cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LUCA DEL XIL NILES ATALLAH SOBRESURT EN ELS 23 RENCONTRES DE TOULOUSE

Molts films llatinoamericans han arribat a Toulouse dins els 23 Rencontres acompanyats del seus directors o actors per presentar les diverses propostes tot establint profitoses converses amb espectadors i premsa acreditada. Destaca la presncia del jove actor mexic Gabino Rodrguez que est present en tres llargmetratges de la secci oficial. De moment sha vist Verano de Goliat del realitzador mexic Nicols Pereda en qu es difuminen els lmits entre documental i ficci per posar damunt la taula el problema de la representaci dall real. Aix sutilitza el format entrevista com si fos una eina dinvestigaci per tot s pura invenci. Senquesta un grup de nens sobre lassassinat a crrec dun amic i familiar dells o desprs tamb sentrevista una dona a qui han matat el marit i no emprn cap denncia per culpa de la corrupci policial. Els passatges de ficci presenten a una dona que ha estat abandonada pel seu marit i arrossega constantment una maleta amb la seva roba i mai sap si desprendre-sen o guardar-la. Altres protagonistes sn el seu propi fill, de prctiques a lexrcit i desprs desenfeinat, en un context amb sentiments de desorientaci i prdua i sense horitzons. Tamb un mn de violncia i brutalitat adherit a un Mxic rural i pobre.

Tamb sha exhibit un interessant film protagonitzat per gabino Rodrguez sobre el desig descapar dun present avorrit i pobre mitjanant lemigraci als Estats Units com espai ideal on es poden satisfer els somnis, A tiro de piedra del mexic Sebastin Hiriart. Aix, el film reposa sobre lunivers del lemigrant amb temes com tema la frontera, les illusions i el viatge. Un itinerari clssic i mtic que comporta la transformaci personal i lobtenci de les fites esdev ara un retrat de trajecte frustrat i dillusions trencades amb el retorn a casa. Resulta suggerent la motivaci per marxar del protagonista, pastor de cabres en una zona desrtica mexicana: un clauer amb un paisatge dOregon, un amulet que actua com a simblic mapa del tresor. Un clauer que quan apareix arriba precedit tamb per un somni de contorns indefinits en un paisatge nevat. Un parads final trobat per compendi dun viatge fracassat ja que ser repatriat.

Entre els films ms destacats cal parlar dun virtus i fascinant exercici destil a crrec de Niles Atallah, Luca. El film retrata la histria de Lucia interpretada per Gabriela Aguilera, dona del director - i el seu pare malalt i deprimit en una enrunada casa a Santiago de Xile durant els funerals del dictador Pinochet. El film transmet una malaltissa sensaci dimmobilitat i de tedi en una casa vella a punt desfondrar-se, com la mateixa trista vida del pare i la filla, que el cuida. Una mena de pres de barrots invisibles on la dictadura hi est present sempre fora de quadre. Una dictadura que ha deixat ferides traumtiques en el pare i una situaci dincomunicaci entre pare i filla. Lhoritz s escapar a un immoble nou, que representaria el Xile en progrs, en una clssica dinmica de transici dall vell a all modern, per es veuen obligats a restar en la desmanegada casa com a smbol daquest empantanegament existencial. Un estat de deixadesa i buidor crnic sublimat pels somnis de Lucia, els seus treballs amb estampats de flors retallades o la manipulaci de la imatge que sembla a estones un film animat per la tcnica stop-motion. La fotografia s extraordinria i la planificaci i composici descenes s duna meticulositat impressionant.

Un altre film xil notable ha estat Mi ltimo round de Julio Jorquera que reflecteix un Xil en transici fora anod i de futur incert a travs duna histria damor homosexual entre dos homes que deixen la zona rural on viuen per anar a Santiago de Xile. La pellcula treballa en els ressorts del melodrama i est ple dels ingredients habituals en totes les histries damor difcils o trgiques. El ttol ja s prou eloqent al respecte i assenyala laspecte terminal dun malaguanyat enamorament entre un jove solitari amb feines ocasionals i un altre home boxador a qui detecten una malaltia que es pot agreujar si no abandona aquest violent esport. Hi ha loriginalitat del punt de partida de moures en el gnere de la boxa, ben atpic a Xile, i situar una relaci homosexual en aquest context ben mascul. I tampoc no es pot obviar la bona realitzaci de factura clssica del debutant director amb una estructura circular demolidora ja que comena i acaba amb dos enterraments prcticament simtrics.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena del film Luca


lectures: 1491

Joan Millaret Valls (Enviat especial a Toulouse)

23 de març de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small