cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ORSON WELLES. EDICIONES CTEDRA. COLECCIN SIGNO E IMAGEN/CINEASTAS. AUTOR: SANTOS ZUNZUNEGUI

Editorial Ctedra acaba de publicar ledici actualitzada del llibre de Santos Zunzunegui sobra lobra inabastable dOrson Welles que va sortir al mercat lany 2005. El geni i la figura dOrson Welles segueix omplint prestatges, moltes vegades, de forma acumulativa i reiterativa. No acostumen a abandonar estudis originals o singulars en la rica, complexa i desordenada obra flmica dun director amb escasses pellcules enllestides en condicions i molts projectes inacabats, mutilats o frustrats. Aix, Santos Zunzunegui empren el seu particular cam malgrat la brossa acumulada per lingent bibliografia sobre lhistric director de Ciudadano Kane (1941).

Lautor defuig la biografia del controvertit director per emprendre lanlisi del seu cinema mantenint i aprofitant alhora les dues interpretacions habituals del cineasta. Duna banda ha estat dibuixat com un artista brillant i genial finalment vctima de l estratificaci del sistema destudis. Mentre que per laltre costat sha repetit la visi dun irresponsable, inconstant i incapa dimplicar-se fins al final en els projectes. Aleshores tampoc cal satanitzar el sistema productiu del Hollywood clssic ni acarnissar-se sobre el melanclic i intempestiu personatge.

Lautor decideix agrupar la filmografia acabada de Welles per blocs temtics prescindint de lestudi cronolgic dels seus treballs. Orson Welles va incorporar el seu bagatge teatral i radiofnic amb dotzenes i dotzenes dobres retransmeses al mn del cinema i, fins i tot, va intentar debutar infructuosament en el medi cinematogrfic a partir duna prpia locuci d El cor de les tenebres del novellista Joseph Conrad. Aquest enfocament dna peu a cinc apartats i sinicia amb un primer captol dedicat a lestudi precisament duna de les seves darreres pellcules, Fraude (1973) on enfoca lartista com a prestidigitador.

El segon bloc est dedicat a lestudi dels seus dos primers llargmetratges a Hollywood, des de la carta blanca que se li va atorgar pel seu debut a Ciudadano Kane fins a les retallades i collisions amb els productors lany segent a El cuarto mandamiento (1942). Un tercer reagrupament de pellcules incideix en la seva aproximaci al cinema negre dins del mateix sistema destudis de Hollywood conformat per El extrao (1946), La dama de Shanghai (1947) i Sed de mal (1958). Desprs reuneix els seus projectes filmats sota l influx de lobra de Shakespeare, reminiscncia evident de la seva llarga trajectria teatral al davant de la companyia Mercury Theatre fundada per ell mateix: Macbeth (1948), Otelo (1952), Filming Othello (1978) i Campanadas a medianoche (1965). I un darrer apartat estar consagrat a les mscares del poder amb films com Mr. Arkadin (1954), El proceso (1962) i Una historia inmortal (1968).

Per ms enll del profund i intens anlisi dels valors creatius i conceptuals de lobra flmica de Welles, el present estudi de lespecialista Santos Zunzunegui aconsegueix un mrit important al dedicar un espai rellevant a la radiografia de la participaci televisiva del geni en un nou mitj que ell mateix havia considerat com el mitj dexpressi ideal dun narrador... Igualment resulta revelador lampli espai que dedica lautor daquest monogrfic als treballs fragmentats, destrossats, interromputs o incomplerts entre els quals es troba la seva particular i coneguda versi de El Quixot feta amb grans limitacions a travs dun accidentat rodatge iniciat lany 1957.

Aquest esplndid treball de Santos Zunzunegui, que esquiva magistralment la temptaci acumulativa i retrica de tants autors de llibres sobre directors de cinema, reserva un espai a les prpies declaracions de Welles i obre diferents apndixs centrats en la ressenya de les seves emissions radiofniques, la seva obra televisiva, el material audiovisual existent sobre Welles, ledici en DVD dels seus treballs i la corresponent bibliografia.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1512

Joan Millaret Valls

27 de gener de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small