cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL HIJO. GUI: MARIO TORRECILLAS. DIBUIX: TYTO ALBA. EDICIONS GLNAT. COLECCIN NOVELA NEGRA

Home multifactic, Mario Torrecillas est lligat als audiovisuals des de la seva activitat tant en premsa com en el camp del curtmetratge. Mario Torrecillas irromp ara en fora en el mn del cmic per partida doble sota el paraiges de leditorial Glnat en tasques de guionista. Al costat de ledici de Santo Cristo, amb histries dell mateix al costat del seu company Tyto Alba i dibuixos de Pedro H., sorgeix llbum El hijo alimentat per la prpia i dolorosa experincia del mateix Mario i el dibuix asiluetat i ratllat dun Tyto Alba emparentat dalguna manera en els gravats i les histries negres, brutals i descarnades del Goya testimoni dels horrors humans. Aquest El hijo s un lbum trastornat i caligaresc sobre els lmits de la bogeria i els problemes identitaris dun nen de la guerra en temps duna miserable, violenta i grisa postguerra espanyola en sl catal.

Aquest dantesc i esfereidor cmic, redimit dalguna manera per lenergia benefactora que emana de la descoberta de la paternitat del seu autor, compta amb un interessant prleg del realitzador Agust Villaronga, un altre creador fascinat tamb pel costat ms trbol i esbiaixat de lexistncia humana, qui ara mateix est visitant tamb la postguerra espanyola en el rodatge de Pa negra.

Una histria enverinada i contaminada pels efluvis desquiciats i represors que emanen duna poca i dun rgim amb manicomis que funcionen com camps dextermini, institucions que apliquen la tortura i la vexaci, hospitals que apliquen la segregaci social, patrulles mogudes per la venjativa cacera de lhome, fanatitzats capellans rurals, lenclaustrament dhomosexuals com a penalitzaci i cstig o elements franquistes distingits i trastocats com el sastre pedfil un necroflic Martnez el facha - arraconats en centres dinternament de tota mena de folls i elements dscols.

La bestialitzaci i la brutalitat dun rgim travessat tamb per nens famlics, pidolaires, engrunes i sentit dorfenesa en qu hi batega la sordidesa del clssic Paracuellos de Carlos Jimnez. Temps difcils tamb per un noi que va a la recerca de s mateix i duna mare fugitiva al costat daltres pacients del manicomi de Cantallops conduits sense remissi a labisme. Un noi empatat tamb pels seus propis fantasmes com el pare crpula, estraperlista i amoral. Un noi aclaparat a la vegada per veus i aparicions que reforcen la seva filiaci amb una mare espectral, fantasmagrica i cadavrica que sembla no reconeixa el seu propi fill.

Una atmosfera psictica i de tonalitats expressionistes que es propaga contagiosament com una virus per tot el lbum. Un clima Un conte llbreg, delirant, mrbid i allucinat protagonitzat per personatges de perfil grotesc, deformat i distorsionador. I entremig daquest malson i daquest descens als inferns sobressurt una monja santa i mrtir, lcida i clarivident, que contrasta amb lanimalitzaci general.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 2101

Joan Millaret Valls

9 de març de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small