cinema catal� . caT
Notícies anteriors
OSCARS 2011: ENTRE EL CLASSICISME I LA MODERNITAT

El recent triomf de El discurso del rey als premis Oscar ha aixecat moltes veus crtiques que consideren que ens trobem davant dun film excessivament convencional i clssic per ser mereixedor dels guardons a millor pellcula i sobretot a millor director (menys controvrsia hi ha hagut amb el reconeixement a Colin Firth com a millor actor, i amb el gui original). A ms, shavia anat estenent la opini que enguany, lAcadmia havia de reconixer els mrits dun director com David Fincher, amb el seu retrat de la gnesi dun fenomen tan en voga com Facebook.

Segurament la millor pellcula de 2010 no ha estat ni de bon tros, aquest fresc histric del monarca Jordi VI i els seus problemes de dicci. Ara b, dit aix, potser tampoc La Red Social mereixeria aquest honor. Perqu no estem parlant de premiar la carrera dun director, en aquest cas David Fincher, que s sens dubte un referent des de la seva irrupci amb Alien 3, i que en molts dels seus treballs ha innovat narrativament i visual, el llenguatge cinematogrfic dels darrers 20 anys. Sin que cal valorar nicament el seu darrer film, que tenint en compte ttols anteriors com Seven, El club de la lucha o Zodiac, no es podria considerar dins els seus millors treballs, malgrat el gui del prestigis Aaron Sorkin, reconegut ja amb el corresponent guard. I s que malgrat que la seva temtica sigui de rabiosa actualitat social, difcilment podria parlar-se dun film trencador, sin que ms aviat repeteix molts esquemes i temtiques cinematogrfics clssics com: el somni americ, la cobdcia, lamistat que deriva en enfrontament..., amb un verns de cinta universitria excessivament freda (com el protagonista), i acompanyat de lhabitual inters entomolgic de Fincher en disseccionar tots els racons de la personalitat dels seus personatges, encara que aqu siguin ms plans, arquetpics i impersonals, com un perfil de Facebook.

En aquest sentit, hauria estat ms just i valent coronar com a millor film del 2010 una autntica obra mestra com Origen, visualment brillant, amb un gui que funciona com una pea de rellotgeria, temticament innovadora i amb uns protagonistes molt ms polidrics, que amb el pas dels anys, acabar deixant una petjada ms fonda en la histria del cinema, i de ben segur obrir noves dreceres, fins avui inexplorades pel set art. I a ms, dirigida per un altre geni com Christopher Nolan, responsable de ttols de culte com Memento o els darrers Batmans.

Tornant a El discurso del rey, el primer que cal dir s que no es pot jutjar un film sota el condicionant de letiqueta dHistric o Biogrfic, perqu dins de cada gnere hi ha cintes millors i pitjors, i aquesta, sens dubte es troba entre les primeres: malgrat el coneixement de la figura de Jordi VI i la majoria de personatges que apareixen al film, lancdota del logopeda s interessant i majoritriament desconeguda; les interpretacions sn magnfiques (per qu es parla tan poc del gran treball de Geoffrey Rush?); lambientaci resulta impecable i la histria est molt ben explicada. I la veritat s que unir totes aquestes peces amb un resultat com aquest no s tan fcil com sembla (i si no que li preguntin a James Ivory, lombra del qual plana sobre tota la cinta). Si que s cert que la pellcula peca en alguns moments duna excessiva teatralitat, que es podria haver aprofundit una mica ms en les ambigitats poltiques davant el nazisme del germ i Wallis Simpson, i que es suavitza excessivament el classisme de lpoca i de la instituci monrquica. Per malgrat tot, assaborir durant 2 hores aquest suculent banquet british, en la seva imprescindible i exquisida versi original, resulta un gaudi pels sentits, necessari encara que sigui un cop lany.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1553

Marc Serra

4 de març de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Quin avorriment!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Andrs05-03-2011

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small