cinema catal� . caT
Notícies anteriors
TOT A PUNT PER AL TRET DE SORTIDA DE LALTERNATIVA 2010

Un any ms (i en van 17), La Fbrica de Cinema Alternatiu organitza a Barcelona un dels festivals ms heterogenis i trencadors de lEstat. LAlternativa sha consolidat com a aparador paradigmtic daquell cinema invisible que rares vegades arriba a les sales de cinema comercials i que quan ho fa, acostuma a passar completament inadvertit. Les pellcules programades a lAlternativa, procedents darreu del mn, sn aquelles que cerquen un nou llenguatge cinematogrfic allunyat dels canons per tal de recrear noves mirades i actituds envers del mn.

Aix, del 12 al 20 de novembre, Barcelona es convertir en la capital del cinema independent, i ho far amb la projecci dun bon grapat de pellcules, algunes delles en sessions gratutes, que faran les delcies dels amants del set art ms inconformista. Projeccions organitzades en diferents seccions que a continuaci passem a definir-vos:

Secci oficial llargmetratges de ficci:
Un premi de 6.000 entre set pellcules procedents de filmografies ubicades als llindars de la indstria cinematogrfica, provinents de pasos com Romania, una de les potencies emergents de cinema alternatiu, que ser representada per Bobby Paunescu (el productor de la notable La muerte del seor Lazarescu), qui amb Francesca ens apropar a la figura duna jove mestre de Bucarest disposada a estalviar els diners suficients per emigrar a Itlia. De Brasil ens arriben Estrada para Ythaca, dirigida a vuit mans per Guto Parente, Luiz Pretti, Pedro Digenes i Ricardo Pretti, una mena de travessia mstica on salludeix al viatge cap a Itaca de Kavafis; i Viajo porque preciso, volto porque te amo, de Marcelo Gomes i Karim Anouz, una altra road movie que fou una de les sensacions de la Mostra de Venecia 2009. Tamb de Sudamrica ens arriba Huacho, del xil Alejandro Fernndez Almendras, film contemplatiu dividit en quatre parts que ens mostra un dia quotidi en la vida dels quatre membres duna famlia. El mexic Nicols Pereda explora a Verano de Goliat les fronteres entre el documental i la ficci per retratar la regi de Huilotepec, zona rural del seu pas natal. Finalment, dues propostes procedents dsia: Bi, dung so! del vietnamita Phan Dang Di, sentremet en els llaos que sestableixen entre un nen de sis anys i el seu avi, que torna a casa greument malalt desprs danys dabsncia; i Woman on Fire Looks for Water, del malaisi Woo Ming Jin, que explica la histria d'un pare i el seu fill en un poble de la costa de Malisia i la relaci que mantenen amb les dones que hi ha en les seves vides.

Secci Oficial documental:
Set noves propostes que sapropen a la realitat obviant els mecanismes de les narracions, o adaptant-los a un registre dimatges que cerquen lautenticitat. Propostes com la del Colectivo Los Hijos, que amb Los materiales intenten captar lesperit de Riao, un poble lleons enfonsat a finals dels 80 per un pant, pellcula feta a base de retalls i descarts, imatges impures que ocupen el lloc que mai els hi atorgarem. El txec Harun Farocki ens mostra a Zum Vergleich com es construeixen les cases a tres societats diferents: un poblat afric, una societat industrialitzada com la India, i una megalpoli europea. Les racines du brouillard de Dounia Bovet-Wolteche, recrea la travessa de punta a punta del Mediterrani dAxelle, una jove mestra algeriana. A Mahuerhase, Bartek Konopka ens explica la historia dels conills salvatges que vivien entre els Murs de Berln, un documental sorprenent que no sempre ofereix all que sespera. Glubinka 35 X 45 s el retrat dels rostres de la Rssia moderna, elaborat a partir dels retrats de carnet que un fotgraf ofereix als habitants de Sibria per tal que puguin renovar els seus passaports. Piombo fuso, dStefano Savona, ens mostra com s la vida a la frontera de Gaza, un retrat elaborat per un director que aconsegueix colar-se amb la seva cmera a laltra banda de la frontera. Finalment La bocca del lupo de Pietro Marcello, relata la histria damor dEnzo i Mary, una transsexual a qui va conixer a la pres, un amor que es reprn ara al barri portuari de Gnova, on el temps sembla no haver passat.

Altres propostes i seccions:
Dins lamplia i gaireb inabastable oferta de lAlternativa hi destaca la retrospectiva sobre Raymond Depardon, un dels documentalistes europeus ms rellevants del cinema contemporani, de qui es passaran 6 treballs (curiosament ha quedat fora San Clemente, possiblement la seva gran obra mestra). El cinema mexic tamb tindr el seu espai amb el cicle Cinema mexic. Mirades compartides, on sexhibiran obres de cineastes com Jorge Fons o Arturo Ripstein, qui a ms visitar el festival.

Amb Notcies de lantiguitat ideolgica Marx/Eisenstein/El Capital lalemany Alexander Kluge recrea en un film de ms de 9 hores de durada, un dels somnis de Serguei Eisenstein: fer possible ladaptaci al cinema de El Capital de Karl Marx. El malaurat Jos Mara Nunes, president honorfic del festival, rebr el seu homenatge amb la projecci dalguns dels seus films, com ara Noche de vino tinto.

Tamb el cinema espanyol ms recent i trencador tindr cabuda a Panorama, on es projectaran 4 pellcules estrenades aquest any, entre elles Blow Horn, dun Llus Miarro que a ms oferir una master-class sobre la importncia que actualment tenen els festivals i la crtica cinematogrfica per fer visibles aquestes pellcules que no tenen cabuda als circuits convencionals.

Curtmetratges, seminaris, sessions gratutes al Hall del CCCB,... tot est preparat per a la gran festa del cinema independent a Barcelona. Una cita ineludible per aquell pblic exhaust de veure sempre a la cartellera el mateix tipus de propostes.

Notcies - Cinema Catal . NET
LOS MATERIALES (COLECTIVO LOS HIJOS, 2010)


lectures: 1310

Gerard Alonso i Cassad

11 de novembre de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

No us podeu perdre \
joan millaret14-11-2010

no us podeu perdre VIAJO PORQUE PRECISO,VOLTO PORQUE TE AMO de Karim Ainouz. Magnfica.
joan14-11-2010

Grcies, Joan. Estar atent als horaris...
Petrus15-11-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small