cinema catal� . caT
Notícies anteriors
BLAKE EDWARDS, L'LTIM MESTRE CLSSIC DE LA COMDIA

Blake Edwards va ser un mestre de la comdia. Era l'ltim d'una estirp de realitzadors nord-americans que va saber combinar amb talent el slapstic amb les premisses que directors clssics i genis del gnere com Preston Sturges o Howard Hawks van deixar a la retina de milions d'espectadors.

El desconeixement d'una gran part del pblic ha pensat que William Blake Edwards, nascut a Tulsa (Oklahoma), un 26 de juliol de 1922, el seu mestratge noms es circumscrivia a la comdia. Va ser el gnere que li va donar la fama internacional, per es va endinsar en altres gneres cinematogrfics deixant la seva empremta imperible.

En el drama va realitzar una joia immortal, Das de vino y rosas (1962). Edwards va donar a Jack Lemmon la possibilitat de demostrar que era un actor vlid per a qualsevol gnere i l'intrpret va deixar una de les recreacions ms sublims que es recorda. La pellcula s'ha convertit en una referncia per la seva temtica: va reflectir amb encert, com l'alcoholisme, una malaltia socialment molt estesa, pot causar estralls irreversibles en la teva vida personal i professional.

En el thriller va dirigir dos petits diamants: Chantaje contra una mujer (1962), primera collaboraci amb la bellsma Lee Remick, que provava les mels d'un gnere que la immortalitzaria anys desprs a La profeca (1976) i Diagnstico asesinato (1972) -film gaireb oblidat, per que era un clar homenatge al geni britnic Alfred Hitchcock.

Va provar amb el western, Dos hombres contra el Oeste (1971), cinta incompresa que es movia en els parmetres marcats pel nou guru del gnere, Sam Peckinpah. Edwards va aconseguir el contrapunt ideal a la parella protagonista, una barreja explosiva per fet i fet efectiva, la veterania de William Holden i el carisma de l'emergent Ryan O'Neal (similar record a Un botn de 500.000 dlares de Michael Cimino, Eastwood-Bridges).

Blake Edwards va trobar en la comdia el refugi ideal per mantenir fora de perill la seva salut mental en un mn tan absurd.

Va deixar joies imperibles com Operacin Pacfico (1959), el color rosa faria la seva primera aparici en aquest submar de la marina americana tan peculiar. Un color que ms tard seria la seva marca de fbrica i smbol de tota una generaci grcies al seu personatge ms popular i clebre, La Pantera rosa (1963).

Desayuno con diamantes (1961), va convertir a Audrey Hepburn en una icona cinematogrfica i la seva imatge en aquesta pellcula, en smbol generacional. La carrera del siglo (1965) divertidssima cinta que va suposar un fracs estrepits de taquilla. Lemmon est superb en el seu doble personatge. El film fa un breu homenatge a un clssic d'aventures, El prisionero de Zenda de Richard Thorpe (1952), i la seva memorable escena de la batalla de pastissos al castell rendeix un merescudssim tribut a mestres del slapstic com Buster Keaton, Charles Chaplin o Harold Lloyd.

En El guateque (1968), possiblement la seva obra mestra, Blake Edwards va treure el mxim suc de Peter Sellers, un actor tan genial com histrinic. L'escena inicial -el rodatge d'una pellcula i la malaptesa de l'actor indi Hrundi V. Bakshi (Sellers)-, que s un homenatge a un altre clssic del cinema d'aventures, Gunga Din de George Stevens (1939) i la festa posterior a aquesta casa tan moderna (es respira el segell Tati) amb un cambrer inoblidable, sn records inesborrables i d'una hilaritat sublim.
Finalment esmentar Vctor o Victoria? (1982) -remake molt personal del fams film alemany de 1930 de Reinhold Schnzel- i pel qual va rebre la seva nica candidatura a l'Oscar, al gui adaptat. El film s una gran combinaci de gneres, musical-comdia-negre, per amanit d'un sentit de l'humor intelligent amb uns gags molt aconseguits.

Actors o actrius de la talla de William Holden, Karl Malden, Cary Grant, Glenn Ford, Audrey Hepburn, George Peppard, Jack Lemmon (tres vegades), Tony Curtis (tres vegades), Lee Remick (dues vegades), Bruce Willis (dues vegades), James Coburn (dues vegades) i els seus inseparables Julie Andrews i Peter Sellers, set vegades respectivament, han rodat sota les seves ordres. La seva experincia prvia com a actor, li va servir per donar molt marge d'acci als actors i generar una perfecta simbiosi.
Per el cinema de Blake Edwards no s'entendria sense el seu inseparable alter ego, el genial compositor Henry Mancini. Mancini va donar el toc adequat a les seves pellcules dotant d'un aire fresc, modern i juvenil. Immortal per les orelles de l'amant de la bona msica i per extensi de les bandes sonores, el Moon River interpretat per Audrey (de Desayuno con diamantes) o la sintonia que acompanya la pantera rosa, entre d'altres.

Blake Edwards va intentar ser actor -no va passar de petits papers o d'extra-, per el dest ho va derivar accidentalment cap a l'escriptura. Es va iniciar en la rdio escrivint guions el que li va permetre fer el salt posterior a la televisi. Aquest fet li va servir de plataforma per assolir la seva meta, el cinema.
La seva primera pellcula com a director va ser Venga tu sonrisa (1955). s el primer film de l'equip format per Blake Edwards amb Richard Quine. Entre 1952 i 1958 van signar conjuntament set guions per a la Columbia Pictures. Cinc de les pellcules, les dirigiria Quine, les altres dues, Edwards.

L'xit comercial (recaptaci) de la pantera rosa va ser de tal magnitud que va marcar la carrera del director. Li va suposar un llast artstic, per gravava una nova seqela cada vegada que li faltava liquiditat.

El 2004 va rebre un Oscar honorfic per tota la trajectria artstica, un premi tard per que feia justcia a un realitzador que va voler reivindicar un gnere, la comdia, molt castigat al llarg de les vuitanta edicions de la clebre estatueta daurada.
William Blake McEdwards (Blackie) va morir el passat 15 de desembre de 2010 a Brentwood (Califrnia), a l'edat de 88 anys.

Notcies - Cinema Catal . NET
Blake Edwards i Julie Andrews


lectures: 1777

Jaume Claver

18 de desembre de 2010


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Un dels grans de la comdia nord-americana, que tamb podia ser fora amargant, per decididament cmic.
Parjker20-12-2010

comdies meravalloses per pelis d'altres generes, realment memorables, penseu en: DIAS DE VINO Y ROSAS o CHANTAJE CONTRA UNA MUJER
Raimon20-12-2010

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small