cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EN ELS MARGES DEL FANTSTIC I DEL REAL: UNCLE BOONMEE RECUERDA SUS VIDAS PASADAS, D'APICHATPONG WEERASETHAKUL

Finalment arriba a les nostres pantalles la Palma dOr del festival de Canes Oncle Boonmee recuerda sus vidas pasadas del tailands Apichatpong Weerasethakul. Aquesta extraordinria, visionria i inaprehensible cinta del director de Tropical malady va obtenir tamb el premi del jurat de la crtica del qual en vaig formar part - en el recent Festival de Cinema Fantstic de Sitges. A lalegria per la seva estrena li segueix un amarg sentiment de tristesa per la forma insultant i ofensiva que est prenent la poruga distribuci de ttols en sales a casa nostra. Aix, la seva estrena ha estat restringida de forma residual a una ridcula presncia en un parell de cinemes en tota Catalunya.

Lltima pellcula dApichatpong Weerasethakul s un film carregat de misteri, enigma i poesia on es convoquen fantasmes de difunts en el context duna naturalesa atvica on conviuen animals, homes, aus, plantes i esperits. El protagonista, loncle Boonmee, est malalt sota tractament de dilisi, i sembla enfilar el cam imminent de la mort, de la desaparici fsica. Mentre es dedica al conreu i lexplotaci agrcola en una zona selvtica, aquest conviur harmoniosament amb la seva cunyada mentre s ajudat per un cmplice cuidador emigrant. En aquest context apareixen els esperits del seu fill i de la seva dona desapareguts fa temps. Aleshores es crear un clima de convivncia i cohabitaci entre morts i vius de forma natural, assumida i interioritzada.

El film cont fascinants i torbadores digressions com la representaci duna mena de llegenda al voltant duna princesa envellida que veu com laigua dun llac li retorna una imatge rejovenida, i desprs dun passatge presidit per la fantasia i all inexplicable sacaba amb una collecci de belles imatges subaqutiques que ens condueixen fins a labstracci i la desfiguraci. Hi ha moments duna naturalesa vibrant, ancestral, incomprensible, com un pla fix en penombra amb figures animalitzades clavades en el temps i en lespai.

Trobem moments de trnsit al misteri del desconegut, moments transcendents, com la incursi en una gruta amb moments lrics, inquietants, superbs. Hi ha personatges desdoblats, nimes fugisseres que es bifurquen desprs duna cerimnia funerria budista. Una pellcula solcada per una banda sonora de sons i sorolls imperceptibles, montons, constants i xiuxiuejats capa de crear inestabilitat i convocar all meravells alhora.

Sens dubte, una de les millors cintes de lany en curs.

Fitxa de la pellcula

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1280

Una crtica de Joan Millaret Valls

29 de novembre de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Me parece una buena pelicula pero la verdad es que no he entendido el final, me he quedado completamente perdida. Me ha superado.
Cris29-11-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small