cinema catal� . caT
Notícies anteriors
DESCOBRINT JULIO MEDEM
Leditorial Ctedra acaba de publicar en la seva collecci Signo e Imagen/Cineastas lestudi de Zigor Etxebeste Gmez sobre el director basc Julio Medem fet en motiu de la retrospectiva que el Festival de Cinema Espanyol de Mlaga 2010 ha dedicat al realitzador de Luca y el sexo (2001). Es tracta dun interessant treball encara que fora funcional desglossat en una breu introducci, seguida dels aspectes biogrfics de la seva trajectria flmica i a continuaci un estudi de lunivers temtic i formal del director que sap ben b a poc. Aquest important apartat ha estat subdividit en constants estilstiques en qu es privilegia lelement visual i emotiu per damunt del narratiu amb una debilitat expressa per ls de lellipsi aix com la multiplicaci dels punts de vista; la presncia latent i dinamitzadora del sexe i un esquiu romanticisme aix com una mort a vegades catrtica o obsessiva; la influncia duna naturalesa atvica, tellrica, incontrolable; la preponderncia de la msica i la seva estreta collaboraci amb el compositor Alberto Iglesias; i, tamb, all basc. Aquest darrer aspecte, que va ser un dels seus trets distintius en la seva primerenca obra Vacas( 1992), en el decurs dels anys sha anat diluint fins a desaparixer prcticament del seu cinema. Tot i que el tema basc va ressorgir puntualment amb fora i acompanyada de polmica en aquell arriscat documental dentrevistes en qu no es negava la paraula a ning La pelota vasca(2003).

Desprs arriba el gruix del llibre amb un estudi detallat i cronolgic de totes les pellcules de Julio Medem aix com dels seus curtmetratges o les seves videocreacions. Es fa un reps exhaustiu de la seva trajectria des del debut de Vacas fins a la seva darrera realitzaci acabada destrenar Habitacin en Roma. Un recorregut flmic que ha contribut en gran mesura a renovar un cinema espanyol fora encotillat al costat duna jove generaci avui dia ja plenament consolidada formada entre altres per Isabel Coixet, Alex de la Iglesia o Alejandro Amenbar. Prop de 10 llargmetratges capaos desbossar la riquesa potica del seu cinema aix com un segell particular que el fa inconfusible, especialment en el territori de lambigitat entre realitat i ficci, viglia i somni. Un cinema travessat sovint per smbols, rampells de fantasia i imaginaci situats al voltant de lonirisme, el somieig, linconscient, les llegendes i faules, o els mns inextricables de latzar i la causalitat o el misteri del doble, lenigma de la dualitat.

El llibre cont algunes notes sobre la important tasca com a productor de Julio Medem, especialment en el terreny del documental sobre patologies disfuncionals com la sndrome de Down a Qu tienes bajo el sombrero?(2006) sobre lartista Judith Scott, o sobre una malaltia mental com lesquizofrnia a Uno por ciento, esquizofrenia del mateix any. Cal ressenyar que ha produt tamb lexitosa pellcula de ficci Yo, tambin (2008) en qu senfronta amb naturalitat i senzillesa la relaci damistat i damor que sorgeix entre una dona i un afectat per la sndrome de Down interpretat per Pablo Pineda, el primer europeu amb aquesta discapacitat que ha obtingut un ttol universitari. Lestudi sacaba amb una brevssima conclusi seguida de la filmografia i una bibliografia.
Notcies - Cinema Catal . NET
Julio Medem de Zigor Etxebeste Gmez
Editorial Ctedra. Collecci Signo e Imagen/Cineastas. N 81

lectures: 1336

Joan Millaret Valls

15 de juny de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Un bon director, sovint menyspreat, per fonamental com a representat de la renovaci del cinema espanyol.
Lluc18-06-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small