cinema catal� . caT
Notícies anteriors
GALERIANKI/MALL GIRLS DE LA POLONESA KASIA ROSLANIEC S'EMPORTA LA LLUNA DE VALNCIA 2010
La opera prima de la directora polonesa Kasia Roslaniec es va emportar finalment la Lluna de Valncia 2010 en un 25 Festival Internacional de Cine Cinema Jove de Valncia que va oferir una notable nivell en les seves seccions competitives. La pellcula vencedora, Mall girls, ha estat un important xit en el seu pas dorigen i tamb ha estat envoltada inevitablement per la polmica fruit de la temtica que toca, una autntica revelaci nascuda dels noticiaris i de setmanes dinvestigaci a crrec de la jove directora. La cinta s un retrat generacional dun grup de noies adolescents que viu prcticament en les rees comercials abocades sense remissi a la societat de consum, pendents del darrer format de mbil o deleroses dobtenir ms peces de roba. Aquesta obsessi per les compres i la superficialitat sacompanya tamb de la venda del seu propi cos a canvi, per exemple, duns simples pantalons, sense ser conscients de cap de les maneres del grau de prostituci en la que cauen. La pellcula s una autntica commoci per la realitat que reflecteix, una societat hereva del comunisme llenada en braos del capitalisme ms amoral i que, al mateix temps, pren el caire de fenomen global perdent la seva especificitat local. El guard, valorat en 30.000 euros, hauria de contribuir a ajudar a la seva distribuci en sl espanyol.

El alt nivell en la secci competitiva dels llargmetratges segur que va posar en dificultats la tasca del jurat a lhora descollir la millor pellcula. Per aix s comprensible que haguessin de donar una Menci Especial al dans Thomas Vintenberg per la seva contundent pea, Submarino. Vintenberg, desprs de participar repetidament en edicions anteriors del festival Cinema Jove i haver participat en la cofundaci del moviment Dogma, narra la histria de dos germans marcats per una mare alcohlica i la mort del germ petit que cuidaven. Vintenberg construeix un relat desglossat en dos blocs corresponents a litinerari dels dos germans que conflueixen en el final tot edificant un potent drama familiar i fraternal tens, dens, impactant i desassossegant.

El llarg de Thomas Vintenberg podria formar un dptic desolador al costat del curt Hunger de la sueca Carolina Hellsgard, per amb producci alemanya, que va obtenir el Premi Especial del Jurat de la secci de curtmetratges equivalent a 6.000 euros. Ambds ofereixen un inclement retrat sobre lorfenesa de dons nens criats en una famlia disfuncional o desestructurada en lEuropa del benestar per relatar les dificultats per escapar daquesta mena de pecat capital que els marcar per sempre. Per el guanyador de la secci oficial de curtmetratges va ser lactor catal lex Brendemhl que sestrena en la realitzaci amb lobra Rumbo a peor. Aquest suggerent i estrany curt guanyador deutor dalguna manera del cinema mut, que ja havia competit en el festival de Cannes de lany passat, es va emportar 10.000 euros. Finalment, el curt danimaci sud-core de Yumi Jung, Dust kid, va obtenir una Menci Especial grcies a la seva poesia i la seva senzillesa en el tra per retratar la soledat duna mestressa de casa.

El premi Sonofilm a la millor direcci es va atorgar al treball de Vuk Jevremovic per la seva creativitat i expressivitat en lanimaci de la pea curta Paciencia de la memoria sobre el bombardeig de Dresden. El curt en catal Les bessones del Carrer de Ponent de Marc Riba i Anna Solanas va obtenir el premi al millor so en un treball danimaci que sap transmetre perfectament una atmosfera aterridora. Per acabar, el Premi Internacional Canal+ al millor curtmetratge va ser pel diari ntim i animat Madagascar, carnet de voyage del francs Bastien Dubois.

El festival es va acomiadar amb una Lluna de Valncia pel realitzador itali Matteo Garrone, de qui es va oferir una complerta, significativa i nica retrospectiva a lestat espanyol, i la projecci del darrer llarg del tndem format per Olivier Ducastel i Jacques Martineau, Larbre et la fret. Els directors de lencisadora i librrima Jeanne y el chico formidable van cloure una excepcional edici daniversari del festival Cinema Jove amb aquest darrer film de caire poltic i comproms amb una causa que retrata per primera vegada la deportaci dhomosexuals als camps dextermini nazis durant la 2 Guerra Mundial. La seva presncia ha vingut acompanyada tamb de la projecci de la seva filmografia en el que ha estat la segona retrospectiva del festival desprs de lesmentada sobre Matteo Garrone.
Notcies - Cinema Catal . NET
Kasia Roslaniec

lectures: 1301

Joan Millaret Valls (Enviat especial al Cinema Jove 2010)

28 de juny de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small