cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL OJO TACHADO. AUTOR: JENARO TALENS. EDICIONES CTEDRA. COLLECCI SIGNO E IMAGEN

Aquest llibre de Jenaro Talens s un estudi exhaustiu del fams curtmetratge dun debutant Luis Buuel lany 1929, Un chien andalou/Un perro andaluz, el qual que va provocar un gran enrenou al Pars de lpoca. Un film provocador que subverteix les estructures narratives i resulta escandals per lagosarament temtic. Un film fascinant que sha arrenglerat amb el surrealisme i el dadaisme per que tan sols hi passa tangencialment, ja que la filmografia posterior del director aragons refora un prolix i indomable imaginari propi. Evidentment, aquest llibre, ampliat amb diferents aportacions a partir dun text original del 1986, s tamb una incursi excellent en el mn potic del director aragons que ha dajudar al seu estudi.

Els coneixedors de lobra de Buuel segur que aviat entendran el sentit del ttol del llibre, El ojo tachado, el qual sorgeix daquell moment brutal en qu una navalla secciona un ull, a linici del curtmetratge, cercant una analogia evident amb una estrada boira que travessa una lluna plena en el pla precedent. Una imatge fundacional, un pla impressionant que ha marcat tota la histria del cinema, ple de evocacions i sensacions i que, en darrer terme, ha estat descrit com la violentaci de la mirada de lespectador, una agressi a la mateixa manera convencional de veure les pellcules.

A part dalguns escrits sobre el llenguatge cinematogrfic en general, Jenaro Talens fa una completa dissecci del procs de gestaci, filmaci i exhibici daquest memorable primer treball de Buuel. Tamb es detallen les influncies tant de Salvador Dal com les relacions visibles i les diferncies amb un altre film cabdal de lavantguarda artstica dels anys 30 del segle passat com La coquille et le clergyman dAntonin Artaud i Germaine Dulac. Aix incideix en un afany danalitzar les relacions entre surrealisme i cinema que desmunta fora tpics i qestiona algunes llocs comuns de la histria del cinema. Tamb sestudia el ress que va tenir Un chien andalou en directors posteriors com Hitchcock, Polanski o el mateix Buuel.

El llibre publica el gui literari de Un chien andalou que no coincideix absolutament amb el desenvolupament final de la pellcula ja que, com s habitual, sempre apareixen divergncies sorgides en el procs de rodatge per diferents motius. Aquest estudi cont tamb un dcoupage sencer del film Un chien andalou, s a dir, apareixen tots els fotogrames del film desglossats un per un. Una feina proverbial que pot servir a tots els experts en lobra de Buuel o a qualsevol aficionat o estudis del cinema en general. Sn 382 fotogrames que contenen des dels ttols de crdit, fins als fosos en negre i els fosos encadenats plans on es superposa el pla segent damunt un pla previ- . I la subdivisi detallada tamb en plans segons la posada en escena amb una subdivisi de 290b, ja que els moviments dins dun mateix pla es comptabilitzen com variacions del mateix pla.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1466

Joan Millaret Valls

9 de març de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small