cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA GRANDESA DELS PETITS HOMES: DE DIOSES Y HOMBRES

Aquest divendres sha estrenat finalment la cinta francesa del tamb actor Xavier Beauvois, Des hommes et des dieux. La pellcula ens arriba desprs daconseguir un merits i ben guanyat Premi del Jurat al passat festival de Canes i, tot seguit, un instantani xit aclaparador en les cartelleres del pas ve.

La histria neix de les pgines amargues de la recent presncia francesa al continent afric, fruit tamb del seu passat colonialista. La pellcula retrata una petita comunitat de frares francesos que viuen en lAtles afric i que fan costat a la poblaci autctona en diferents tasques i es mostren completament integrats en el medi i la regi. Aix, la primera meitat de la pellcula consistir en la successi ininterrompuda de diferents moments que reforcen aquest clima dharmonia i placidesa sense gaire dilegs ni subratllats. Per quan comencen a operar els terroristes islamistes a la zona, aquest peti grup hum es trobar enmig tant da la bogeria fanatitzant com de les pressions governamentals.

La gran fora daquest film asctic, depurat, minimalista i ple dhumanitat s que en els temps seculars que corren alg satreveixi a parlar sense complexos de coses com la fe, la religi, el sacrifici i, per damunt de tot, la vida i llibertat. Aleshores la fora de la pellcula raur en el gran conflicte que es plantejar dins de la comunitat quan sha de triar entre fugir i abandonar a la poblaci o restar abocats a la imminent tragdia. Un dilema i una decisi que portar als frares a enfrontar-se a les pors i temors humanes, a la prpia fe o a la seva opci de vida monstica.

A partir daqu s quan la pellcula senlaira i ofereix moments de profunda emoci amb profusi dinstants ntims carregats de reflexi. Alguns daquests moments sn de gran bellesa i marcada plasticitat amb una srie de rostres i enquadraments que veuen de la iconografia hagiogrfica i religiosa ms algun moment de referncia explcita pictrica i carregada de sentit com lescena que mostra el frare metge al costat duna quadre martirolgic de Caravaggio.

El resultat ser una trasbalsadora cinta sobre ltica, la moral, la mort, el respecte, el comproms, el poder o la violncia amb moments commovedors com quan les pregries dels frares es fonen amb el brogit dun helicpter que els assetja, o el moment duna mena de comuni final sota les notes de El llac dels cignes de Txaikovski, lnica pea musical que sonar en tota la pellcula.

Una reflexi sobre la violncia i el sacrifici carregada de dolor que contrasta amb daltres films en qu lassassinat, la tortura o les matances es filmen sense cap mania ni consideraci a la recerca duna enfocament hiperrealista que accentua lexcs dels aspectes ms sinistres aix com la seva espectacularitzaci i la consegent gresca al pati de butaques.

Al capdavall, ssers annims i partcules humanes duna magnitud exemplar que desapareixeran enmig duna boira i una neu i un silenci que ho colga i sepulta tot enmig dun mn dodi, de fanatisme i de brutalitat.

Podia haver estat perfectament la pellcula daquestes festes per tot all del devaluat i formatejat esperit nadalenc, per mentrestant ens hem hagut dempassar alguna apotesica rucada com Ahora los padres son ellos.

Fitxa de la pellcula

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1542

Una crtica de Joan Millaret Valls

17 de gener de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Molt bona! la recomano a tothom, delicada i potica.
Carles18-01-2011

Magnfica. Per fi una mostra de cinema sobri i elegant, sincera, directa i fonamental.
Cesc19-01-2011

Curiosament, ha quedat fora de la cursa dels Oscars...
Andrs23-01-2011

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small