cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ERIC ROHMER. CARLOS F. HEREDERO I ANTONIO SANTAMARA. EDICIONES CTEDRA. COLLECCI SIGNO E IMAGEN/CINEASTAS

El present volum s una reedici de lestudi dedicat al cineasta francs Eric Rohmer publicat el 1991 quan aquest acabava destrenar Cuento de primavera. Ha passat molt de temps des daleshores i Eric Rohmer encara va dirigir vuit llargmetratges ms abans de morir a comenaments de lany passat. El mrit del present llibre s que els autors no es conformen en afegir els darrers ttols del cineasta francs sin que remodelen lanterior estructura afegint ms informaci, esmenant alguns errors i aportant una visi global a travs de lestudi dels cicles que conformen la filmografia.

Eric Rohmer, pseudnim de Maurice Shrer, va ser membre de la degana revista francesa de la crtica francesa Cahiers du Cinema entre la seva fundaci el 1951 i fins a la seva marxa el 1963. Tamb va ser un cineasta emmarcat en la irrupci de la corrent cinematogrfica Nouvelle vague quan va dirigir el seu primer llargmetratge Le signe du lion, de la m de Claude Chabrol, cineasta i component de la redacci de Cahiers du Cinema.

En un primer captol saborda els anys de formaci aix com la seva feina com a crtic cinematogrfic en qu resulta ressenyable el seu llibre sobre Alfred Hitchcock escrit amb Claude Chabrol el 1957. En un segon bloc es posa de relleu el pensament del cineasta al voltant del mitj cinematogrfic. En un tercer captol t lloc lanlisi de les constants temtiques, metodolgiques i estilstiques del cineasta.

Un quart apartat, el ms extens, est dedicat a lestudi de les seves pellcules sense seguir un ordre cronolgic sin que sagrupen els seus llargs en cinc blocs. Aquesta estructura ja la va instituir el mateix cineasta a partir del moment que va organitzar les seves pellcules en sries programtiques i tancades com els contes morals, les comdies i proverbis o els contes de les quatre estacions. Un altre conjunt de llargmetratges han estat ajuntats segons les seves filiacions histriques i literries.

Aquest s el cas dels seus ltims treballs que en qu es revisiona la histria com La inglesa y el duque (2001) pel que fa a la Revoluci Francesa o com ho fa Triple agente en relaci als anys del Front Popular. O el seu darrer i inslit treball, El romance de Astrea y Caladn (2007), a partir duna obra literria antiga ambientada en el barroc segle XVII, compendi de la seva llarga obra en qu soblida de la estereotipada naturalitat en benefici de la literalitat del text.

Rohmer sempre ha estat acusat de retric pel dilegs omnipresents i el verb constant en qu semblava que descuidava la part visual de les seves pellcules. Per el director de Cuento de otoo (1998) sempre ha fet un gala dun estil propi a la recerca de la major claredat en lexposici del que volia mostrar, una preocupaci evident per la transparncia i reduir la distorsi dall que es representa. Aquest esfor de transparncia i objectivitat va unit a inquietuds tals com la seva predilecci per filmar amb llum natural, rodar les histries en consonncia amb els intervals temporals que retraten o defugir la banda sonora a favor de la banda de sons naturals i el so ambient. Aquesta naturalitat lha portat a construir prcticament totes les seves pellcules sobre lexposici lineal i cronolgica dels fets i les accions i en temps present.

Eric Rohmer, que ha estat escriptor i guionista de prcticament totes les seves pellcules, sempre ha mostrar una debilitat per lestudi de les contradiccions i comportaments dels seus personatges en un sentit moral encara que sense caure en la fredor i el distanciament. Un formidable llibre que tamb apunta les referncies pictriques donades per Rohmer en algunes obres seves, tant per donar el to cromtic de les seves realitzacions com per precisar el moment histric de la trama que explica. Aix, dues peces explicitades de Matisse serviran per donar dos enfocaments lumnics diferents, Pauline en la playa (1982) o Cuento de primavera (1990).

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1592

Joan Millaret Valls

28 de febrer de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small