cinema catal� . caT
Notícies anteriors
VINT ANYS D'HISTRIA DEL CINEMA A CATALUNYA (1990-2009). AUTOR: NGEL COMAS. EDITORIAL LAERTES, COLLECCIO KAPLAN, 543 PGINES

"Vint anys dhistria del cinema a Catalunya (1990-2009) de l historiador, crtic i estudis ngel Comas, autor d una prolfica i contrastada obra, resulta una imprescindible eina de consulta, tant pel seu caire divulgatiu com per lanlisi i la visi crtica que ofereix del cinema a Catalunya, daltra banda, autntic motor de laudiovisual dins lEstat espanyol. Aquest exhaustiu estudi arriba per omplir un buit bibliogrfic preocupant sobre la qesti de laudiovisual a casa nostra i significa, dalguna manera, la continuaci de la tasca investigadora del desaparegut escriptor i professor Miquel Porter i Moix desprs de la publicaci duna obra cabdal com Histria del cinema a Catalunya (1895-1990).

Aquest llibre - que ja ha estat presentat a Barcelona amb el suport de lAcadmia del Cinema Catal i seguidament a Lleida en el marc de la Mostra de Cinema Llatinoameric de Catalunya - Lleida 2010 - compta amb un prleg del professor J. M. Caparrs Lera i una declaraci dintencions davant la ingent tasca iniciada de compilar el cinema fet a Catalunya aquests darrers anys cercant el major rigor possible encara que lautor confessi que senfronta a una missi impossible.

Lautor dedica un primer captol interessantssim al panorama del cinema a Catalunya desactivant des dun principi lespinosa qesti de que s el cinema catal per aplicar barems prctics i industrials que el porten a definir, en sintonia amb la unanimitat de la professi, com el cinema produt o coprodut per empreses amb seu social a Catalunya i el que fan arreu del mn directors nascuts o formats cinematogrficament a Catalunya resolent que la llengua s una qesti irrellevant malgrat el seu marcat carcter identitari.

En aquest primer tram del volum, lautor remarca tamb la influncia d un passat poltic i cinematogrfic impossible doblidar, es planteja les virtuts o defectes de l intervencionisme dels diferents governs en laspecte cultural aix com mostra la seva oposici a una poltica de quotes i sancions derivades duna poltica normalitzadora que sarrossega des danteriors governs i es mostra inoperativa. ngel Comas fa una dissecci de la indstria catalana, constata la irrupci de lera digital i lembranzida de la televisi, parla de la renovaci del panorama creatiu catal, fa un estudi per gneres de la producci catalana, repassa les adaptacions cinematogrfiques de novelles i obres teatrals, perfila un star system propi i remarca el potencial actual del cinema catal en el camp del documental, el gnere fantstic o lanimaci. Hi ha espai a ms per tocar el curtmetratge, la indstria del porno o laspecte de la preservaci de la memria lligat sovint a la tasca de la Filmoteca.

El gruix daquest manual est conformat per lestudi detallat dels anys compresos entre el 1990 i el 2009 on ngel Comas no es limita simplement a fer-ne una crnica periodstica i historiogrfica enregistrant els fets cinematogrfics ms destacats sin que al mateix temps reflexiona i exposa els seus criteris amb sentit crtic i gens laudatori davant de la figura de diversos directors aix com enfront daquells ttols ms transcendents de cada anyada.

Daquesta manera, cada any compta amb un prolfic estudi que sinicia amb la incorporaci duna pertinent introducci referent al marc estranger, espanyol i catal en un context cada cop ms marcat deconomia globalitzada on shi exposen de forma clarivident tota mena de xifres, lleis referents a laudiovisual, fusions dempreses, canvis en el model televisiu, intervencions de governs, canvis governamentals, corrents cinematogrfiques o discussions teriques que ajuden a comprendre millor lestat cinematogrfic dun pas. Desprs es continua amb lestudi crtic de les obres ms singulars de cada any per acabar amb una ressenya detallada clara i sinttica dels diversos fets relacionats amb laudiovisual aix com lanotaci dels premis obtinguts per les produccions catalanes ms un record final per les persones de lofici cinematogrfic desaparegudes en lany en curs.

El llibre cont un extens, encara que no exhaustiu, qui s qui en el cinema de Catalunya. Aquest necessari apartat va ms enll de la nmina dels directors per eixamplar el diccionari vers altres disciplines tcniques a partir de la premissa que la gestaci dun film s una feina collectiva. Aix doncs, trobem, evidentment, els directors, per tamb distribudors, productors, fotgrafs, guionistes, exhibidors, escriptors o actors.

El llibre finalitza am lapartat annexos en qu hi figuren especialment les produccions cinematogrfiques fetes a Catalunya desglossades per anys, comptant amb el suport duna breu fitxa tcnica ms algunes informacions fora rellevants i indicatives referent al pressupost, subvencions, productores, recaptaci i nombre despectadors. Es contempla finalment tamb un llistat de tvmovies dirigides per gent de cinema aix com una srie de projectes avortats.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1322

Joan Millaret Valls

20 d'abril de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Gran candidat per Sant Jordi!!!
Merc20-04-2010

Altres llibres de cine per Sant Jordi?
Laura C.21-04-2010

Laura, el del Herzog s genial...
Pep21-04-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small