cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CONFERÈNCIA D'ALAIN BERGALA A BARCELONA. EL CINEMA COM A CREACIÓ: UNA MANERA DE VEURE I FER CINEMA

Alain Bergala, referent mundial en pedagogia del cinema, responsable de cinema d'un pla únic d’implantació de les arts a l'educació francesa i el que fou redactor en cap durant molts anys de Cahiers du Cinema, pronuncia la conferència “El cinema com a creació: una manera de veure i fer cinema” en el marc del curs Didàctica de la creació cinematogràfica.

El curs el dirigeix l’associació cultural i educativa A Bao A Qu i està organitzat amb el Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya. La cita és el proper dilluns 8 de novembre, a les 6 de la tarda, la conferència impartida per Alain Bergala planteja qüestions crucials per la cultura i l'educació del segle XXI. Ja fa més de 30 anys Alain Bergala va introduir en la crítica cinematogràfica una mirada absolutament innovadora aleshores (i encara avui): apoximar-se al cinema des del procés de creació, posant-se en el lloc del cineasta, participant de les seves qüestions i eleccions. Anys després, va traslladar aquesta aproximació a l’àmbit de la pedagogia del cinema en tots els nivells educatius, des de l’educació infantil fins a la universitat (imparteix classes a La Femis i a la Universitat Paris III). La seva proposta pedagògica va tornar a ser (i segueix sent) revolucionària. Què vol dir entendre el cinema com a art i com a creació? Què vol dir mirar els films situant-se en el lloc del cineasta i compartint les seves tries expressives? Per què és urgent i necessari que el cinema entri a les escoles i instituts? Quin cinema és prioritari mirar a l’escola? Com es formen espectadors crítics, creatius, capaços de valorar i gaudir dels films de tots els temps? Per què l’experiència de la creació cinematogràfica pot ser fonamental pels nens i joves? Què s’hi posa en joc? Com es pot dur a terme una experiència creativa en el complex món de l’escola i l’institut? Alain Bergala proposa algunes respostes a aquestes preguntes des de l’experiència d’aquell qui des de fa molts anys actua i reflexiona en aquest àmbit. La seva conferència també posarà de manifest perquè, justament en aquest inici de segle, és tan important establir vincles entre l’educació i el món del cinema i la creació artística en general.

La conferència s’adreça a totes aquelles persones vinculades al cinema o interessades i, molt especialment, als mestres, professors i educadors que es plantegen nous reptes conscients de la necessitat d’introduir propostes innovadores i creatives en l’àmbit educatiu.

Alain Bergala, assagista, crític i cineasta, és un dels pensadors de referència a nivell internacional pel que fa a la pedagogia del cinema, tema al que va dedicar el llibre La hipótesis del cine (Laertes, 2007). És professor de cinema a la Universitat de París III i a la Femis (École Nationale Supérieure des Métiers de l’Image et du Son) i ha estat redactor en cap de Cahiers du Cinéma. És autor de nombrosos llibres dedicats a Godard, Rossellini, Bergman i Kiarostami, entre molts altres. A Barcelona se’l recorda per l’exposició Correspondències: Erice-Kiarostami, CCCB (2006), que va comissariar juntament amb Jordi Balló. Va ser assessor en cinema en el pla de cinc anys d'introducció de "Les arts a l'escola" elaborat conjuntament pels Ministeris de Cultura i Educació francesos a càrrec de Jack Lang i Catherine Tasca el 2000. Les classes de "Projectes artístics i culturals" obrien les portes de les aules a l'art i els seus creadors, i vehiculaven la implantació de la pedagogia del projecte. El model va ser altament exitós i resisteix encara avui malgrat que el 2002 el Govern de Jacques Chirac va iniciar la seva abolició.

Recordeu, dilluns 8 de novembre de 2010 a les 18h, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). L'entrada és gratuïta i oberta al públic, amb traducció simultània en català. Places limitades.

Notícies - Cinema Català . NET
Alain Bergala

lectures: 1429

Redacció

2 de novembre de 2010


Comparteix la notícia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

doncs sembla molt interessant
Marc02-11-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a màxim pots omplir 255 caràcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small