cinema catal� . caT
Notícies anteriors
FERNANDO FERNN-GMEZ. AUTOR: JOS LUIS CASTO DE PAZ. COLECCIN SIGNO E IMAGEN/CINEASTAS. EDITORIAL CTEDRA, 384 PGINES

El llibre Fernando Fernn-Gmez de leditorial Ctedra es va presentar a la Filmoteca Espanyola de Madrid el passat 30 de juny amb la presncia del mateix autor, el gallec Jos Luis Castro de Paz doctor dHistria del Cine a la Universitat de Santiago de Compostela -. Lacte va comptar tamb amb lassistncia de lactriu i guionista Emma Cohen, del president de lAsociacin Espaola de Historiadores del Cine, Julio Prez Perucha, i del crtic i historiador Jess Garca de Dueas.

Aquest llibre es una pea indispensable per acostar-se a la grandiosa figura de Fernando Fernn-Gmez, actor, escriptor, director teatral i realitzador cinematogrfic que ens va deixar el 2008. Home provinent del teatre i de la genuna tradici espanyola del sainet, el melodrama, el teatre clssic i lesperpent. Ben aviat va debutar en el cinema marcat pel seu orgens artstics dalt de lescenari encomanant-se de lesperit satric, crtic i grotesc daquelles comdies costumistes de postguerra dirigides per Berlanga o Ferreri o aquell cinema ms neorealista de Neville. Tots aquests ingredients, ms lacidesa i la foscor duna ploma tan esmolada com la de Jardiel Poncela, desembocarien en dues peces mestres dels anys seixanta. El mundo sigue (1963) i El extrao viaje (1964). Imatges desoladores i asfixiants duna vida espanyola ridcula i pattica. Fernando Fernn-Gmez portaria a terme una carrera irregular per sempre interessant, des de ladaptaci dobres teatrals poc reconegudes fins a realitzar esplndides obres de maduresa com El viaje a ninguna parte (1986).

Cal recordar la importncia decisiva de Fernando Fernn-Gmez, especialment, en el treball de continuar lherncia duna rica tradici teatral popular espanyola provinent del terreny del gnero chico o la sarsuela i la revista, i combinar-la amb la manera de fer del dominant estil transparent del cinema comercial nord- americ de lpoca. El resultat va ser una brillant i exemplar contribuci al gloris cinema espanyol ms ldic i innovador dels anys cinquanta i seixanta. El llibre fa un estudi exhaustiu, rigors, profund i, sobretot, artstic, en qu sanalitzen les constants estilstiques del treball del director de Mambr se fue a la guerra (1986).

El llibre segueix fil per randa tota la trajectria flmica del cineasta seguint un ordre cronolgic tot dividint la seva extensa obra cinematogrfica per etapes. El llibre transcriu declaracions del mateix director, analitza amb detall les seves pellcules aix com els recursos flmics emprats, desgrana la seva construcci, estudia els arguments i en cada cas exposa el context general poltic i social del cinema espanyol del moment.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1443

Joan Millaret Valls

8 de juliol de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small