cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CONFERNCIA D'ALAIN BERGALA A BARCELONA. EL CINEMA COM A CREACI: UNA MANERA DE VEURE I FER CINEMA

Alain Bergala, referent mundial en pedagogia del cinema, responsable de cinema d'un pla nic dimplantaci de les arts a l'educaci francesa i el que fou redactor en cap durant molts anys de Cahiers du Cinema, pronuncia la conferncia El cinema com a creaci: una manera de veure i fer cinema en el marc del curs Didctica de la creaci cinematogrfica.

El curs el dirigeix lassociaci cultural i educativa A Bao A Qu i est organitzat amb el Centre dEstudis Cinematogrfics de Catalunya. La cita s el proper dilluns 8 de novembre, a les 6 de la tarda, la conferncia impartida per Alain Bergala planteja qestions crucials per la cultura i l'educaci del segle XXI. Ja fa ms de 30 anys Alain Bergala va introduir en la crtica cinematogrfica una mirada absolutament innovadora aleshores (i encara avui): apoximar-se al cinema des del procs de creaci, posant-se en el lloc del cineasta, participant de les seves qestions i eleccions. Anys desprs, va traslladar aquesta aproximaci a lmbit de la pedagogia del cinema en tots els nivells educatius, des de leducaci infantil fins a la universitat (imparteix classes a La Femis i a la Universitat Paris III). La seva proposta pedaggica va tornar a ser (i segueix sent) revolucionria. Qu vol dir entendre el cinema com a art i com a creaci? Qu vol dir mirar els films situant-se en el lloc del cineasta i compartint les seves tries expressives? Per qu s urgent i necessari que el cinema entri a les escoles i instituts? Quin cinema s prioritari mirar a lescola? Com es formen espectadors crtics, creatius, capaos de valorar i gaudir dels films de tots els temps? Per qu lexperincia de la creaci cinematogrfica pot ser fonamental pels nens i joves? Qu shi posa en joc? Com es pot dur a terme una experincia creativa en el complex mn de lescola i linstitut? Alain Bergala proposa algunes respostes a aquestes preguntes des de lexperincia daquell qui des de fa molts anys actua i reflexiona en aquest mbit. La seva conferncia tamb posar de manifest perqu, justament en aquest inici de segle, s tan important establir vincles entre leducaci i el mn del cinema i la creaci artstica en general.

La conferncia sadrea a totes aquelles persones vinculades al cinema o interessades i, molt especialment, als mestres, professors i educadors que es plantegen nous reptes conscients de la necessitat dintroduir propostes innovadores i creatives en lmbit educatiu.

Alain Bergala, assagista, crtic i cineasta, s un dels pensadors de referncia a nivell internacional pel que fa a la pedagogia del cinema, tema al que va dedicar el llibre La hiptesis del cine (Laertes, 2007). s professor de cinema a la Universitat de Pars III i a la Femis (cole Nationale Suprieure des Mtiers de lImage et du Son) i ha estat redactor en cap de Cahiers du Cinma. s autor de nombrosos llibres dedicats a Godard, Rossellini, Bergman i Kiarostami, entre molts altres. A Barcelona sel recorda per lexposici Correspondncies: Erice-Kiarostami, CCCB (2006), que va comissariar juntament amb Jordi Ball. Va ser assessor en cinema en el pla de cinc anys d'introducci de "Les arts a l'escola" elaborat conjuntament pels Ministeris de Cultura i Educaci francesos a crrec de Jack Lang i Catherine Tasca el 2000. Les classes de "Projectes artstics i culturals" obrien les portes de les aules a l'art i els seus creadors, i vehiculaven la implantaci de la pedagogia del projecte. El model va ser altament exits i resisteix encara avui malgrat que el 2002 el Govern de Jacques Chirac va iniciar la seva abolici.

Recordeu, dilluns 8 de novembre de 2010 a les 18h, al Centre de Cultura Contempornia de Barcelona (CCCB). L'entrada s gratuta i oberta al pblic, amb traducci simultnia en catal. Places limitades.

Notcies - Cinema Catal . NET
Alain Bergala

lectures: 1508

Redacci

2 de novembre de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

doncs sembla molt interessant
Marc02-11-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small