cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL FESTIVAL CINEMA JOVE SOMPLE DATRACTIVES PROPOSTES
El festival Cinema Jove arranca amb mpetu i fora grcies a una programaci farcida de primerenques obres que tradueixen lenergia i la creativitat de noves fornades de joves cineastes que tenen ganes dexpressar-se i de mostrar les seves inquietuds temtiques o formals. Sense cap mena de dubte, la pellcula inaugural Gainsbourg, vida heroica del debutant francs Joann Sfar s una desfermada gesta creativa al voltant del polmic cantant Serge Gainsbourg. Una cinta de gran ress a Frana i que tots podrem veure el mes vinent en sales. El director, provinent del mn de la historieta grfica, ha rodat la seva primera pellcula utilitzant una posada en escena barroca, excessiva, acumulativa i sobrecarregada per bastir aquest singular biopic que al capdavall no s tan atpic com ens volem fer veure. s cert que juga amb el desdoblament del personatge encarnat en un ninot que el segueix arreu i que incorpora dalguna manera un mn fantstic provinent del subconscient per al final ens trobem una altra vegada amb largument de manual sobre lascens i la caiguda dun artista malet. s cert que el treball dric Elmosnino encarnat aquest geni de la can francesa s prodigis i estratosfric per tamb el seu treball ens condueix fins a la saturaci i la repetici. Un tamb pot gaudir de les belleses femenines, icones duna poca, que travessen la cinta amb els seus cossos esculturals materialitzant dones tan desitjables com Brigitte Bardot o Jane Barkin i que van ser amants en algun moment del cantant Gainsbourg, per no deixen de ser simples conquestes o episodis tangencials en el procs de conquesta de la fama i posterior davallada fsica.

Aspre, dolorosa i colpidora ha estat la primera cinta de ficci del documentalista georgi Levan Koguashvili, Street days, sobre una generaci enganxada a les drogues que malviuen pels carres sense futur impossible. Aquest film s un lament sobre el propi pas georgi desprs de la independncia de la URSS que va portar la naci a una mena destat depressiu fruit danys de corrupci i falsa prosperitat. Una generaci perduda i orfe en un context de canvi traumtic i desorientador, un pas en runes retratat a travs de les accions duns escolars i una colla de penjats que hi viuen al costat on es crea un malalts i problemtic transvasament de les aules als mals carrers. Una atmosfera desencantada serveix com a crit dalerta per albirar un millor futur immediat. La tragdia personal del protagonista - ionqui, aturat i pare sense recursos amb un pis a punt de ser embargat senlaira a categoria de drama collectiu i nacional quan al final el protagonista encn la televisi i veiem unes imatges promocionals i propagandstiques del pas. Per un darrer gest redemptor dimmolaci per posar fi a aquest desgavell fsic i emocional i salvar la dignitat dun jove que vol seguir les seves passes.

Prometedor s el debut dels joves argentins Patricio Pomares i Miguel Baratta en el seu treball universitari de tesis, El fruto. Malgrat tractar-se duna opera prima feta amb limitacions tcniques i econmiques almenys demostren talent i idees en aquesta primerenca obra sobre el darrer trajecte a peu dun avi malalt arrossegant un arbre fruiter. Una histria mnima, de tractament minimalista, rodada prcticament en temps real, en qu la ficci fricciona amb el documental i que posseeix un substrat ancestral provinent del rodatge en un territori mig abandonat que li dona una gran embranzida a la pellcula. Un cinema enigmtic de rerefons rural i primitiu en qu els signes premonitoris, les histries contades, la presncia de gossos negres o els mussols de cermica donen un al mrbid al viatge daquest avi, la darrera sortida. Argumentalment semblant a Una historia verdadera de David Lynch per que cont moments lloables de composici com algunes natures mortes darrel pictrica, pudorosos fora de camp o un muntatge que privilegia la no corporalitat de lanci protagonista amb plans fragmentats del seu cos al inici o plans distants en altres moments. I sobretot un al mtic i misteris que emana duna terra antiga, amb vida prpia, que lemparenta amb un altre film bess com Gallero del tamb argent Sergio Mazza.

Ms discret s el debut de la jove realitzadora irlandesa Margaret Corkary, Eamon. Una cinta benintencionada sobre una parella desavinguda sota la mirada del seu fill petit, lEamon del ttol. Una famlia disfuncional i desestructurada va a passar uns dies de vacances a una caseta familiar a una platja irlandesa ja que no tenen recursos. La cinta s la radiografia dun desgavell familiar contada sense gaire allicients i que compta amb algun cop defecte narratiu massa forat. Per a favor seu juga la manca dambicions, la sobrietat i lespantosa naturalitat amb que es mostra aquesta dissoluci familiar cas d e lescena del pub en qu el nen ha de romandre a lexterior mentre els pares semborratxen o el comportament duna mare en zel moguda pel desig sexual disposada a la humiliaci pblica o linquietant escena de la mare perduda en el mar que es resigna a la seva sort tranquillament per desprs arribar a la riba.

Sorprenent s el debut de lhongars Viktor Oszkr amb Apafold al construir un potent drama familiar sobre lenemistat irreconciliable dun pare que acaba de sortir de la pres i el seu propi fill que el detesta. Un melodrama rural robust i ferotge explicat sense subratllats ni estridncies. Un rancor soterrat que ho empudega tot. Hi ha una terra per conrear plegats que simbolitzaria lesfor catrtic com per superar lenfrontament treballant colza amb colze per shi tradueix una hostilitat malaltissa i un enconament visceral i canita. Un format panormic i unes composicions del pla treballadssimes amb un gust exquisit per ls de la illuminaci i lespai aconsegueixen un film intens, dens i opressiu. Carcters adustos, salvatges i marmoris ms unes mirades que fereixen com ganivets esbossen aquest duel a mort entre progenitor i descendent darrels quasi bbliques.
Notcies - Cinema Catal . NET
Miguel Baratta i Patricio Pomares
(realitzadors argentins)

lectures: 1472

Joan Millaret Valls (Enviat especial al Cinema Jove 2010)

21 de juny de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small