cinema catal� . caT
Notícies anteriors
HOLLYWOOD EN LA ERA DIGITAL. DE JURASSIC PARK A AVATAR. AUTOR: ESTEVE RIAMBAU. EDICIONES CTEDRA. COLLECCI SIGNO E IMAGEN

El cinema ha estat un mitj expressiu sotms a constants canvis com la irrupci del so, els formats panormics o la competncia del mitj televisiu. Per en els darrers temps est patint una autntica revoluci amb la implantaci de la nova tecnologia digital que est transformant tant els mateixos suports originals, com la fabricaci de les imatges, lexhibici i, fins i tot, condiciona la recepci de part de lespectador.

La hegemonia de la tecnologia digital arrancaria simblicament amb la generaci de criatures creades per ordinador a Jurassic Park (1993, Steven Spielberg). A partir daquest moment es trencaria el contracte que lespectador estableix amb referents reals ms o menys manipulats per efectes especials per desembocar en el sorgiment de les imatges ms impensables. La tecnologia digital afavoreix aix recrear qualsevol decorat sense haver-lo de construir fsicament o pot multiplicar els personatges en les seqncies de masses sense contractar milers dextres.

Un conjunt davenos tcnics que han conduit al cinema a una major espectacularitat amb una preponderncia dels efectes especials digitals que afavoreixen el carcter seu carcter fantstic amb recreacions de mns imaginaris que esdevenen prcticament virtuals reformulant la vella illusi de realitat que contenia el cinema. Una orientaci propera tamb als plaers estimulants que proporcionen els parc temtics i que deriven en un cinema de sensacions, accelerat i sorolls. Aix sorgeix un nou paradigma en qu ja no es recrea o imita la realitat sin que ara la realitat s simulada. Aix el corrent dominant a les taquilles aquests darrers temps han estat frmules dxit progressivament infantilitzades, farcides dacci i efectes digitals o fruit de diverses franqucies.

Un nou consum massiu de productes al capdavall rendibilitzats per nicament sis productores que fan perviure el domini de les velles majors com Fox, Disney o Warner bros. Digual manera, en aquesta era multimeditica, el cinema ja no veur en gran mesura de les adaptacions literries o els remakes propis de velles pellcules, sin que cercar majoritriament altres fonts provedores darguments com en els videojocs, els cmics o la televisi.

El llibre dEsteve Riambau s una enriquidora aportaci a lestudi de la nostra era digital i fa un anlisis detallat i extensiu de diferents pellcules que han marcat els darrers anys pel que fa a continguts, esttica i tcniques utilitzades. Aix sendinsa en lestudi del nou cinema daventures auspiciat, entre altres, pel fenomen Piratas del Caribe, la tridimensionalitat dAvatar, els universos parallels de Matrix o el cinema dacci de Speed. Per en aquest imprescindible volum per entendre la contemporanetat tamb es fa un reps exhaustiu a directors clssics com Clint Eastwood, el gnere negre de Martin Scorsese o el caire fantstic de M. Night Shyamalan o el cinema amnsic de Christopher Nolan.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1356

Joan Millaret Valls

8 de juny de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small