestre Kurosawa, i va obrir una primera tanda de films batejada com la trilogia del dlar conformada per La muerte tena un precio (1965) y El bueno, el feo y el malo(1966).

Sergio Leone va ser el principal contribuidor a la desmitificaci i renovaci dun gnere construt bsicament sobre lpica i lheroisme de la colonitzaci del lluny Oest nord-americ. El gnere senvileix i sembruta emfasitzant la violncia, lamoralitat, la cobdcia i lafany de lucre amb els diners. Sergio Leone omple el seu cinema dactors secundaris, entronitza la figura inesgotable de Clint Eastwwod, afavoreix la consagraci del compositor Ennio Morricone i atorga una fisicitat esferedora a les seves pellcules amb grandiosos i excessius primers plans i una saturaci formal amb temps dilatats, estiradssims i pesats en ambients polsosos i pestiulents.

Desprs obra una segona trilogia ms dispersa i espaiada en el temps iniciada amb un quart western desprovet de la llegendria figura de Clint Eastwood - poc desprs llenada en solitari al debutar lany 1971 amb Escalofro en la noche i de referncies cinfiles evidents amb els criminals de linici - homenatges a Slo ante el peligro (1952, Fred Zinnemann) o el film de cinema negre Forajidos (1946, Robert Siodmak) - a Hasta que lleg su hora (1968) amb un Henry Fonda en un registre desconegut. Aquest segon bloc continua amb un film daventures de sabor mexic Agchate, maldito! (1971) i s coronat amb un darrer i majestus film que recreava els films de gngsters nord-americans a la pellcula ms pesimista i desoladora del genial director que va ser Sergio Leone tot signant la seva particular venjana envers Estats Units rase una vez en Amrica(1984). Durant aquesta segon tercet de pellcules t lloc prcticament a inicis de la dcada dels 70 del segle passat la davallada de lspaguetti western una mena de subgnere i una fascinant i estilitzada perversi o degradaci dun gnere major - fruit de la seva massificaci i sobreexplotaci arribant a lesgotament en un carrer ja sense sortida que comportaria fins i tot la seva pardia. Sergio Leone, director nicament de set pellcules i que moriria sobtadament als seixanta anys el 30 dabril de 1989, ha deixat una forta petjada en el cinema contemporani i figures senyeres com Quentin Tarantino o Robert Rodrguez sen declaren beneficiaris i, fins i tot, hereus. La seva tasca revolucionria al torar i rebregar un gnere que semblava installat en la comfortabilitat ha rebut nombrosos homenatges i reconeixements entre els qual destaca sobremanera lexercici de tribut pstum dun dels seus directes deixebles, Clint Eastwood, en el seu darrer western, un elegac, melanclic, brutal i crepuscular Sin perdn (1992).

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 2757

Joan Millaret Valls

9 de desembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Leoooooooooooneee!!!! el mejor director de la historia!
Cliff11-12-2009

este libro es el mejor de Aguilar y el mejor sobre Leone, vaya texto genial y vaya fotos preciosas
Luis Miguel06-03-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small