cinema catal� . caT
Notícies anteriors
PETITES (I GRANS) CONTROVRSIES EN LES NOMINACIONS ALS PREMIS GOYA 2010

Tot i ja ser tradicionals, les peculiaritats en el llistat de nominacions als premis Goya ens han tornat enguany a deixar de pedra. Algunes absncies i diverses presncies incomprensibles tornen a demostrar la dificultat que implica la elaboraci dun llistat limitat on cal donar cabuda a les millors pellcules de lany. Els criteris de selecci manquen de transparncia i la confidencialitat del procs comporta any rere any sospites i reguards ms o menys interessats.

Aix, Pedro Almodvar podr tornar a sentir-se obscurament maltractat per una Acadmia que ha obviat Los abrazos rotos de les principals candidatures, exiliant el darrer film del director manxec a categories secundries com la de Millor Gui Original o Millor Banda Sonora, un reconeixement que sembla difcil li puguin negar a la msica signada pel sempre solvent Alberto Iglesias.

Com a mnim la musa dAlmodvar, Penlope Cruz, s ha vist reconeguda la seva tasca a la pellcula i opta a ser reconeguda com a millor actriu de lany, quelcom que haur de disputar-se amb la britnica Rachel Weisz, amb la (incomprensible) Conxa de Plata al darrer Festival de Sant Sebasti, Lola Dueas, i amb la sempre favorita Maribel Verd.

Pitjor sort ha tingut un altre dels pesos pesants del cinema estatal: Isabel Coixet i el seu Mapa de los Sonidos de Tokio han estat esquivats per una Acadmia que no va dubtar en premiar fa uns anys La vida secreta de las palabras. Sense ser el millor film de Coixet, levocadora sensitivitat de la joguina asitica de Coixet mereixia millor sort que alguna de les pellcules nominades.

s el cas, per exemple, de la deficient i decebedora El baile de la victoria, pellcula que ha confirmat el daltabaix creatiu del seu director Fernando Trueba, qui no aixeca cap des del fracs de El embrujo de Shanghai, almenys pel que fa als seus projectes de ficci. Escollida per representar Espanya als scars, la pellcula s una mostra de poesia exagerada i bellesa impostada, on els versos no acaben de rimar en cap moment. Trueba enceta el cam per esdevenir el nou Garci de la Acadmia, cineasta mimat i reconegut faci el que faci, en agrament etern a lscar importat lany 92 amb Belle Epoque.

Tamb s difcil dentendre, tot i lesplendor narratiu del film, la nominaci a Millor Pellcula de El secreto de sus ojos, film de nacionalitat eminentment argentina que obt 10 nominacions, inclosa la de Millor Pellcula Hispanoamericana, el que denota un cert desconcert per part dels selectors a lhora dubicar geogrficament el capital del film.

En canvi, no trobem ni rastre daquelles pellcules que han apostat per un cinema ms arriscat, cas de Los Condenados dIsaki Lacuesta (Premi Fipresci al darrer festival de Sant Sebasti), La mujer sin piano de Javier Rebollo (Conxa de Plata al Millor Director, tamb a la capital donostiarra), V.O.S. de Cesc Gay, o Petit Indi de Marc Recha. El gest suggerent de la Acadmia fa dos anys, amb el sorprenent i aplaudit reconeixement a La Soledad de Jaime Rosales, sembla haver quedat en loblit. La mateixa sort que han patit dos notables documentals: Mscares dEsteve Riambau i Elisabeth Cabeza, i Ich Bin Enrich Marco de Santiago Fillol i Lucas Vermal. Amb tot, Celda 211 sembla la gran favorita a triomfar la nit del 14 de febrer, amb el perms de la grandiloqent (i discutida) gora dAlejandro Amenbar, un altre dels nens mimats de lAcadmia (com entendre si no lallau indiscriminat de guardons a Mar adentro lany 2004). La sorprenent aproximaci al gnere presidiari del fins ara desestimable Daniel Monzn (autor de pellcules tan ximples com La caja Kovak) sembla haver conjuntat el beneplcit de crtica i pblic. Si ms no, un Goya el t segur: el de millor intrpret mascul per Luis Tosar. Un guard que haur de batallar amb un Ricardo Darn que podria acabar la nit amb un doblet: Millor Actor Protagonista per El secreto de sus ojos i Millor Actor Secundari per El baile de la Victoria. I si la vida s justa, Raul Arevalo i Marta Etura haurien de tornar a casa, per fi, amb lestatueta del pintor aragons sota el bra.

A continuaci us adjuntem el llistat de nominats en les principals candidatures:

MILLOR PELLCULA
Agora
Celda 211
El secreto de sus ojos
El baile de la Victoria

MILLOR DIRECTOR
Alejandro Amenbar per gora
Juan Jos Campanella per El secreto de sus ojos
Daniel Monzn per Celda 211
Fernando Trueba per El baile de la Victoria

MILLOR INTERPRETACI MASCULINA PROTAGONISTA
Ricardo Darn per El secreto de sus ojos
Antonio de la Torre per Gordos
Jordi Moll per El cnsul de Sodoma
Luis Tosar per Celda 211

MILLOR INTERPRETACI FEMENINA PROTAGONISTA
Penlope Cruz per Los abrazos rotos
Lola Dueas per Yo, tambin
Maribel Verd per Tetro
Rachel Weisz per gora

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1368

Gerard Alonso Cassad

13 de gener de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small