cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ESTUDI SOBRE EL DOCUMENTAL CATAL
El llibre Realidad y creacin en el cine de no ficcin (El documental cataln contemporneo, 1995-2009) dedicions Ctedra i coordinat per Casimiro Torreiro recull lauge que el documental catal ha experimentat aquests darrers anys tot assolint el seu mxim histric. En el perode estudiat shan arribat a contemplar ms de 350 documentals, una xifra que dona idea de laugment imparable de la producci independent en el terreny de la no-ficci. Un creixement que arranca amb xifres residuals entre els anys 1995 i 1998 nicament dos documentals mentre que lany 2008 sarriba al rcord absolut amb 55 produccions. Aquest xit del documental catal sembla indicar un cert esgotament en la seva expansi quan a partir de lany passat comencen a caure els rodatges, segurament fruit de la crisis que ha acabat per institucionalitzar-se arreu. Aquesta proliferaci de rodatges de documentals obeeix sobretot a un teixit industrial propi confirmat per un gran nombre dempreses productores - petites i mitjanes - arribant fins quasi el 80% de documentals produts per una nica casa o un 18% on nhi participen dues, don sen dedueix que les coproduccions a tres bandes o ms sn excepcionals. Per la ra ltima daquesta expansi del documental a casa nostra, a part tamb duns importants antecedents flmics, sn els costos relativament baixos de producci i les facilitats dels suports digitals.
Lesclat del documental catal tampoc es podria entendre sense limpuls decidit de Televisi de Catalunya (TVC) autntica locomotora que ha arrossegat el tren del documental -, al costat de les subvencions atorgades lInstitut Catal de les Indstries Culturals (ICIC), per mitj dels acords relatius als drets dantena la seva futura exhibici en la pantalla televisiva i, tamb, coma coproductora dels projectes. Aquest augment de la producci va tenir la seva repercussi tamb en les sales cinematogrfiques estrenant-se ms de 80 ttols dels ms de 350 catalogats. Lexhibici en sales va passar duna mitjana de 28% de documentals de totes les pellcules estrenades entre el 1999 i 2002 fins arribar a una mitjana de 106%. Tot i que aquest augment de la comercialitzaci dels documentals ha patit una inflexi lany 2009 amb nicament quatre documentals estrenats. Aquesta elevada presncia de documentals a les sales ha portat a que ms dun mili set-cents mil espectadors els hagin vist entre els anys 1999 i 2009 arribant al promig de ms de vint mil espectadors per documental. Aquesta primera dcada del segle XXI ha constatat lefervescncia dun gnere documental prcticament inexistent en sales i dampli ress tot i que lany 2009 sha produt un alentiment de la producci aix com una reducci dels recursos pblics pel seu finanament.
El present estudi, que ha comptat amb lajuda del Festival de Cine Espaol de Mlaga, est desglossat en diferents apartats escrits per diferents collaboradors. Esteve Riambau es centra en la histria del documental catal, Casimiro Torreiro sencarrega de fer-ne una prospecci artstica, Gonzalo de Pedro i Elena Oroz toquen el tema de lespecificitat del documental catal, Xavier Cubeles i Josep Borrs mostren en xifres i grfics la indstria del documental independent de Catalunya, Jordi Ball parla de la transcendncia que ha tingut pel cinema documental catal el mster de documental de la UPF mentre que Carmen Viveros i Josep M. Catal fan el mateix en referncia al mster de documental creatiu de la UAB. El llibre finalitza amb una antologia de treballs documentals analitzats per diferents crtics i estudiosos privilegiant alguns films com El somni de Cristophe Farnarier, Hermanos Oligor de Joan Lpez Lloret, Aguaviva dAriadna Pujol o Can Tunis de Paco Toledo i Jos Gonzlez Morandi.
Notcies - Cinema Catal . NET
Realidad y creacin en el cine de no-ficcin
(El documental cataln contemporneo, 1995-2009)
Coordinador: Casimiro Torreiro. 240 pgines.
Edicions Ctedra. Collecci Signo e Imagen

lectures: 1323

Joan Millaret Valls

21 de juliol de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small