cinema catal� . caT
Notícies anteriors
DEL ÉXTASIS AL ARREBATO. 50 AÑOS DEL OTRO CINE ESPAÑOL, ES PROJECTA A L’ANTHOLOGY FILM ARCHIVES DE NOVA YORK

L’Anthology Film Archives de Nova York presenta del 19 al 25 de febrer el programa itinerant de cinema experimental espanyol DEL ÉXTASIS AL ARREBATO. 50 años del otro cine español, produït pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Sociedad Estatal para la Acción Cultural Exterior (SEACEX), amb la col·laboració de l’editora i distribuïdora de DVD Cameo, del Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación - Dirección de Relaciones Culturales y Científicas i l’ICIC/Filmoteca de Catalunya.

DEL ÉXTASIS AL ARREBATO pretén mostrar als principals museus i centres d’art internacionals una selecció del cinema experimental realitzat a Espanya des de la dècada dels 50 fins a l’actualitat.

Es tracta d’un cinema de creació desconegut tant al nostre país com fora de les nostres fronteres. El CCCB i SEACEX consideren que resulta prioritari donar a conèixer aquest patrimoni cultural i atorgar-li la visibilitat que mereix, facilitant l’accés a obres que no circulen habitualment i que ha estat necessari rescatar dels arxius de les filmoteques o, fins i tot, de les cases dels mateixos autors.

Durant dos anys s’ha dut a terme una fase exhaustiva de documentació i catalogació de més d’un miler de títols, d’entre els quals se n’han seleccionat un total de 43. Per garantir l’òptima exhibició d’aquestes peces, s’han realitzat treballs de restauració cinematogràfica, transfer digital o tiratge de còpies noves.

El programa de cinema, comissariat per Antoni Pinent, traça un ampli recorregut per les obres de referència que conformen la poc coneguda història del cine experimental espanyol. El cicle consisteix en una retrospectiva que s’inicia als anys 50 (José Val del Omar, Joaquim Puigvert o Eugenio Granell) i finalitza amb la producció actual de les joves generacions (David Domingo, Oriol Sánchez o Laida Lertxundi), passant per l’obra de Carles Santos, Javier Aguirre, Eugeni Bonet, José Luis Guerín, Frederic Amat, José Antonio Sistiaga o el recentment traspassat Iván Zulueta.

Organitzades de manera transversal i no necessàriament cronològica, les diferents sessions fomenten un diàleg entre les obres clàssiques i les més recents. El programa de cinema inclou 43 títols i es desglossa en 6 sessions d’uns 70 minuts cada una en suport cinematogràfic (35mm) i videogràfic (betacam digital). Aquest programa de cine s’acompanya d’un catàleg en forma d’edició especial de dos dvds amb el seu corresponent llibret (en anglès i en castellà), que conté informació sobre les obres i els autors representats. Andrés Hispano i Antoni Pinent han estat els responsables de la seva edició. CAMEO el distribueix als centres on es projecta el programa de cine i en establiments especialitzats, així com a la seva tenda on-line (www.latiendacameo.es).

Amb motiu de la projecció als Anthology Film Archives del cicle de cinema DEL ÉXTASIS AL ARREBATO. 50 años del otro cine español, el Centro de Estudios Hispánicos King Juan Carlos I de la Universitat de Nova York ha organitzat una taula rodona on es debatrà sobre el contingut del cicle i comptarà amb la presència de Jordana Mendelson (New York University), Vicente Rodríguez Ortega (Universidad Carlos III, Madrid) i Gerard Dapena (investigador independent). La taula rodona, moderada per Jo Labanyi (Directora del King Juan Carlos I), se celebrarà el dijous 18 de febrer de 2010 a les 7:00PM.

Després de Nova York, durant el 2010, el programa de cine es projectarà a la National Gallery of Art de Washington (abril), el Bass Museum of Art de Miami (abril), el CCCB de Barcelona (maig), el MNCARS de Madrid (maig) i la Filmoteca Checa (juny).

Notícies - Cinema Català . NET

lectures: 1344

Redacció

5 de febrer de 2010


Comparteix la notícia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a màxim pots omplir 255 caràcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small