cinema catal� . caT
Notícies anteriors
NEIL YOUNG. UNA LEYENDA DESCONOCIDA. AUTOR: CHRISTIAN AGUILERA. T&B EDITORES

Com que tots tenim racons amagats, passions ocultes i desitjos inconfessables, ara acabem de descobrir una de les debilitats del prolfic escriptor Christian Aguilera. Un autor que ha consagrat prcticament tota la seva producci literria a glossar diferents figures cinematogrfiques com Stanley Kubrick. Una odisea creativa (Editorial Dirigido por), Milos Forman. El cineasta del inconformismo (Editorial Berenice) o Joseph Leo Mankiewicz. Un renacentista en Hollywood (T&B editores) irromp ara amb un llibre sobre el llegendari i carismtic cantautor Neil Young. Aquest vell music canadenc, incansable i insubornable, sha inscrit per dret propi en la histria viva de la msic rock protagonitzant algunes de les seves millors pgines.

Christian Aguilera porta a terme un exhaustiu seguiment de la trajectria professional de Neil Young, nascut el 1945, des dels primers i errtics flirtejos amb lescena musical de la m de The squires i Minah birds fins a la primera temptativa seriosa i perdurable que significaria la banda Buffalo Springfield amb la publicaci de tres discos histrics en un bienni llegendari que finalitzaria amb la publicaci del LP Last time around (1968) i la dissoluci del grup. El zenit daquest primers anys, quan ja emprenia la seva cursa en solitari, potser seria el disc Dj vu (1970) gravat en plena poca dauge del moviment hippie al costat de David Crosby, Stephen Stills, el britnic Graham Nash i el mateix Young (CSNY). Una banda que ha sobreviscut a les intempries del temps i de ledat i que de tant en tant shan reunit per gravar i tocar plegats de nou.

La indeturable i prolfica cursa en solitari de Neil Young est farcida depisodis de tota mena. Lartista canadenc arrancaria en solitari amb una dcada prodigiosa amb la publicaci de diferents discs entre 1968 i 1977 entre els quals destaca especialment els magistrals After the gold rash (1970) o Harvest (1972). Desprs de lany 1977 vindrien anys de desorientaci i prdua amb una trajectria errtica i iconoclasta a la recerca duna identitat esquiva flirtejant amb diferents estils i sonoritats amb discos oblidables com Trans (1982) fins a un cert ressorgiment a partir de la dcada dels 90 del segle passat amb el contestari Freedom (1989). Un artista divers, inquiet, contradictori, magistral, agosarat, furis i combatiu, que ha tret al mercat dotzenes de discos, t a la botiga ara mateix el seu darrer treball Fork in the house (2009).

Lautor dedica un captol imprescindible al festeig de Neil Young- sovint acompanyat dels electritzants i contundents Crazy Horse amb laudiovisual. El mateix Young es va endinsar per perdres sovint en una espessa i desconeguda selva cinematogrfica que el va portar a dirigir ell mateix un documental denregistrament de concerts i un parell de delirants i surrealistes rareses cinematogrfiques. El seu moment va arribar verdaderament amb la minimalista banda sonora composada per fer de contrapunt al viatge a la perdici duna pobre criatura encarnada per Johnny Deep en el western funerari rodat en blanc i negre per Jim Jarmush, Dead man (1995). Desprs vindrien ms documentals, un rodat pel mateix Jarmusch i, sobretot, els dos treballs de Jonathan Demme sobre la immensa figura de Neil Young en dos propostes complementries, una al costat duns recuperats i polititzats Crosby, Stills, Nash & Young a CSNY:dj vu (2008) i una darrera per cobrir la gira The Trunk show (2009).

El llibre cont tamb un petit per exemplar desplegament fotogrfic que recorre les etapes del genial music en les seves pgines centrals, un llistat de la seva extensa discografia, una bibliografia i, per acabar, el text ofereix un darrer captol de comiat on figuren les lletres de les millors cent canons escollides per Christian Aguilera, tant en la seva versi anglesa com en la seva pertinent traducci a lespanyol.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1929

Joan Millaret Valls

22 de desembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Neil Young s un gran geni. La uni Jarmusch-Depp-Young totalment antolgica!
Marc Espina22-12-2009

Llstima que el llibre s ple d'errates i, encara ms greu, errors que mostren una manca de coneixement preocupant de la carrera de Neil Young i de la msica en general. La intenci era bona, per el resultat s molt fluix i, de vegades, indignant,
Francesc17-01-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small