cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CINCO MINUTOS DE GLORIA: SLVAME DELUXE

Lany 2001, l'alemany Oliver Hirschbiegel, incapa de predir l'xit que anys ms tard colliria amb "El hundimiento", proposava amb "El experimento" un inslit film que combinava la lgica dels concursos de telerrealitat amb aquella mxima de Hobbes: "l'home s un llop per a l'home". Aix, la pellcula (premiada a Sitges 2001) traslladava al celluloide el fams, i verdic, "Experiment de la pres dStamford" que tancava vint persones en un centre penitenciari i els assignava un rol: 8 d'ells exercirien d'escarcellers i els 12 restants de presos. L'objectiu: veure com cada individu desenvolupava la seva funci dins d'aquest microclima. El premi per al millor: 2000 dlars. El que comenava com un divertiment amb nfules d'assaig sociolgic acabava com el rosari de l'aurora.

8 anys ms tard, Hirschbiegel torna de retruc al terreny del reality-show, tot i que l'xit de "El hundimiento" l'obliga a dotar la seva narraci d'un major arrelam a la realitat. Aix, "5 minutos de gloria" (que per cert va passar aquest estiu per San Sebasti sense pena ni glria) ens introdueix d'inici en els preparatius d'un reality que amaga, darrera de la pantomima de la presumpta reconciliaci nacional, el morbs retrobament davant les cmeres d'un antic militant de l'Ulster Volunteer Force (Liam Neeson) amb el germ de la seva nica vctima mortal (James Nesbitt). La lluita sagnant pel share es barreja amb la guerra civil irlandesa d'una manera desvergonyida, en la mirada de Hirschbiegel gaireb natural. Els qui abans posaven bombes, ara es passegen pels plats amb soltesa, americana i corbata, mentre lodi i el rancor de les vctimes s un sentiment poc patritic (i menys televisiu). En aquesta primera mitja hora de "Cinco minutos de glria" es posa en pantalla un thriller epidrmic, que capta latenci de lespectador amb una premissa senzilla, per poc explotada pel cinema.

Lamentablement, Hischbiegel resol rpidament l'cida crtica al groguisme dels mass mdia i prefereix traslladar-nos al joc michaelbayanesc del gat i el ratol, amb altes dosis d'acci i escassetat de reflexi profunda. Tot queda flotant en l'aire, i patacada rere patacada, l'espectador acaba per entendre que, desprs d'un passat de violncia, no hi ha lloc per a les reconciliadores encaixades de mans, ni molt menys per a "diarios de Patricia".

Fitxa de la pellcula

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1296

Una crtica de Gerard A. Cassad

14 d'abril de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Sembla una bona manera de reinventar els gneres cinematogrfics. Pot ser un film interessant, s'haur de veure.
Marta Bueno14-04-2010

a mi m'ha decepcionat bastant, em sembla que hi ha molta demagogia
Lucas14-04-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small