CREBINSKY D'ENRIQUE OTERO ÉS PREMIADA COM A MILLOR PEL·LÍCULA EN EL 16È FESTIVAL CINESPAÑA DE TOULOUSE
La pel·lícula Crebinsky d’Enrique Otero ha estat premiada amb el guardó Violeta d’Or com a millor pel·lícula de la secció oficial del 16è Festival de Cinema Espanyol de Toulouse, Cinespaña. Aquesta divertida i surrealista pel·lícula sobre dos personatges aïllats i ben estrafolaris que viuen de recollir trastos i objectes que el mar els hi porta es veuran embolicats en una paròdica Segona Guerra Mundial. La guardonada pel·lícula conserva la idea primigènia continguda en el curtmetratge gallec previ del mateix director de títol idèntic i que estava protagonitzat també per aquest singular duet còmic de llenguatge inintel·ligible. Crebinsky d’Enrique Otero va ser la gran triomfadora d’aquest popular certamen francès consagrat al cinema espanyol ja que la seva parella protagonista, conformada per Miguel de Lira i Sergio Zearreta, va ser escollida com a millor interpretació masculina i l’autor de la banda sonora, Pablo Pérez, va ser reconegut com a millor músic.
L’altra gran pel·lícula premiada del festival va ser la cinta basca 80 egunean/80 días dels directors José Mari Goenaga i Joan Garaño que va obtenir el premi del públic, el premi al millor guió i el premi a la millor interpretació femenina per les dues actrius principals Itziar Aizpuru i Mariasun Pagoaga. Aquest pel·lícula retrata amb maduresa, intel·ligència, tacte i sensibilitat una amistat entre dues dones grans de tarannà contraposat que deriva vers una relació homosexual. Es tracta d’un emotiu, naturalista i ajustat retrat de dues dones enmig d’una societat basca que encara arrossega tics tradicionals i conservadors i que coarten la incipient sensibilitat lèsbica d’una de les dues protagonistes.
D’altra banda, la pel·lícula La mitad de Óscar, dirigida amb un estil precís i depurat per Manuel Martín Cuenca i que parla d’un silenciós i introvertit vigilant en una salina andalusa que sortirà del seu encloscament quan rep la visita de la seva germana, va ser guardonada amb el premi a la millor fotografia pel treball de Rafael de la Uz. Mentre que la pel·lícula Cruzando el límite de Xavi Giménez, reputat director de fotografia català que s’ha estrenat en la direcció, i que s’endinsa entre l’excés i la contenció estilística en els comportaments violents dels adolescents i el seu agressiu tractament de xoc a càrrec d’una institució privada en un clima futurista i especulatiu, va obtenir el premi a la millor primera pel·lícula.
En la secció de documental a competició cal apuntar el meritori triomf del gironí Isaki Lacuesta gràcies al seu esplèndid documental sobre la figura mítica de l’actriu Ava Gardner, La noche que no acaba. Entre altres títols documentals a concurs cal subratllar importants treballs que incorporen nombroses imatges inèdites i, sobretot, domèstiques, com Ciudadano Negrín dels directors Carlos Álvarez, Sigfrid Monleón i Imanol Uribe en la seva aproximació humana a la controvertida personalitat del darrer president de la República, Juan Negrín; o Barcelona abans que el temps ho esborri de la directora Mireia Ros que fa un repàs impressionant i apassionant de l’alta burgesia catalana i barcelonina a través de la narració de Jaime Baladia, descendent de la nissaga Baladia.
Durant la jornada de clausura, que va tenir lloc el passat dissabte dia 8 d’octubre, es va entregar la Medalla d’Or de la ciutat de Toulouse a l’actor Juan Diego Botto, qui va ser motiu d’una retrospectiva d’homenatge de la seva ja extensa carrera. Entre altres personalitats cal destacar la presència de l’escriptor, cineasta o director del Festival de San Sebastián, Diego Galán, que va confeccionar un petit cicle de títols emblemàtics del cinema espanyol.