cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL 58 FESTIVAL DE SANT SEBASTI ARRANCA AQUEST DIVENDRES 17

La pellcula inaugural daquest divendres dia 17, i que participa tamb en la competici, ser Chicogrande del realitzador mexic Felipe Cazals sobre un noi que cuidar a un ferit Pancho Villa en el seu propi amagatall mentre les tropes nord- americanes cerquen el lder revolucionari. Aquesta cerimnia inaugural estar conduda per Eduardo Noriega i Edurne Ormazbal i comptar amb la participaci damunt de lescenari, entre altres, de Leticia Dolera, Quim Gutirrez o Vernica Snchez. Tamb el realitzador catal Isaki Lacuesta - qui participa en el certamen donostiarra amb el documental sobre Ava Gardner La noche que no acaba - presentar la retrospectiva Doc-nuevos caminos de la no ficcin. Laltra gran retrospectiva del festival dedicada a un cineasta clssic, Don Siegel, estar presentada dalt de lescenari per la seva filla Anney Siegel. La gala dobertura, que es podr veure per TV2 a partir de les 10 del vespre, tamb inclour lactriu Olivia Williams qui recollir el premi per Roman Polanski, director del premiat film The ghost writer, atorgat per la crtica internacional FIPRESCI.

Lactriu nord-americana Julia Roberts rebr el dilluns 20 de setembre el premi Donostia en el marc del 58 Festival Internacional de cine de Sant Sebasti i es convertir sens dubte en el gran cap de cartell i reclam majscul per als aficionats al cinema. La seva estada a la ciutat donostiarra desfermar passions i aportar com mai les dosis imprescindibles de glamur que tot festival de primer ordre necessita. El seu desembarcament servir tamb per presentar en el mateix festival una de les seves darreres pellcules, Come reza ama de Ryan Murphy, una comdia romntica al costat de Javier Bardem fora de competici. Tot i que aquest nic premi Donostia, de moment, no pot camuflar els problemes pressupostaris i retallades vries que arrossega el festival des de fa un parell danys i que sha fet pals amb retallades de dies, de seccions i de convidats. Per el que ens interessa de deb s el cinema i, tot i que la present edici no desvetlli grans expectatives, cal confiar en qu la secci oficial almenys mantingui una respectable qualitat com la que es va aconseguir en ledici passada malgrat tractar-se dun any de crisis.

Comenar amb un film hisp dun director poc meditic potser s una declaraci de principis del festival per apostar per un cinema ms dautor i perifric en una nit dobertura que no sajusta massa al perfil dinauguraci estellar dun festival first class on acostuma a primar lespectacularitat de films marcadament comercials. Per al costat de Cerro bayo de largentina Victoria Galiardi directora que repeteix a San Sebastin desprs de Amorosa soledad - conformar lapartat de cinema llatinoameric del festival en qu es guarda, tamb, certa sintonia amb laposta decidida des de fa pocs anys per donar visualitzaci a una de les seccions ms interessants del festival, Horizontes latinos.

El que si trobem s una marcada incidncia en la programaci de cinema espanyol, que progressivament sha anat ensenyorant de la Secci Oficial al ocupar el percentatge ms elevat. Trobem la festiva, catxonda i amb ambicions obertament populars El gran Vzquez dscar Aibar en honor del fams historietista associat a leditorial Bruguera. Agust Villaronga competir amb el film de postguerra catalana Pa negre a partir, en part, de lobra de lescriptor Emili Teixidor. La directora catalana Judith Collell, desprs de 55 das en invierno, torna a Donostia associada ara al veter realitzador Jordi Cadena per presentar-hi Elisa K. Daltra banda Jos Mara Orbe presentar, sens dubte, una de les propostes ms radicals del festival, Ata, marca de fbrica de la productora Eddie Saeta que amaga el bon olfacte del productor dxit de cinema dautor del moment present. I fra de competici, un nou film catal, Bicicleta, cullera, poma del documentalista Carles Bosch sobre lexperincia viscuda pel president Maragall al voltant de la malaltia dAlzheimer.

La poblada delegaci de cinema asitic arriba amb fora amb noms de primer ordre com la japonesa Naomi Kawase qui sembla protagonitzar ella mateixa un documental sobre la maternitat a Genpin. Mentre que el director xins Liu Hao ha rodat Addicted to love sobre una parella davis retrobats al cap dels anys que ara es veuran en secret i sense el consentiment dels fills. I una tercera cinta oriental anir a crrec del sud-core Kim Jee- Woon que ha realitzat un contundent thriller amb psicpata a I saw the devil. El corresponent porci de cinema independent nord-americ anir a compte de lincombustible John Sayles qui presentar la seva ensima cinta de denncia, Amigo, per aquesta vegada comptar amb ambientaci dpoca, el rerefons histric i colonial de Filipines.

La Secci Oficial tindr un to europeista evident amb la selecci, entre altres, dun vell conegut com lafrancesat Raoul Ruiz que ha fet una cinta itinerant ambientada en el segle XIX entre Portugal i altres pasos a Misterios de Lisboa. Lactor i director escocs Peter Mullan roda un film sobre bandes violentes de joves inadaptats als setanta a la bruta ciutat de Glasgow a Neds. La directora alemanya Sophie Heldman debuta amb Colours in the dark. El norueg Bent Hamer ensenyar la seva darrera obra, Home for Christmas, a partir de relats nadalencs del seu compatriota Levi Henriksen, que segur que vindr carregada dhumor i daspror. I Laportaci francesa anir a crrec de la pellcula de clausura i fora de competici Elle sappelait Sarah de Gilles Paquet-Brenner i la coproducci amb el Marroc A jama de Daoud Aoulad-Syad.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1360

Joan Millaret Valls

16 de setembre de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small