cinema catal� . caT
Notícies anteriors
JOS LUIS GUERN REP EL PREMI CIUTAT D'OSCA 2011

El passat dissabte dia 4 de juny el realitzador Jos Luis Guern rebia el Premi Ciutat dOsca al teatre Olimpia de la m del director del Festival Internacional de Cine dOsca. Lacte dhomenatge al director catal va comptar amb la projecci del seu film ms celebrat, En construccin (2001), i la presncia dun ampli grup de collaboradors daquesta pellcula documental com la seva habitual muntadora Nria Esquerra o lactor protagonista Abdel Aziz el Mountassir. Jos Luis Guern, per agrair el guard, va estalviar les paraules i va cedir el seu discurs a la msica de la m de la violinista i collaboradora Gala Prez.

En motiu de lhomenatge a Jos Luis Guern, el Festival dOsca ha organitzat una retrospectiva orientativa del creador catal i ha ofert diferents obres audiovisuals com el seu diari de viatges filmat per diferents ciutats del mn durant la seva condici de convidat en diferents festivals a la recerca de moments i fragments extrets de la vida a Guest (2010). Aquest recorregut per lobra dun director que no es cansa mai de fer-se preguntes, esbrinar i experimentar amb la cmera va donar unes preciosos resultats tamb a En la ciudad de Sylvia (2007) en qu el director cerca una dona fugissera que el t embadalit pels carrers dEstrasburg. La projecci va anar acompanyada tamb de Unas fotos en la ciudad de Sylvia que esdev un esbs filmat del que desprs ser En la ciudad de Sylvia a travs denregistraments fugaos de rostres i de dones mentre es intenta recuperar una noia ara absent que havia conegut feia ms de vint anys.

En aquest espai dedicat a glossar la figura del director Jos Luis Guern hi hagut oportunitat de veure Dos cartas a Ana (2010) en qu sexplora i qestiona de forma brillant la relaci entre model i pintor en lespai blanc duna tela que equival als mateixos processos creatius del cinema projectats en la pantalla. Sn dos treballs que repensen el cinema i la pintura a travs de la figura de diferents pintors i les seves obres perdudes en la antiguitat greca. Tamb sesbossen noves relacions en la construcci de les imatges a travs de lombra projectada en una paret que pot possibilitar fixar el retrat de lhome estimat, segons explica la llegenda duna dona que vol preservar el seu amant que sen va a la guerra.

El monogrfic consagrat al director catal va comptar a ms amb la projecci de la relaci epistolar flmica entre Guern i el seu admirat Jonas Mekas conformada per diferents cartes filmades que aconsegueix establir un frtil dileg en la distncia a Correspondencia Jonas Mekas-Jos Luis Guern (2009-2011). Es tracta dun intercanvi dimpressions, reflexions, confessions i intimitats que perfilen un Guern sempre inquiet, intelligent i agosarat qestionant-se i interrrogant-se sobre el propi mitj expressiu i la condici de les imatges. Apareix un Guern conscient i metdic que busca ordenar les imatges o sortir amb perseverana a la recerca de quelcom, duna revelaci, o fa un tribut a una periodista desapareguda. I, daltra banda, apareix un Mekas desordenat, catic, que filma instintivament, aleatriament, un Mekas que acaba confessant a cmera que filmar s com viure.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1369

Joan Millaret Valls

7 de juny de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small