cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA MALETA MEXICANA DE MALLERICH FILMS OBRA EL 16 FESTIVAL CINESPAA DE TOULOUSE

El 16 Festival de Cinema Espaol de Toulouse Cinespaa 2011 es va inaugurar divendres passat 30 de setembre amb la producci de Mallerich Films La maleta mexicana. El documental relata la troballa recent de milers de negatius sobre la Guerra Civil dels fotgrafs Robert Capa, Gerda Taro i David Chim Seymour en un pis de Mxic i que es consideraven perduts. El documental, dirigit per la londinenca installada a Mxic Trisha Ziff, incideix en la recuperaci de la memria histrica i copsa la inestimable ajuda i acolliment que va prestar aquest pas als exiliats republicans.

El Festival Cinespaa, que sallarga fins el 9 doctubre, s un certamen consagrat a la promoci i descobriment del cinema espanyol en terres franceses. Aquesta tasca ha estat reconeguda institucionalment per lAcadmia de les Cincies i les Arts Cinematogrfiques dEspanya desprs 15 anys de difusi del cinema espanyol. Un guard que va recollir lequip de Cinespaa el passat 29 de juny de mans de la mateixa ministre de cultura espanyola ngeles Gonzlez Sinde.

Nombroses seccions ofereixen un ampli i divers mosaic ben representatiu del cinema espanyol. El festival cont seccions competitives de llargmetratges, curtmetratges, primers films i documentals indits a Frana. Aquestes seccions a concurs es complementen amb ms apartats en qu es fa una panormica al cinema espanyol a travs de ttols recents i altres films en carcter de preestrena.

Una de les retrospectives de Cinespaa est dedicada a homenatjar la immensa figura del desaparegut escriptor Jorge Semprn, vell amic del festival. Daltra banda, la cineasta Pilar Mir, desapareguda el 1997, s reivindicada en una extensa retrospectiva de la seva obra. El certamen Cinespaa t enguany un invitat dhonor, lactor dorigen argent Juan Diego Botto, del qual es projecta una mostra de la seva extensa carrera.

El desembarcament de cinema espanyol a Toulouse sestn a altres seccions com la dedicada a la representaci de la dona en el cinema espanyol durant el franquisme i la transici. Altres seccions contemplen la pervivncia dun cinema de recuperaci de la memria histrica, la figura del toro o el cinema fantstic.

Enmig del gran nombre de propostes presentades, el cinema catal hi ocupa un lloc important. Mentre que la multipremiada pellcula catalana de lany, Pa negre dAgust Villaronga, seleccionada com a candidata espanyola als Oscar, ja sha estrenat en sales franceses, el festival Cinespaa projecta abans de la seva estrena el singular retrat de famlia encapsulada i en descomposici La mosquitera dAgust Vila de la productora Eddie Saeta. Desprs de passar pel festival de Mlaga, es projecta el film minimalista i desolador sobre la figura dun gurdia de seguretat nocturn, Open 24 h, un film rodat en blanc i negre per Carles Torras que t anunciada la seva estrena a Catalunya ben aviat. Tamb es pot veure la cinta dadolescents Blog de la debutant Elena Trap, un film sorgit de la productora Escndalo Films associada a lESCAC.

Daltra banda, sexhibeix el salt a la direcci del reputadssim director de fotografia Xavi Gimnez, Cruzando el lmite, sobre els trastorns violents de conducta dels adolescents entre imatges dimpacte excessives i moments de melodrama familiar. Entre altres cintes visionades hi ha la indita a casa nostra La sombra del sol de David Blanco, rodada a Barcelona i protagonitzada per diferents marginats i desclassats socials que transmet un sentiment dinnocncia i llibertat a travs del respecte envers aquests oblidats.

Notcies - Cinema Catal . NET
La maleta mexicana

lectures: 1165

Joan Millaret Valls

4 d'octubre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small