cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA CONYA TRIOMFA AL FESTIVAL DE SITGES 2010

Labsoluta pellcula guanyadora de la 43 edici de Festival Internacional de Cinema Fantstic de Catalunya-Sitges2010 ha estat Rare Exports: a Christmas tale del fins Jalmari Helander. Es tracta duna divertida pellcula en qu es descomposa tota la universal i benefactora mitologia del Pare Noel per llegir-la en clau terrorfica i passada, tamb, pel seds de l humor negre i la conya. Es tracta dun conte pervers i juganer escassament infantil en qu la tradicional figura del Pare Noel esdev un gegant i temut monstre banyut mentre que els seus vells servidors adquireixen un aire ben sinistre amb el risc demportar-se la canalla com si es tracts de lhome de sac. El director fins, que va agrair els premis a travs dun missatge gravat i projectat en la gran pantalla de lauditori Meli de Sitges, va veure com la seva riallera broma guanyava el premi a la millor pellcula, premi a la millor direcci i premi a la millor fotografia. No cal dir que sn tres guardons excessius per una pellcula simptica i cmplice amb lespectador rodada amb solvncia per sense una guspira de geni.

Seguint amb aquesta vena humorstica que sha apoderat del palmars cal esmentar el premi al millor gui a Fase 7 de largent Nicols Goldbart. Es tracta dun film apocalptic sobre una infecci que assota el pas ambientat en una escala de vens on es posaran en entredit lesperit de comunitat i companyarisme entre els seus membres. Tot est explicat amb humor, grcia i mala bava, per sens dubte que tot plegat s insuficient per obtenir aquest guard que li va gros ja que la cinta fa gala duna pobresa visual preocupant, explota les grcies idiomtiques portenyes fins a lempatx i la idea argumental s prou raqutica.

Aquesta preeminncia de cintes divertides i catxondes han convertit involuntriament un festival de terror en una mena de festival de l humor. Sitges i el terror es transformen en un club de la comdia on podrem afirmar agosaradament que el terror com a gnere sha esgotat. Aix, el film ms salvatge i impactant, A serbian film de Srdjan Spasojevic, esdev una cinta pornogrfica, pretensiosa i tramposa que ms que moure al fstic i al rebuig empeny a la rialla pel seu to exagerat i excessiu, un to caricaturesc que sapodera de tot plegat.

Digual manera, una cinta asitica com Dream home de Pang Ho-cheung premiada amb el guard a la millor actriu per la seva protagonista Josie Ho i el premi als millors efectes de maquillatge que utilitza una coartada social com s el neguit per obtenir un pis enmig dun clima despeculaci immobiliria acaba per transformar els assassinats de la dona protagonista en una pardia del terror. I s que el propi gore, un gnere construt sobre la mostraci i la profusi datrocitats sanguinolentes acaba caient en la broma pel seu propi excs hiperblic. El mateix li passa a una altra cinta de caire seris com Bedevilled del sud-core Jang Cheol-soo que parteix duna premissa interessant com la submissi i lopressi de la dona en una context masclista, violent i denigrant per acabar tot plegat en un esperpntic gran guinyol.

En una secci oficial fantstica indeterminada, inconnexa i extenuat han ocupat un ampli espai reservat a l humor tamb comdies com The perfect host del nord-americ Nick Tomnay o lhbrid remake de Zhang Yimou, A woman, a gun and a noodle shop a partir de Blood simple dels germans Coen on sincrusten personatges cmics enmig dun clima lleuger i desinhibit. Tamb hi hem trobat la juganera, ldica i sorneguera aposta juvenil sobre la guerra dels sexes entre companys de pis de Gregg Araki a Kaboom. La darrera gamberrada en competici ha estat Rubber de Quentin Dupieux sobre un pneumtic assass que descobreix la seva vida criminal des de que comencen els seus passos en la vida. Lenginy, imaginaci, sorpresa i reflexi explcita que cont el film sobre el propi cinema de terror lha fet mereixedor del premi Mlis dArgent a la millor pellcula europea, el premi Citizen Kane de la crtica - on shi trobava camuflat entre els seus honorables membres un servidor de vosts al millor director novell, o el premi a la millor pellcula atorgat pel Jurat Jove.

En la resta del palmars de la secci oficial fantstica a competici es va guardonar una de les millors propostes del certamen, 13 Assassins de Takashi Miike, que va obtenir un migrat reconeixement amb noms el millor Disseny de Producci. Sort que el pblic estava a laguait i li va atorgar per votaci popular el Premi a la Millor Pellcula. La simptica i romanticona cinta Monsters del britnic Gareh Edwards obtenia un massa geners premi als Millors Efectes Especials per una producci fora modesta. We are the night de Dennis Gansel aconseguia un incomprensible Premi Especial del Jurat; lestilitzada, ertica i torbadora Red Nights de Julien Carbon i Laurent Courtiaud van veure com la seva banda sonora obtenia premi.

Finalment, lactor Patrick Fabian, que interpreta amb carisma i fora caradura un fals exorcista a The last exorcism de Daniel Stamm va obtenir el guard al millor actor. Mentre que la pellcula de fantasmes, esperits i reencarnacions guanyadora de Cannes, Uncle Boonmee who can recall his past lives del tailands Apichatpong Weerasethakul, la proposta ms suggerent, esquiva i inaprehensible obtenia el Premi a la Millor Pellcula tot i pertnyer a lapartat de Sessions Gales del festival.

I retornant a lencert de la conya marinera i la sana gresca, trobem una altra premiada comdia en qu es subverteixen els eixos principals del gnere. Aquest s el cas de Tucker and Dale vs devil dEli Craig, reconeguda amb el Premi a la Millor Pellcula de la Secci Fantstic Panorama, on sinverteixen els tpics de les aterridores pellcules dacampades juvenils en espais rurals i boscosos on els incauts i hormonats nois i noies sn massacrats per rstics, lletjos i esquerps grangers.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena del film guanyador, Rare Exports: a Christmas tale


lectures: 1388

Joan Millaret Valls

20 d'octubre de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

un fantstic descafeinat...
Petrus20-10-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small