cinema catal� . caT
Notícies anteriors
RELACIONS TURBULENTES I UNIVERSOS CONTAMINATS

Grard Depardieu est esplndid amb un cos monstrenc, immens, elefanttic, que omple tot lenquadrament i ocupa ostentosament molts plans duna pellcula premeditadament bruta, impura i lletja carregada de brutalitat, comicitat amarga i melancolia que respon a Mammuth de Benoit Delpine i Gustave de Kervern, responsables de lcrata cinta Louise-Michel de fa un parell danys. Depardieu interpreta un treballador temporal que es vol jubilar i es veur obligat e emprendre una particular road movie a la recerca dels comprovants de treball que acreditin les seves anteriors feines. Daquesta manera reprendr la carretera amb les seva antiga moto. Aquest trajecte el menar a un desballestat recorregut fins a raure als llocs del passat lligats a la seva estrambtica famlia. Una pellcula que frega labsurd, el no-sense, el grotesc, la conya, per tot imbut duna certa mala llet, ressentiment i tristor.

Certa grcia i simpatia desperta la pellcula Todas las canciones hablan de m del debutant Jons Trueba fill de Fernando Trueba focalitzada sobre les tribulacions, maldecaps i incerteses dun personatge jove que acaba de trencar amb la parella. Cinema de colla, damics, dencontres i desencontres, en un encadenat de cites i trobades en clau circular, com una ronda vital de propietats copulatives on prcticament tots els moviments es dirigeixen a mantenir relacions sexuals tot buscant recuperar el sentiment fugisser de lamor perdut. Un cinema en clau de proverbis, una mica a la manera de Rohmer, amb una coralitat concntrica en un tancat espai urb amb una realitzaci de plans closos, carregats de fisicitat en un estil desmanegat i pla a tall desbossos, fragments, moments. Una cinta sobre les dificultats sentimentals dun amant de lamor.

Una pellcula que trasbalsa i colpeja sense pietat les entranyes s la cinta dadolescents de carrer que viuen sobre un monopat enmig duna atmosfera malaltissa de gamberrades, violncia i dolor com a recurs escapista en un entorn sense horitz ni futur a la pellcula Tilva Rosh de Nikola Lezaic. Aquesta cinta s que s una feridora i escruixidora cinta srbia sobre un clima mals i pervers duna violncia enquistada fins al cstig corporal en cossos joves en trnsit, errtics i perduts que no t res a veure amb limpactant buidor de la cinta prohibida A serbian film. Tilva rosh s un retrat fred i distant de ressonncies despietades sobre una adolescncia sense referents ni ideals ni projectes tancada en s mateix en una espiral podrida i involuntria de risc, de dolor, de rebuig, de patiment que vindria a engreixar soberanament aquests retrats dadolescents carregats de misteri i enigmitat infinita a lentorn de, per exemple, Gus Van Sant.

La cinta romanesa Tuesday, after Christmas de Radu Muntean s una radiografia exemplar duna histria dadulteri mascul i les seves repercussions en lmbit familiar carregada de veritat i autenticitat. Un treball naturalista ple de versemblana i credibilitat, pgines viscudes en tota la seva rotunditat. Llargues seqncies perfectament filmades puntuen aquest relat damor i prdua fins a culminar en una celebraci nadalenca senzillament excepcional amb un s prodigis del fora de camp quan ja sha confirmat la trencadissa familiar i encara es segueix interpretant el simulacre familiar per no ferir encara a la petita filla comuna. Una histria dadults com a esplndida mostra dun cinema romans especialitzat en mostrar amb literallitat i amb tota la carn a la graella trossos i ferides de vida en tota la seva complexitat i profunditat en la millor tradici dels despullats melodrames familiars per en clau laica, sense floritures ni trampes ni artificis.

Sorprenent ha resultat tamb una crnica negra en clau melodramtica i domstica en qu una famlia de delinquents viuen sota el paraigua duna mare protectora a Animal kingdom de laustrali David Michod, gran premi del jurat a Sundance. Una pellcula sbria i austera de violncia seca i aspre en un ambigu i problemtic entorn familiar que acollir un cos orfe. Aquest esdevindr testimoni callat i silencis de la vida familiar i criminal dels seus tiets fins que es veur obligat a participar i prendre partit finalment. Un nano introvertit que es fica dins dun vesprer per formar part de la llopada en un univers familiar adulterat per la brutalitat i on els llaos de sang escanyen ms que altra cosa. Una fenomenal i potent cinta que dilapida tot el seu talent en el darrer tram a lembolicar la troca tot buscant la sorpresa i el gir imprevist.

Ao bisiesto del mexic dadopci Michael Rowe es centra tamb en la violncia que presideix una relaci malaltissa de dependncia i brutalitat entre una adolescent mexicana i un amant furtiu que acabar reproduint una callada i terrible relaci de la nena amb el seu pare difunt. Un film claustrofbic sobre una adolescent solitria i encapsulada sense cap contacte amb lexterior ms enll de relacions sexuals espordiques. Un inexorable cam vers la follia i la immolaci sota la petjada invisible i traumtica dun pare absent que sembla ben b la gnesi duna histria corrumpuda i podrida. Tamb un film problemtic ja que juga amb els lmits de la representaci de la violncia i el sexe fins a lexplicitud i la hipervisibilitat en qu un jove cos es conduit vers el martirolegi i lexplotaci en tota la seva crueltat. Un excs saturador que incomoda i neguiteja entre lexhibici i el dolor, la mostraci i el drama.

Enmig daquestes histries marcades amb urpes i sang trobem un poema mtic i mgic com Alamar de Pedro Gonzlez-Rubio. Aquest film s un trajecte diniciaci emprs per un nen que passar un estiu amb el seu pare i el seu avi enmig de la mar. Una histria de convivncia i dharmonia amb lentorn mar de ressonncies antigues. Un film de gran bellesa i dal romntic contada com una experincia flmica en clau de documental que registra el dia a dia duna relaci estreta entre pescadors i una mar benefactora i proveidora.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena del film Animal Kingdom


lectures: 1352

Joan Millaret Valls (Enviat especial al Festival de Gijn)

23 de novembre de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small