cinema catal� . caT
Notícies anteriors
UN 63 FESTIVAL DE CANNES AMB SABOR CATAL

El 63 festival internacional de cine de Canes que tindr lloc entre els dies 12 i 23 de maig tindr una presncia catalana daltura grcies sobretot a la darrera pellcula de Woody Allen, exhibida fora de competici, sota apadrinament novament de la totpoderosa empresa catalana Mediapro dirigida per Jaume Roures, al costat daltres productores nacionals i estrangeres. Woody Allen presentar You will meet a tall dark stranger amb rodatge londinenc i repartiment encapalat per Anthony Hopkins, Naomi Wats o Antonio Banderas desprs de la clausurada aventura barcelonina que va significar Vicky Cristina Barcelona.

Per el gran afortunat de la present edici ha estat Llus Miarro al davant de la productora Eddie Saeta especialitzada en cinema dautor al collocar dos ttols en les dues seccions ms importants. Duna banda, al costat duna extensa coproducci internacional, lempresa catalana Eddie Saeta ha contribut en la gestaci de la finalment escollida per competir en la Secci Oficial Uncle Boonmee who can recall his past lives del tailands Apichatpong Weerasethakul, nova esperana blanca del cinema emergent; i de laltra, participant activament i majoritriament en el darrer llargmetratge del centenari director portugus Manoel de Oliveira, O estranho caso de Angelica amb protagonisme de Pilar Lpez de Ayala, seleccionada en la gran secci parallela Un Certain Regard.

Si b queda meridianament constatada la fortalesa duna indstria catalana en forma, emprenedora i en expansi a travs dels ttols esmentats; de fet, el gran triomf del cinema catal arribaria certificat per la presncia del nostre realitzador mimat a Canes, Albert Serra, en el jurat Cinfondation i dels curtmetratges, assegut al costat del canadenc Atom Egoyan o lactriu francesa Emmanuelle Devos. Tamb hi haur una nombrosa participaci catalana en el marc del Mercat on es podran veure algunes produccions catalanes actuals de cara a la seva exportaci com les acabades destrenar Viatge mgic a frica (3D) del periodista Jordi Llompart o Pjaros de papel dEmilio Aragn al costat, per exemple, de la superproducci paneuropea Herny IV de Jo Baier. Tamb est anunciada la compareixena del director barcelon Jaime Rosales en la secci Atelier amb el seu projecte Sueo y silencio aix com larribada del director Bigas Luna acompanyat dElsa Pataky per oferir metratge indit del seu darrer projecte DiDi Hollywood.

El festival sobrir, com no podia ser daltra manera, amb una superproducci, encara que fora de competici, com Robin Hood de Ridley Scott en qu lacci, les aventures i lespectacle estaran garantits en una mostra de la millor tradici del cinema nord-americ ms comercial. Aquesta manera de comenar la gran festa mundial del cinema de Canes serveix per incorporar el percentatge obligatori de glamur, oferir les dosis necessries dentreteniment i, tamb, retre submissi a un exits model global de consumir cinema patentat per la indstria de Hollywood. Per com si es tracts dun trastorn de personalitat, la direcci del festival aposta, com sempre, pel possible millor cinema dautor mundial tot cercant nous descobriments, consolidant confirmacions de valors en ala i, tamb, recuperant glries passades; relegant el cinema nord-americ en competici a un nic ttol, Fair game de Doug LIman amb un Sean Penn que va presidir el festival fa un parell danys.

Dins duna enrevessada i prolfica Secci Oficial conformada per 18 ttols - als quals shi ha dafegir la incorporaci in extremis del britnic Ken Loach amb la seva personal visi del conflicte iraqui de la m, novament, del seu inseparable guionista Paul Laverty a Route irish- destaquem la connexi barcelonina inscrita en el film Beautiful del mexic Alejandro Gonzlez Irritu amb un estellar Javier Bardem. Predomina una Secci Oficial amb accent francs des del veter Bertrand Tavernier amb La princesse de Montpensier, passant per Rachid Bouchareb amb Hors la loi fins el treball de dos actors passats a la direcci com sn Mathieu Amalric amb Tourne o Xabier Beauvois amb Des hommes et des dieux. I sintueix una reconquesta oriental amb el retorn al cinema de gnere policial del japons Takeshi Kitano amb Outrage al costat de Lee Chan-dong, Im Sang-soo o labans citat Apichatpong Weerasethakul. Resulta paradoxal o simptomtic la invitaci a un marginat dins del cinema espanyol Vctor Erice per compartir jurat al costat de Tim Burton, en qualitat de president, quan el cinema espanyol roman foragitat de les grans seccions del festival.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena del film Uncle Boonmee who can recall his past lives, del tailands Apichatpong Weerasethakul


lectures: 1371

Joan Millaret Valls

13 de maig de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small