cinema catal� . caT
Notícies anteriors
UNA MOSTRA DE LLEIDA FARCIDA D'ACTIVITATS

La 16 Mostra de Cinema Llatinoameric de Catalunya, Lleida 2010 es va inaugurar el passat divendres 9 dabril en el flamant edifici La Llotja que incorpora nous i moderns equipaments a la ciutat de ponent. Lacte dobertura va aconseguir omplir a vessar la nova seu inaugural de la Mostra i va comptar amb una extensa nmina de personalitats i celebritats entre les quals van destacar especialment els homenatjats i premiats actor Ernesto Alterio, lactriu i directora Iciar Bollain o la periodista cinematogrfica Conxita Casanovas.

En una secci competitiva prcticament dominada per les cinematografies argentina i mexicana i que est oferint un bon nivell qualitatiu trobem cintes com Andrs no quiere dormir la siesta del debutant Daniel Bustamente en qu per damunt duna textura melosa i xopa de nostlgia que a vegades pot arribar a molestar sap extreure les ombres i el rebrecs dun rgim argent pinocheti on els segrestos i tortures ms impunes poden conviure a laltre costat del carrer. Tot aix est explicat a travs de la mirada innocent i progressivament contaminada del nen protagonista que esdev testimoni daquets deplorable estat de coses enmig del silenci imposat a casa que arriba a ser tirnic i desptic. Aix resulta doblement enigmtica la figura de lvia interpretada per Norma Aleandro plena damabilitat i generositat que al capdavall amaga i tapa amb la seva connivncia les atrocitats dun rgim totalitari. Lactriu Norma Aleandro s la protagonista tamb dAnita de Carlos Carnevale el director dElsa&Fred on es recreen els fatdics fets de latemptat terrorista antijueu del 18 de juliol de 1994 qu interpreta la mare duna jove amb sndrome de Down. La pellcula tracta de la ferida traumtica que suposa lesclat de la bomba en la pell daquesta nena ara perduda, desorientada i indefensa. Una pellcula sobre els danys collaterals posant-hi rostre i sofriment i que recupera la recent memria histrica argentina per que, en canvi, abusa del to tendra i sentimental daquesta nena orfe acollida per diferents personatges com si fos una espcie de gos abandonat i apallissat sempre desvetllant la compassi i la llstima de lespectador, encara que tot plegat presidit per un humor lleuger i benintencionat.

La tercera proposta argentina El hombre de al lado de Gastn Duprat i Mariano Chon esbossa lenfrontament entre dos vens en un edifici dissenyat per Le Corbusier a la ciutat de la Plata a Buenos Aires. Un film carregat dironia, crtica social i humor corrosiu que al capdavall dibuixa els rostres oposats duna versi del porteo malparlat, xulo, gracis, violent i perills per, al final, digne i orgulls; i, daltra banda, lhabitant modern, ric, sofisticat, artificial i, definitivament, fals, ro i mesqu. I la quarta contribuci argentina s el segon llargmetratge de la directora Gabriela David La mosca en la ceniza on es reprodueix de nou la cohabitaci entre lhorror i lapatia general mostrat clarament a travs dun carrer que en una banda cont un pis on sexplota sense miraments nenes de zones rurals o immigrades de pasos vens i de laltra banda trobem la vida tranquilla i feli del dia a dia duna floristeria i un restaurant. Especialment aterridor s el paper dun simptic i senzill cambrer encarregat dunir simblicament aquest dos mns al perpetuar amb la seva actitud un ordre tirnic i esclavitzador.

Ms enll de les pellcules a competici i de les retrospectives, la Mostra ha ofert un parell de sessions especials. Una va ser lestrena mundial de El discpulo del director andals Emilio Ruiz Barrachina el passat dissabte dia 11 dabril amb un repartiment internacional en qu hi destaca una actriu en davallada com Marisa Berenson fent de Maria, un model com Joel West fent de Jess i un actor catal com Juanjo Puigcorb fent de Pilats. Es tracta duna decebedora aproximaci humana i histrica al personatge bblic i arquetpic de Jess a tall de deconstrucci de la iconografia i limatgeria associada sovint a aquesta figura de la cristiandat. El director ha volgut plantejar hiptesis i suposicions de treball ms plausibles o raonables que vindrien a desmuntar fora tota la mitologia cristiana. Un altre sessi especial va tenir lloc el dilluns dia 12 dabril amb lestrena espanyola del llargmetratge Malamuerte protagonitzat, entre altres, per lactriu Ruth Gabriel- que actuava tamb en un petit paper a El discpulo -. Es tracta duna pellcula contada en clau de cinema negre i portuari per est pssimament explicada i cont algunes actuacions interpretatives fora deficients.

Entre altres activitats paralleles organitzades en el marc de la Mostra de Lleida 2010 el dimarts 13 dabril es presentava el llibre 20 anys dhistria del cinema de Catalunya de leditorial Laertes escrit pel crtic i historiador cinematogrfic ngel Comas qui va comptar amb la presentaci del crtic i exhibidor Antoni LLorens. Es tracta duna eina indispensable tant per la valuosa i voluminosa informaci que ofereix sobre el cinema produt a Catalunya aquests darrers anys com per lesfor dut a terme de reflexi i debat sobre la, sovint, conflictiva i polmica situaci del cinema catal.

Digual manera, durant la Mostra tamb es poden visitar diferents exposicions com la dedicada a Alphonse Mucha (1860-1939) al CaixaFrum. Es tracta dun illustrador, cartellista, fotgraf, pintor i dissenyador que va portar a terme una de les contribucions ms transcendentals a lArt Nouveau a la fi del segle XIX grcies a les seves exuberants i riques obres. Tamb es pot visitar encara lexposici dedicada al internacional dibuixant de cmics Horacio Altuna a lInstitut dEstudis Ilerdencs tot i que en cap moment sofereix informaci ni dades sobre lescassa i desordenada obra exposada. Ms inters cinematogrfic s el que ofereix lexposici de fotogrames de pellcules fotografiats per limmens Gabriel Figueroa en lEdifici Transfronterer de la Universitat de Lleida que ofereix el seu immens talent en la fotografia en blanc i negre de caire expressionista i simblic amb un gust exquisit pels paisatges, un treball excellent amb la llum i les ombres i un grandis retratista enamorat dels nvols i els cels. El seu treball fotogrfic de fora mtica es va desenvolupar sovint al costat dactrius passionals com Dolores del Ro o Mara Flix en torrencials drames del Indio Fernndez.

Notcies - Cinema Catal . NET
Inauguraci de la Mostra de Lleida

lectures: 1352

Joan Millaret Valls

14 d'abril de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small