cinema catal� . caT
Notícies anteriors
BARCELONA DISTRICTE FEDERAL. BIUTIFUL, D'ALEJANDRO GONZLEZ IRRITU

La darrera proposta dAlejandro Gonzlez Irritu s una pellcula transfronterera didentitat incerta. Aix, es podria considerar tan espanyola com mexicana pel que fa a la seva producci i direcci, o b barcelonina pel protagonisme fsic i hum de la ciutat. Per, de fet, la realitzaci privilegia una lectura en clau universal grcies, primer, al motiu argumental duna tragdia en carn prpia i, desprs, al convertir la capital catalana en un entorn dextraradi multicultural, degradat i miserable assimilable a qualsevol raval duna megalpolis mundial. Al final, sembla un compendi, mixtura o recapitulaci de la seva prpia filmografia amb ecos de lunivers catic i violent de Ciutat de Mxic a Amores perros, passant per la tragdia i martirologi dun personatge caminant cap a la mort com a 21 gramos, fins al discurs redemptorista dabast global explicitat a Babel.

El director mexic es llena en solitari per primera vegada sense el confortable coix dels envejats guions de ferro de Guillermo Arriaga. El resultat evident daquesta nou cam s la renncia a la coralitat, als repartiments extensos amb histries paralleles que conflueixen en algun punt concret per demostrar la seva interconnexi en un format ben actual dhistries creuades. I la segona conseqncia seria la renncia a la fragmentaci del relat, la discontinutat narrativa, una esttica del desordre ben arrelada tamb en el moment cinematogrfic present.

Ara, el mexic Irritu es centra en una nica trama amb el protagonisme absolut del viacrucis dun pare de famlia separat, malalt terminal, que sobreviu grcies a lexplotaci dimmigrants, aclaparat per la culpabilitat dels seus actes i angoixat pel futur dels seus dos fills. Un univers de dolor, sofriment i violncia enmig d una Barcelona clandestina, marginal i illegal. Un retrat suburb que fa emergir una ciutat subterrnia, un podrit mn de clavegueres socials amb desclassats sense papers malvivint deplorablement, i que es podria situar ben be a les antpodes de la superficialitat, la lluminositat i la pijeria de Vicky Cristina Barcelona del turista Woody Allen.

Aquesta aspre i dura pellcula sobre el trajecte agnic dun cos marcit i malms vers la mort reposa bsicament sobra una colpidora interpretaci dun Javier Bardem familiaritzat en aquest tipus de registre dramtic i que va sortir coronat com a millor intrpret mascul al festival de Canes. La fora de la realitzaci dIrritu incideix en unes imatges espesses, denses i pesades enmig duna realitzaci saturadora amb una cmera prcticament enganxada al rostre del protagonista i amb profusi de plans curts, tancats i claustrofbics.

Per la fora, el nervi i la fisicitat del film sacaba esguerrant per lestirat i inflat metratge; una molesta tendncia a recrear-se en la brutcia, la desolaci i la sordidesa dun paisatge hum en descomposici per subratllar-ne el miserabilisme; aix com lexagerada profusi de detalls familiars, corporals i socials que aboquen inexorablement el personatge a una cruel fatalitat sense remissi en el que seria un clar exponent dun cinema de la caiguda.

Fitxa de la pellcula

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1480

Una crtica de Joan Millaret Valls

13 de desembre de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

a mi m'ha semblat un film indignant, repulsiu, lleig, pretencis, enganys... una estafa, ja n'hi ha prou del cine d'aquest senyor
Greg15-12-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small