cinema catal� . caT
Notícies anteriors
BERLANGA, L'LTIM CRONISTA CLSSIC DEL CINEMA ESPANYOL

Luis Garca Berlanga va nixer a Valncia el 12 de juny de 1921 al si d'una famlia burgesa, va morir a l'edat de 89 anys.

El realitzador valenci va construir la seva obra cinematogrfica sota el tams de la comdia, ms especficament sobre l'esperpent. Berlanga buscava deformar la realitat de manera grotesca amb el pretext de criticar sense embuts a la societat espanyola en totes les seves vessants: des de l'oligarquia poltica, fins a la pena de mort, passant pel boom immobiliari o la hipocresia de la burgesia. Malgrat que les seves obres mestres estan gestades a la dcada dels 50 i 60, deixaria en anys posteriors films tan suggerents i brillants com Tamao natural (1974)-Michel Piccoli est magnfic en el seu malalts enamorament d'una nina inflable-, la divertida trilogia del Patrimonio nacional i la seva esbojarrada visi de la societat actual espanyola en Todos a la crcel (1993)-potser un visionari.

A la retina de l'espectador quedar Bienvenido Mister Marshall (1953), Esa pareja feliz (1953) -codirigida amb un altre clssic del cinema espanyol, Juan Antonio Bardem-, Calabuch (1956), Los jueves, milagro (1957), Plcido (1961) i El verdugo (1963)-la seva indiscutible obra mestra- com a referents d'una manera de fer cinema que basava la seva fora en uns guions slids, amb personatges ben definits i uns actors en estat de grcia. Destacava sobre la resta de actors, la figura de l'entranyable i extraordinari intrpret Jos Isbert.

Luis Garca Berlanga i el seu inseparable amic i genial guionista, Rafael Azcona, van mostrar a travs de les imperibles imatges cinematogrfiques, la visi d'un pas, una cultura i una filosofia de vida, que a dia d'avui no sembla massa allunyada de l'actual societat espanyola (serveixi d'exemple l'alta corrupci immobiliria o la mediocritat de la classe poltica).

El cineasta i acadmic va ser Premi Prncep d'Astries el 1986, Premis Nacional de Cinematografia (1981) i la Medalla d'Or de Belles Arts (1983).

Notcies - Cinema Catal . NET
Lus Garca Berlanga


lectures: 1275

Jaume Claver

16 de novembre de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Sense dubte, una de les grans prdues del cinema espanyol. Berlanga era un mestre!
Paco17-11-2010

Sempre ens quedar lImperi Austro-hungars!!!
Andrs18-11-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small