ÚLTIMES PROJECCIONS DEL 1er FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA D'AUTOR'2011
La pel·lícula encarregada de clausurar el Festival de Cinema d’Autor aquest dissabte dia 7 serà la delicada El extraño caso de Angélica del portuguès Manoel de Oliveira. El veterà i incansable director demostra estar en un perfecte estat de salut creatiu malgrat, o gràcies, als seus més de cent anys de vida. Aquesta cerimònia de cloenda comptarà amb un presentador de luxe ja que el film d’Oliveira vindrà precedit per unes paraules del seu productor, Lluís Miñarro, co-responsable també del gran triomf l’any passat a Canes d’Uncle Boonmie recuerda sus vidas pasadas del tailandès Apichatpong Weerasethakul.
El extraño caso de Angélica es repetirà a l’endemà ja que el festival romandrà obert i a ple funcionament tot el diumenge dia 8. D’aquesta manera, en la darrera jornada tindrà lloc una sessió especial esperadíssima que consistirà en l’exhibició en 3D del documental de l’alemany Werner Herzog, Cove of forgotten dreams, rodat a les grutes franceses de Chauvet. De ben segur que l’experiència valdrà la pena acostumats com estem als treballs fets al límit del director de films maleïts com el clàssic Aguirre la cólera de Dios.
Aquest proper cap de setmana també és ben recomanable la visió d’alguns dels títols del canadenc Guy Maddin. Es tracta d’un cineasta estrany i anòmal que es manté encara inèdit en les nostres cartelleres d’estrena i a qui el Festival dedica ben oportunament la seva primera retrospectiva. Es tracta d’un director que fa reviure l’estètica en blanc i negre del cinema mut en què les seves imatges encomanen una melancolia i languidesa contagiosa i absorbent.
Molts vam rebre una autèntica sotragada quan vam descobrir Guy Maddin al guanyar en el festival de cinema fantàstic i de terror de Sitges gràcies a una versió ben singular i esquiva de la figura clàssica del vampirisme, Drácula: Pages from a virgin’s diary (2002). En el marc d’aquesta fenomenal retrospectiva, el divendres dia 6 es podrà veure el treball d’aproximació a la figura de Guy Maddin, Waiting for twilight de Noam Gonick sobre i narrat per Tom Waits. I a continuació es projectarà un dels seus darrers treballs, l’hipnòtic i somnolent My winnipeg dedicat a la memòria de la seva ciutat en un to decadent i enigmàtic. Mentre que el dissabte es podrà gaudir del melodrama retro saturat i musical The saddest music on the world, on apareix una Isabella Rossellini a qui no espanten els riscos.
Dins la secció oficial Direccions hi haurà la possibilitat encara de veure el contundent film Post mortem del xilè Pablo Larraín de clima malaltís i de missatge ambigu i problemàtic amb el règim pinochetià de fons. Interessant resulta la desencisada i amarga història de dos germans de barriada de futur incert que es reivindiquen a través de les curses il·legals de cotxes en el film Jo pour Jonathan del jove quebequès Maxime Giraux. Apreciable resulta la senzillesa i intranscendència d’una història juvenil, sota l’empremta dissimulada d’un pare del cinema independent com Hal Hartley, explicada sense estridències i amb un humor inofensiu a Cold Weather del jove nord-americà Aaron Katz.
A part de la secció Direccions on s’agrupa el gruix de la programació, el Festival ha acollit un parell d’importants seccions paral·leles. Una ha estat dedicada a facilitar el descobriment del cinema emergent dels països encabits en l’antic bloc comunista, Promeses de l’Est. Dins d’aquest apartat l’espectador atent ja estava al cas del nou cinema romanès després del ressò internacional d’alguns realitzadors com Cristi Puiu de qui el festival ha programat la seva darrera proposta vista a Canes, Aurora. Però ara tindrem la possibilitat de visitar altres països en aquests últims dies de festival gràcies al film How I ended this summer del rus Alexei Popogrebsky.
Una altra secció està especialitzada en cinema oriental, Àsies, per intentar abastar l’extensa producció cinematogràfica d’un continent sempre sorprenent i modern. Així es podrà veure la nova incursió violenta del magnètic Kateshi Kitano en el gènere dels yakuzes a Outrage; l’emoció del retrobament familiar i sentimental al cap dels anys de dos amants separats després de la Revolució Xinesa a Apart together del xinès Wang Quan’an; o la revisitació particular de la fórmula del triangle amorós a càrrec del director de culte sud-coreà Hong Sang-soo.
Tan sols apuntar que les projeccions tenen lloc en els cinemes Aribau Club de la Gran Via barcelonina i que totes les còpies són exhibides en la seva versió original i subtitulades al català. Podeu trobar més informació detallada, preus i horaris de projeccions al portal http://www.cinemadautor.cat