cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CREBINSKY D'ENRIQUE OTERO S PREMIADA COM A MILLOR PELLCULA EN EL 16 FESTIVAL CINESPAA DE TOULOUSE

La pellcula Crebinsky dEnrique Otero ha estat premiada amb el guard Violeta dOr com a millor pellcula de la secci oficial del 16 Festival de Cinema Espanyol de Toulouse, Cinespaa. Aquesta divertida i surrealista pellcula sobre dos personatges allats i ben estrafolaris que viuen de recollir trastos i objectes que el mar els hi porta es veuran embolicats en una pardica Segona Guerra Mundial. La guardonada pellcula conserva la idea primignia continguda en el curtmetratge gallec previ del mateix director de ttol idntic i que estava protagonitzat tamb per aquest singular duet cmic de llenguatge inintelligible. Crebinsky dEnrique Otero va ser la gran triomfadora daquest popular certamen francs consagrat al cinema espanyol ja que la seva parella protagonista, conformada per Miguel de Lira i Sergio Zearreta, va ser escollida com a millor interpretaci masculina i lautor de la banda sonora, Pablo Prez, va ser reconegut com a millor msic.

Laltra gran pellcula premiada del festival va ser la cinta basca 80 egunean/80 das dels directors Jos Mari Goenaga i Joan Garao que va obtenir el premi del pblic, el premi al millor gui i el premi a la millor interpretaci femenina per les dues actrius principals Itziar Aizpuru i Mariasun Pagoaga. Aquest pellcula retrata amb maduresa, intelligncia, tacte i sensibilitat una amistat entre dues dones grans de tarann contraposat que deriva vers una relaci homosexual. Es tracta dun emotiu, naturalista i ajustat retrat de dues dones enmig duna societat basca que encara arrossega tics tradicionals i conservadors i que coarten la incipient sensibilitat lsbica duna de les dues protagonistes.

Daltra banda, la pellcula La mitad de scar, dirigida amb un estil precs i depurat per Manuel Martn Cuenca i que parla dun silencis i introvertit vigilant en una salina andalusa que sortir del seu encloscament quan rep la visita de la seva germana, va ser guardonada amb el premi a la millor fotografia pel treball de Rafael de la Uz. Mentre que la pellcula Cruzando el lmite de Xavi Gimnez, reputat director de fotografia catal que sha estrenat en la direcci, i que sendinsa entre lexcs i la contenci estilstica en els comportaments violents dels adolescents i el seu agressiu tractament de xoc a crrec duna instituci privada en un clima futurista i especulatiu, va obtenir el premi a la millor primera pellcula.

En la secci de documental a competici cal apuntar el meritori triomf del giron Isaki Lacuesta grcies al seu esplndid documental sobre la figura mtica de lactriu Ava Gardner, La noche que no acaba. Entre altres ttols documentals a concurs cal subratllar importants treballs que incorporen nombroses imatges indites i, sobretot, domstiques, com Ciudadano Negrn dels directors Carlos lvarez, Sigfrid Monlen i Imanol Uribe en la seva aproximaci humana a la controvertida personalitat del darrer president de la Repblica, Juan Negrn; o Barcelona abans que el temps ho esborri de la directora Mireia Ros que fa un reps impressionant i apassionant de lalta burgesia catalana i barcelonina a travs de la narraci de Jaime Baladia, descendent de la nissaga Baladia.

Durant la jornada de clausura, que va tenir lloc el passat dissabte dia 8 doctubre, es va entregar la Medalla dOr de la ciutat de Toulouse a lactor Juan Diego Botto, qui va ser motiu duna retrospectiva dhomenatge de la seva ja extensa carrera. Entre altres personalitats cal destacar la presncia de lescriptor, cineasta o director del Festival de San Sebastin, Diego Galn, que va confeccionar un petit cicle de ttols emblemtics del cinema espanyol.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de Crebinsky


lectures: 1085

Joan Millaret Valls

14 d'octubre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small