cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ANIMAC 2010 - 14a MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA D'ANIMACIÓ DE CATALUNYA

L’Animac 2010, la 14a Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, es durà a terme a Lleida del 22 al 28 de febrer amb el suport de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) de l’Ajuntament de Lleida i l’Institut Català d’Indústries Culturals (ICIC) de la Generalitat de Catalunya. L’Animac és una mostra d’animació no competitiva que es dirigeix a aquells artistes que utilitzen l’animació com a instrument d’expressió personal i que, després de 14 anys, està consolidada com un dels esdeveniments audiovisuals més importants del país i és mereixedora del prestigi internacional pel seu rigor, dinamisme i caràcter independent.

L’Animac 2010 oferirà, durant una setmana, projeccions de cinema d’animació, sessions escolars, concerts i exposicions. L’aposta pel cinema d’autor i el talent continua sent un dels segells característics de l’Animac, que amplia el seu programa d’actes amb dues noves activitats enfocades a potenciar nous projectes i creadors: l’Animac Campus i l’Animac Mentors.

Amb el pas dels anys, la mostra Animac ha consolidat el seu caràcter independent i artístic. Creada l'any 1996, durant els seus gairebé 14 anys d'història s'ha consolidat com un dels esdeveniments audiovisuals més importants del país amb una important presència i prestigi internacional. Avui, l’Animac és una mostra rigorosa, dinàmica i acollidora que no escatima esforços per millorar any rere any, generant noves audiències i sempre a disposició de tots els amants de l’animació. Transgredint i qüestionant els límits de la narrativa tradicional, busca visionaris, treballs independents i arriscats que potenciïn i enriqueixin la capacitat expressiva del cinema. De fet, l’Animac és un lloc en el qual es donen cita els artistes i els seus treballs, un laboratori en el qual es generen idees i s’estableixen relacions entre les diferents disciplines artístiques. Animac és l’espai en el qual se somien i es projecten les històries del futur. Aquest any, l’Animac ha rebut el Premi Nacional de Cultura 2009 de l’Audiovisual. Els premis van ser instituïts pel govern català el 1982 i es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals desenvolupades durant l'any anterior. Durant tots aquests anys, l’Animac ha aconseguit assolir una molt bona consideració entre el col·lectiu de creadors per la seva ferma voluntat d’homenatjar el bon cinema d’animació i els seus autors. Aquest fet comporta que la mostra estigui molt ben posicionada en la nova era en la qual el principal capital de la indústria es concentra en el talent i els continguts.

L’Animac torna a la ciutat que l’ha acollit sempre amb noves propostes i continguts i la mateixa vocació. Perquè continua defensant la idea que el cinema d'animació requereix del compromís, el suport i el treball de molta gent però que és molt difícil que sorgeixin bones obres sense la capacitat d'unes persones amb el do de generar mons i discursos, de descobrir en el seu interior emocions universals. I en aquest sentit, neixen dues noves activitats. D’una banda, l’Animac Campus, que ofereix per primer cop a estudiants d’art, de cinema i d’animació, la possibilitat de compartir uns dies amb companys d’estudis, generar xarxes de complicitat, conèixer els professionals de l’animació d’aprop, participar en tallers, gaudir de sessions de cinema, concerts i espectacles. D’una altra banda, neix el programa Animac Mentors, destinat a aquells autors, emprenedors, animadors, etc, que tinguin un projecte d’animació en fase de desenvolupament. L’objectiu d’aquest nou programa és acompanyar, incentivar i impulsar la concepció de projectes d’animació de qualitat i, alhora, donar l’opció al creadors d’arriscar. L’Animac Mentors ofereix l’oportunitat als participants seleccionats d’analitzar el seu treball, suggerir-los vies de millora dels seus projectes i acompanyar-los en la creació de xarxes de complicitat.

La visibilitat internacional de l'Animac li ha permès superar els límits de la seva ciutat natal i d’acollida habitual i desenvolupar part dels seus projectes en altres països: Corea del Sud, Xina, Taiwan, Índia, Alemanya, Hongria, Kosovo, Escòcia, Itàlia, Brasil, Colòmbia... La mostra ha viatjat per tot el món mostrant el millor cinema d’animació i promovent els seus creadors. És per això que l’Animac compta amb una sòlida i exquisida xarxa internacional de còmplices i preceptors (animadors i altres professionals, antics participants de l'Animac, assistents freqüents...). Entre els implicats i còmplices amb què compta l’Animac, hi trobem els extraordinaris germans Stephen i Timothy Quay, dos dels creadors més originals i reconeguts del cinema d’animació mundial, i que seran els convidats especials d’aquesta 14ª edició de la mostra. Nascuts a Pensilvània l’any 1947, els germans (bessons) Quay van estudiar il·lustració a Filadèlfia abans d’entrar a la Reial Acadèmia d’Art de Londres, on van començar a fer els seus primers curts durant la dècada dels 70. Des de llavors, han viscut i treballat a la capital britànica, on han desenvolupat els seus únics i innovadors projectes sota el paraigua dels Koninck Studios. El seu treball s’ha caracteritzat per la passió pel detall, un impressionant domini del color i la textura, i un ús del focus i del moviment de la càmera que es podria definir com a “imprudent” i que converteix en únics i fàcils de reconèixer a l’instant qualsevol de les seves pel·lícules. Són coneguts pel clàssic film de l’any 1986 “Street of cocodriles”, que el director de cinema Terry Gilliam va seleccionar recentment com un dels 10 millors films d’animació de tots els temps.

Notícies - Cinema Català . NET


lectures: 2349

Redacció

7 de gener de 2010


Comparteix la notícia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a màxim pots omplir 255 caràcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small