cinema catal� . caT
Notícies anteriors
DISCRETA SECCI OFICIAL DEL 59 FESTIVAL DE SANT SEBASTI

Bon sabor de boca ha deixat el director espanyol Enrique Urbizu grcies a la seva nova entrega en els universos corromputs i amorals que facilita un gnere com el thriller a la seca i eixuta No habr paz para los malvados. A una interpretaci magistral de Jos Coronado, en la pell dun policia violent, xulesc i de mtodes discutibles, shi ha dafegir una bona i dilatada seqncia de brutalitat en la seva arrencada deutora de lesttica del western. Per el film sembla empantanegar-se en trames paralleles i enrevessades amb un estil televisiu fora inspid encara que tot plegat desemboca en un sorprenent clmax explosiu en qu la frontera entre el b i el mal es far fonedissa i perillosament ambigua.

La incomprensible inclusi del sud-core Kim Ki-duk en la competici oficial amb Amen, una autrquica filmaci digital entre lamateurisme i lexcentricitat, tan sols respon a lhonor i la reputaci que atresora aquest director. Desprs de la confessi a cmera de carcter expiatori que du a terme a Arirang vista al festival de Cannes, Kim Ki-duk filma ara una insostenible i incomprensible aventura de redempci maternal saturada dimatgeria religiosa cristiana protagonitzada per una dona assetjada i violada i el seu perseguidor.

El japons Hirokazu Kore-eda retorna amb tendresa i mirada infantil al complex mn familiar a travs de la histria de dos germans allunyats per culpa de la separaci dels pares a Kiseki/i wish. Desprs de lemocionant Still walking, el director japons retorna a les relacions humanes dins del teixit familiar amb saviesa i naturalitat. Una bonica histria que sap moures entre la grandesa de la simplicitat i el to ms popular de la lleugeresa per sense disfressar les emergncies i les dificultats del viure dia a dia enmig dels traumes de la fractura familiar. Per Kore-eda no existeixen els miracles ni les solucions mgiques per si que reivindica els somnis, les illusions i els desitjos ajustables al mn que toca viure.

Una simpatia contagiosa encomana lactriu i realitzadora canadenca Sarah Polley a travs de Take this waltz protagonitzada per la nova musa del cinema independent nord-americ Michelle Williams. La pellcula pren el ttol del tema romntic homnim de Leonard Cohen per fer una radiografia sobre els avatars sentimentals duna jove aclaparada pels dubtes dividida entre lamor de dos homes. Un ric carcter femen escindit entra la fidelitat i laventura adltera sotms a la provisionalitat de les relacions de parella. La pellcula apareix atractiva, refrescant, divertida i moderna, tot i fregar perillosament la lnea de la sensibleria i lensucrament que aporten les estereotipades comdies juvenils romntiques.

En un registre semblant sorgeix de manera molt ms melanclica, profunda i problematitzada la situaci duna dona semblant, interpretada per Rachel Weisz, en un clima de postguerra britnica. Un intent de sucidi esdev la primera seqncia duna pellcula consagrada al misteri femen al voltant del buit i la insatisfacci. Amb una esplndida fotografia vaporosa amb bells enquadraments contrastats dombres i llums, profusi descenaris dinteriors i discontinutat temporal es trasllada a la gran pantalla lobra homnima del dramaturg Terence Rattigan que es recolza sobre un malestar existencial en un pas en runes que sha de fer de nou.

Desconcertant i esquiva resulta laventura africana del giron Isaki Lacuesta, Los pasos dobles. Lacuesta pren com a punt de partida la histria del desaparegut pintor Franois Augiras per construir un mosaic dhistries recreades en clau de ficci en qu sintenta encaixar el registre documental del treball creatiu del pintor Miquel Barcel. El conjunt es ressent de la mixtura de gneres i tons, des dun primitivisme afric al toc de western, enmig de la recerca improbable de les petjades artstiques dAugiras en una mena de capella sixtina enterrada sota les dunes. Malgrat les irregularitats de conjunt, nascudes de la voluntat ldica de fusionar histries disperses i collaterals, el cert s que la incursi de Lacuesta en els paratges africans ofereix moments aconseguits i belles imatges.

La presncia del treball creatiu del pintor Miquel Barcel, indagant formes i colors en noves textures i materials en el seu taller afric, t la seva justa correspondncia en el documental del mateix Lacuesta sobre linternacional pintor mallorqu, El cuaderno de barro. Aquest documental sobre lefmera performance feta dargila i pintura titulada Paso doble del mateix Barcel, al costat del ballar Josej Nadj, sha vist en la secci parallela Zabaltegi i podria haver format part dun intensiu programa doble enlloc de mostrar-se de forma separada.

Notcies - Cinema Catal . NET
Jos Coronado en un instant del film No habr paz para los malvados


lectures: 1187

Joan Millaret Valls (Enviat especial al Festival de Sant Sebasti)

21 de setembre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small