cinema catal� . caT
Notícies anteriors
TOT A PUNT PER AL TRET DE SORTIDA DE L’ALTERNATIVA 2010

Un any més (i en van 17), La Fàbrica de Cinema Alternatiu organitza a Barcelona un dels festivals més heterogenis i trencadors de l’Estat. L’Alternativa s’ha consolidat com a aparador paradigmàtic d’aquell cinema invisible que rares vegades arriba a les sales de cinema comercials i que quan ho fa, acostuma a passar completament inadvertit. Les pel·lícules programades a l’Alternativa, procedents d’arreu del món, són aquelles que cerquen un nou llenguatge cinematogràfic allunyat dels canons per tal de recrear noves mirades i actituds envers del món.

Així, del 12 al 20 de novembre, Barcelona es convertirà en la capital del cinema independent, i ho farà amb la projecció d’un bon grapat de pel·lícules, algunes d’elles en sessions gratuïtes, que faran les delícies dels amants del setè art més inconformista. Projeccions organitzades en diferents seccions que a continuació passem a definir-vos:

Secció oficial llargmetratges de ficció:
Un premi de 6.000 € entre set pel·lícules procedents de filmografies ubicades als llindars de la indústria cinematogràfica, provinents de països com Romania, una de les potencies emergents de cinema alternatiu, que serà representada per Bobby Paunescu (el productor de la notable “La muerte del señor Lazarescu”), qui amb “Francesca” ens aproparà a la figura d’una jove mestre de Bucarest disposada a estalviar els diners suficients per emigrar a Itàlia. De Brasil ens arriben “Estrada para Ythaca”, dirigida a vuit mans per Guto Parente, Luiz Pretti, Pedro Diógenes i Ricardo Pretti, una mena de travessia mística on s’al·ludeix al viatge cap a Itaca de Kavafis; i “Viajo porque preciso, volto porque te amo”, de Marcelo Gomes i Karim Aïnouz, una altra road movie que fou una de les sensacions de la Mostra de Venecia 2009. També de Sudamérica ens arriba “Huacho”, del xilè Alejandro Fernández Almendras, film contemplatiu dividit en quatre parts que ens mostra un dia quotidià en la vida dels quatre membres d’una família. El mexicà Nicolás Pereda explora a “Verano de Goliat” les fronteres entre el documental i la ficció per retratar la regió de Huilotepec, zona rural del seu país natal. Finalment, dues propostes procedents d’Àsia: “Bi, dung so!” del vietnamita Phan Dang Di, s’entremet en els llaços que s’estableixen entre un nen de sis anys i el seu avi, que torna a casa greument malalt després d’anys d’absència; i “Woman on Fire Looks for Water”, del malaisi Woo Ming Jin, que explica la història d'un pare i el seu fill en un poble de la costa de Malàisia i la relació que mantenen amb les dones que hi ha en les seves vides.

Secció Oficial documental:
Set noves propostes que s’apropen a la realitat obviant els mecanismes de les narracions, o adaptant-los a un registre d’imatges que cerquen l’autenticitat. Propostes com la del Colectivo Los Hijos, que amb “Los materiales” intenten captar l’esperit de Riaño, un poble lleonès enfonsat a finals dels 80 per un pantà, pel·lícula feta a base de retalls i descarts, imatges impures que ocupen el lloc que mai els hi atorgaríem. El txec Harun Farocki ens mostra a “Zum Vergleich” com es construeixen les cases a tres societats diferents: un poblat africà, una societat industrialitzada com la India, i una megalòpoli europea. “Les racines du brouillard” de Dounia Bovet-Wolteche, recrea la travessa de punta a punta del Mediterrani d’Axelle, una jove mestra algeriana. A “Mahuerhase”, Bartek Konopka ens explica la historia dels conills salvatges que vivien entre els Murs de Berlín, un documental sorprenent que no sempre ofereix allò que s’espera. “Glubinka 35 X 45” és el retrat dels rostres de la Rússia moderna, elaborat a partir dels retrats de carnet que un fotògraf ofereix als habitants de Sibèria per tal que puguin renovar els seus passaports. “Piombo fuso”, d’Stefano Savona, ens mostra com és la vida a la frontera de Gaza, un retrat elaborat per un director que aconsegueix colar-se amb la seva càmera a l’altra banda de la frontera. Finalment “La bocca del lupo” de Pietro Marcello, relata la història d’amor d’Enzo i Mary, una transsexual a qui va conèixer a la presó, un amor que es reprèn ara al barri portuari de Gènova, on el temps sembla no haver passat.

Altres propostes i seccions:
Dins l’amplia i gairebé inabastable oferta de l’Alternativa hi destaca la retrospectiva sobre Raymond Depardon, un dels documentalistes europeus més rellevants del cinema contemporani, de qui es passaran 6 treballs (curiosament ha quedat fora “San Clemente”, possiblement la seva gran obra mestra). El cinema mexicà també tindrà el seu espai amb el cicle “Cinema mexicà. Mirades compartides”, on s’exhibiran obres de cineastes com Jorge Fons o Arturo Ripstein, qui a més visitarà el festival.

Amb “Notícies de l’antiguitat ideològica Marx/Eisenstein/El Capital” l’alemany Alexander Kluge recrea en un film de més de 9 hores de durada, un dels somnis de Serguei Eisenstein: fer possible l’adaptació al cinema de “El Capital” de Karl Marx. El malaurat José María Nunes, president honorífic del festival, rebrà el seu homenatge amb la projecció d’alguns dels seus films, com ara “Noche de vino tinto”.

També el cinema espanyol més recent i trencador tindrà cabuda a “Panorama”, on es projectaran 4 pel·lícules estrenades aquest any, entre elles “Blow Horn”, d’un Lluís Miñarro que a més oferirà una master-class sobre la importància que actualment tenen els festivals i la crítica cinematogràfica per fer visibles aquestes pel·lícules que no tenen cabuda als circuits convencionals.

Curtmetratges, seminaris, sessions gratuïtes al Hall del CCCB,... tot està preparat per a la gran festa del cinema independent a Barcelona. Una cita ineludible per aquell públic exhaust de veure sempre a la cartellera el mateix tipus de propostes.

Notícies - Cinema Català . NET
LOS MATERIALES (COLECTIVO LOS HIJOS, 2010)


lectures: 1261

Gerard Alonso i Cassadó

11 de novembre de 2010


Comparteix la notícia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

No us podeu perdre \
joan millaret14-11-2010

no us podeu perdre VIAJO PORQUE PRECISO,VOLTO PORQUE TE AMO de Karim Ainouz. Magnífica.
joan14-11-2010

Gràcies, Joan. Estaré atent als horaris...
Petrus15-11-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a màxim pots omplir 255 caràcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small