cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LUIS GARCIA BERLANGA. AUTOR: FRANCISCO PERALES. EDITORIAL CTEDRA. COLLECCI SIGNO E IMAGEN/CINEASTAS

Benvinguda sigui loportuna reedici ampliada del llibre de Francisco Perales consagrat al cineasta valenci Luis Garca Berlanga desaparegut el novembre del 2010. Un director que obtindria el seu primer gran xit comercial amb Bienvenido, Mr. Marshall (1952), una brillant pardia de la fugissera i esperada presncia nord-americana en un poblet tpic i folklric de lEspanya de la pobresa, el racionament i lestraperlo.

Berlanga s autor de ttols convertits en clssics com Plcido (1959), un film en el qual senfronta a les diferncies socials entre la tendresa i la crueltat comptant per primera vegada amb la collaboraci magistral del guionista Rafael Azcona.

Ms tard, amb El verdugo (1963), Berlanga faria un irnic allegat sobre la pena de mort i aconseguiria una de les fites artstiques ms elevades del cinema espanyol en la seva magistral combinaci dhumor negre i realisme social emparentat amb lesperpent i el grotesc.

Berlanga atresora un significatiu cmul de ttols que van desestabilitzar el cinema ms oficial del rgim i de lpoca grcies a ladaptaci personal de la corrent del neorrealisme itali i ingredients com el sainet i la picaresca espanyola. El resultat ha esta un reguitzell de pellcules que han esdevingut mirall nic i privilegiat de levoluci histrica espanyola contempornia.

Desprs de retratar i caricaturitzar la trista postguerra del franquisme espanyol des dels anys 50, tot esquivant la censura, Berlanga no sarronsaria i satiritzaria la transici i la incipient democrcia amb films indispensables com La escopeta nacional (1978) o els seus derivats com Patrimonio nacional (1980).

Amb el temps, Berlanga faria gala duna visi progressivament ms descarnada i exagerada fins derivar en labsurd i el caos. Saccentua aix una tendncia crata, una dissidncia creixent i un pessimisme amarg que desembocaria en la vorgine de la coralitat de Pars, Tomboct (1999).

Berlanga esdevindr un dels escassos realitzadors espanyols que ha abastat ms dcades en actiu i, tamb, en repercussi, des del seu lluny debut amb Esa pareja feliz (1951) al costat dun altre renovador del carrincl cinema espanyol de la postguerra, el tamb desaparegut Juan Antonio Bardem.

El llibre pren nota de les vicissituds de la vida de Berlanga per passar a estudiar les influncies externes i internes en la seva obra. Lautor dedica un important captol a copsar un imaginari propi del director conformat per diferents constants temtiques i preocupacions diverses com la felicitat o la mort. El present volum amplia el marge duna primera edici de lany 1997 i actualitza lextensa i variada filmografia berlanguiana fins el seu comiat flmic en format de curtmetratge a El sueo de la maestra (2002).

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1315

Joan Millaret Valls

7 de setembre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small