cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LOMNIPRESENT MATT DAMON

No s inhabitual que un actor tingui simultniament dues pellcules en cartell. Ara b, tres ja s molt ms espordic, i si a ms nhi ha una quarta on posa la veu en off de narrador, una veritable raresa. Doncs aix precisament s el que ha passat amb Matt Damon, del qual han coincidit en pantalla: Ms all de la vida, Valor de ley, Destino Oculto i Inside Job. Quatre ttols que exemplifiquen perfectament el nivell de les tries interpretatives daquest actor, al qual es va menystenir bastant a linici de la seva carrera, limitant-lo a la categoria de mera cara bonica, per que si analitzem fredament la seva filmografia, pocs actors de la seva generaci poden igualar-la. Aix, als seus inicis ja va irrompre amb un scar al millor gui original juntament amb el seu amic Ben Affleck, per El indomable Will Hunting. I recentment, composen el seu currculum ttols com Syriana, El buen pastor, Infiltrados, Invictus, o la trilogia de Bourne, sens dubte una cinta seminal, autntica revoluci dins el cinema despies i dacci.

Davant daquest ventall de grans obres cinematogrfiques, no hi ha dubte que Matt Damon ha deixat de ser definitivament, als seus 41 anys, aquell actor amb etern rostre juvenil lligat a la trilogia dels Oceans amb els seus collegues George Clooney i Brad Pitt, per entrar en una daurada maduresa flmica i interpretativa, que lha portat a treballar amb els millors directors, i a triar impecablement els seus projectes, deixant de banda un cinema ms adolescent i comercial.

Amb Ms all de la vida, lactor ha repetit sota les ordres de Clint Eastwood, desprs de lxit dInvictus. Aquesta cinta, una de les de menys repercussi del director en els darrers anys, suposa malgrat tot una interessant reflexi sobre el que comporta la mort dun sser estimat i sobre el que pot haver-hi ms enll, a travs de 3 histries diferents que acaben confluint en la part final. En el seu fragment, Damon interpreta a un home que posseeix la capacitat de contactar amb els morts, fet que viu de manera traumtica, al ser-li un impediment per tenir una vida normal. Malgrat aquest plantejament, Eastwood defuig en tot moment lefectisme i larquetip, i planteja lacci de manera seriosa, retratant la seva vida quotidiana i les seves pors. A tot aix lactor respon amb una interpretaci continguda i introspectiva, que no permet un llument aparent, per que transmet perfectament el capteniment daquest home corrent, que lluita contra el seu do.

De manera similar, la seva composici del ranger de Texas LaBouef a Valor de Ley, no busca acaparar protagonisme, sin que es limita a complir amb solvncia amb el rol secundari que li han regalat els germans Cohen en la seva primera collaboraci a la pantalla gran. Aquest western cannic que va donar a John Wayne el seu nic scar, passat pel particular imaginari daquests dos creadors, realment no enganya a ning, i hi acabes trobant exactament el que esperes: una cinta sense quasi concessions a lespectador, sens espectacularitats de cap tipus, i molt sustentada en una impecable fotografia i uns actors immensos, on sobresurt la troballa de la nena, una Hailee Steinfeld que donar que parlar, i un previsible Jeff Bridges, en un paper fet a la seva mida. Pel que fa a Matt Damon, sap adequar la seva interpretaci a aquest to sec que traspua tota la cinta, posant-se en la pell daquest caador de pistolers fora de la llei, que es mou entre la rudesa fingida i les virtuts amagades.

Un referent dins el mn de la cincia-ficci com Philip K. Dick, que ha estat objecte dadaptacions cinematogrfiques tan remarcables com Blade Runner, Desafo Total o Minority Report, s lautor del relat curt que ha perms a George Nolfi (guionista fins ara de ttols com El ultimtum de Bourne o Ocean's Twelve, on ja havia coincidit amb Damon), escriure i estrenar-se en la direcci amb Destino Oculto. Malgrat que en ladaptaci amb prou feines han subsistit quatre premisses bsiques del substrat literari, val a dir que Nolfi ha creat una obra singular, que si b ha desconcertat a part del pblic que buscava un producte ms convencional, aconsegueix combinar amb xit un plantejament de cincia ficci clssica, amb elements de la srie B, una histria damor (im)possible de les de tota la vida, i una carcassa de thriller que bascula entre el Hitchcock de Perseguit per la mort i la nissaga de Bourne. Dins aquest univers, Damon explota totes les seves virtuts en el paper dhome dacci que lluita per alliberar-se daquest dest que li tenen preparat els homes daspecte de brigada de policia dels anys 50, a la vegada que aconsegueix una innegable qumica amb Emily Blunt, ja des del primer encontre als lavabos, i fins i tot es troba com peix a laigua amb el vessant de candidat a senador fet a si mateix i que puja des de baix, amb evidents similituds amb el seu en altre hora admirat Barack Obama.

I s que lactor, erigit en un dels ms destacats membres de la comunitat de Hollywood que va fer campanya a favor de lactual president dels EUA, fet que fins i tot li va costar un enfrontament pblic amb els sectors republicans i conservadors, ha manifestat recentment la seva decepci per la manca de compliment dels compromisos electorals de Mr. Yes we can. Aquest fet, juntament amb les seves conegudes inquietuds poltiques i socials han estat, de ben segur, elements claus a lhora de posar-se a disposici de Charles Ferguson, per fer de narrador del documental Inside Job, scar del 2011 en aquest apartat. Amb un to contundent, Damon posa veu a aquesta denncia del sistema capitalista, dels veritables culpables de la crisi mundial i de la seva majoritria impunitat desprs del desastre, amb laquiescncia del mateix Obama. Una oportunitat perfecte per combinar la seva professi amb les seves creixents inquietuds poltiques i socials.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1440

Marc Serra

7 d'abril de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small