cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LAS BICICLETAS SON PARA EL VERANO. FERNANDO FERNN GMEZ. EDITORIAL CTEDRA. LETRAS HISPNICAS

Editorial Ctedra, en la seva collecci Letras Hispnicas, acaba de publicar lobra Las bicicletas son para el verano del desaparegut actor, escriptor, guionista, autor i director dramatrgic, i, tamb, director cinematogrfic, Fernando Fernn Gmez (1921-2007). Aquesta obra teatral de caire histric ambientada en el marc de la Guerra Civil espanyola va donar peu a una recordada versi cinematogrfica la pellcula ms taquillera de lany 1983 - responsabilitat del realitzador madrileny Jaime Chvarri, un any desprs de la seva estrena teatral, amb Amparo Soler Real, Agustn Gonzlez repetint el mateix personatge de don Luis que abans havia interpretat dalt els escenaris -, Gabino Diego o Victoria Abril.

La pellcula sinicia com en el text teatral lestiu del 1936 i es mantenen els personatges bsics de lobra dorigen encara que la translaci al celluloide comports linevitable procs de condensaci de situacions i tamb lalleugeriment del ritme dramtic mantenint una fidelitat prou manifesta que, en canvi, va desvetllar els recels i les crtiques de Fernando Fernn Gmez. Aquesta pellcula participava dalguna manera dun tipus de cinema dambientaci pretrita, un cinema dpoca, i de caire literari, amb nombroses adaptacions cinematogrfiques que, sovint, han estat ms aviat una rmora pel cinema espanyol que altra cosa, malgrat lxit de pblic, donant peu a un cinema encotillat i de cartr pedra. Si es pot discutir la seva transcendncia esttica o artstica, el que resulta inqestionable s la seva decidida importncia en la recuperaci de la memria histrica i la repercussi del drama de la Guerra Civil en una srie de personatges senzills, quotidians; la petita histria dssers annims i desvalguts.

Fernando Fernn Gmez, afiliat durant la Repblica en el sindicat despectacles de la confederaci anarcosindicalista CNT, es va forjar com a actor cinematogrfic durant la postguerra franquista en cintes de Ladislao Wajda o Juan de Ordua arribant la seva consagraci definitiva amb Balarrasa (1950) de Jos Antonio Nieves Conde mentre els anys 60 ja es consolida com a autor i director teatral. Amb posterioritat la seva prolfica activitat multidisciplinar ha estat frentica.

Las bicicletas son para el verano s una obra de lany 1977 premiada en plena transici democrtica que participa potser ms dels textos realistes en el seu afany de situar la histria com a tel de fons duna crnica familiar i costumista en qu la conflagraci bllica hi s present tant explcitament com implcitament, de manera real o elidida, que no pas dels textos ms avantguardistes i experimentals de lpoca com els dAlfonso Sastre o Fernando Arrabal. Una de les mostres de la presncia daquest rerefons bllic que condiciona inexorablement la vida quotidiana dels seus protagonistes s, sens dubte, les penries econmiques, els problemes dabastament alimentari o la fam, factors que, entre altres, ajuden a bastir una tragdia collectiva exemplaritzada en el grup hum de lobra en un context geogrfic determinat.

La publicaci de Las bicicletas son para el verano correspon a la versi que lautor va fer desprs de presentada lobra i abans de la seva representaci. La pea est formada per un prleg, quinze quadres i un epleg, i est dividida en dos parts. La gran riquesa daquesta edici s lextens text introductori editat per Francisco Gutirrez Carbajo que ocupa prcticament la meitat del volum.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1328

Joan Milaret Valls

2 de març de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small