cinema catal� . caT
Notícies anteriors
WENDY AND LUCY: UNA JOIA OCULTA

Com succeeix amb tants i tants realitzadors, lobra de la nord-americana Kelly Reichardt s prcticament indita al nostre pas, un fet certament trist i que ens provocaria un gran malestar, si no fos perqu grcies a lesfor de diversos festivals i de certes distribudores que han tingut la brillant idea de, si ms no, editar-les en format dvd, hem tingut lenorme plaer de gaudir-les.

Desprs del descobriment que va suposar River of Grass i la consolidaci dOld Joy (2006), Reichardt es va servir duna histria curta de Jonathan Raymond per, juntament amb ell, escriure el gui de la seva segent pellcula com a realitzadora, aquesta meravella titulada Wendy and Lucy (2008), una de les pellcules ms sbriament emotives que ha donat el cinema nord-americ en bastant de temps. Aquesta singular cineasta t lhabilitat de captivar a lespectador mitjanant una aparena de temps mort, com si realment assistssim a certes insignificances que aconsegueix engrandir fins a uns lmits dexploraci interna realment admirables. Quan molts directors necessiten mostrar el drama dotant-lo de tota la seva crrega democions, a Reichardt no li cal esprmer els sentiments per emocionar des de la sinceritat de la vida per s mateixa.

Wendy and Lucy pot presumir de canviar les bases dun gnere tant apassionat i fascinant com s el de la road movie, doncs s indubtable que ens trobem davant duna pellcula de carretera, per aix s, sense prcticament cap viatge, probablement la primera road movie esttica. Aquesta s la histria de la Wendy, una noia de qui prcticament no sabem res, ni del seu passat, ni de les veritables intencions que la mouen a emprendre un viatge encallat, ni tampoc del futur que lespera. Wendy es desviu per la seva gossa Lucy, la seva millor amiga i companya de viatge. Lactriu Michelle Williams broda a la perfecci la seva composici daquesta noia solitria i introvertida. Per ara, de la Williams podem destacar expressions de perplexitat en un parell descenes de Brokeback Mountain i un cert magnetisme a Shutter Island, per poca cosa ms; ara b, cal comprovar la seva transformaci com la Wendy daquest film que ens ocupa perqu canviem la nostra percepci envers aquesta actriu, doncs la seva interpretaci s una de les ms aconseguides que un pugui recordar. Michelle Williams no utilitza cap mena dels recursos obvis en personatges similars i el seu dramatisme intern queda perfectament de manifest en la seva forma de moures, de respirar, en els seus instants dansietat o en lantolgica escena dun retrobament.

Wendy and Lucy tamb funciona molt b com a reflex duna societat desencantada, avorrida, una Amrica profunda sucumbida a una crisi no noms econmica, sin que prcticament existencial. Reichardt ho accentua introduint alguns personatges de refor que simbolitzen molt b aquest cam dapatia, especialment pel que fa a un veter vigilant dun establiment, que consumeix les llargues hores de la seva jornada sense fer absolutament res, simplement observant el desencant global que lenvolta. Les converses entre Wendy i aquest vigilant sn impagables, defineixen molt b les intencions del film i sn magnficament contrastades amb unes imatges de caire buclic per terriblement amargues, aquelles en les que apareixen estacions prcticament abandonades tamb com a metfora en el primer pla de linici i aquelles vies envoltades de bosc que en una altra poca servien com a reflex duna Amrica evolutiva.

La distribudora catalana Cameo i la revista Cahiers du Cinma han unit forces per tirar endavant la distribuci daquesta joia oculta de Kelly Reichardt, qui aquests dies ser al Festival de Gijn tot presentant la seva darrera proposta: un western de ttol Meeks Cutoff (2010), que, protagonitzat per Paul Dano i Bruce Greenwood, t una pinta extraordinria.

Notcies - Cinema Catal . NET
Michelle Williams a Wendy and Lucy


lectures: 1399

Una crtica d'Albert Galera

19 de novembre de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Grcies per aquesta recomanaci (estem necessitats de bon cinema actual!)
Ciscus3919-11-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small