cinema catal� . caT
Notícies anteriors
RED STATE, D'UN RETROBAT KEVIN SMITH ,VEN A SITGES 2011

El director nord-americ Kevin Smith guanya a Sitges 2011 amb una pardia sanguinolenta i brutal del fanatisme religis a Red State. El director de Mallrats (1995) o Persiguiendo a Amy (1997), fora errtic i devaluat en els darrers temps, sembla haver recuperat una mica de mala bava i esperit provocador en la seva guardonada cinta Red State. El triomf de Kevin Smith sha arrodonit tamb amb el Premi obtingut a la millor interpretaci masculina per un actor molt apreciat per Quentin Tarantino, Michael Parks.

En una competici farcida de ttols, seccions i actes diversos i impossible dabastar per la seva extensi, destaca lxit obtingut pel debutant Joe Cornish amb Attack the Block ja que aconsegueix consensuar jurat, pblic i crtica mitjanant guardons con el Premi Especial del Jurat, Premi a la millor banda sonora per Steven Price, Premi de la Crtica o Premi del pblic. Aquest film conjuga amb encert i simpatia diversos registres com l humor, la invasi aliengena o el retrat social a travs duna banda de nois marginals que senfronten a una pluja de monstres de lespai per defensar el seu territori, un mastodntic bloc dapartaments en un suburbi londinenc.

El Premi a la millor direcci va ser pel director sud-core Na Hong-jin qui desprs de The chaser torna amb The yellow sea amb una nova mostra dexercici pletric i trepidant en la realitzaci on es combina sense respir cinema dacci i lal pessimista del cinema negre. El Premi a la millor actriu va correspondre a la jove Brit Marling pel seu paper a lesperanadora Another earth de Mike Cahill en qu saposta per les segones oportunitats desprs que una noia veu trastocada la seva vida per un accident i aquesta sendinsa en els terrenys del drama personal amb tocs de cincia ficci.

Una de les pellcules de gnere apocalptic ms ben acollides per la seva eficcia, intensitat i falta de pretensions va ser lalemanya The hell de Tim Fehlbaum un ttol equvoc ja que en aquesta llengua t el sentit de resplendor i no el dinfern associat a aquesta paraula en la seva acceptaci anglesa que es va veure recompensada amb el Premi a la millor fotografia per Markus Frderer i el mateix director per la seva textura de claror encegadora en un pas de terra calcinada en qu laigua i la benzina s un be escs i lhome s el pitjor enemic de lhome.

Daltra banda, The woman de Lucky McKee qui repeteix al festival de Sitges desprs del passat triomf de May vers 2002 va guanyar el Premi al millor gui per una histria truculenta i ferotge en qu es difuminen les lnies que separen la civilitzaci i la barbrie a travs del comportament dun pare modlic i treballador exemplar que es revela aviat com un patriarca autoritari, que controla fins a la follia la seva prpia famlia creant un espai claustrofbic, malalts i degeneratiu.

De la producci catalana i espanyola a competici tan sols en va sortir premiada la pellcula inaugural Eva del catal Kike Mallo que es converteix en el millor homenatge possible al tema de la present edici, la intelligncia artificial. Aquest film va obtenir el Premi als millors efectes especials per Llus Castells i Javier Garca en el seu disseny dels robots que conviuen amb humans. La seva tasca est perfectament encaixada enmig dun film apreciable que explota les relacions i tensions entre humans i robots i que sap mantenir els efectes especials supeditats a lacci, encara que algunes vegades aquesta es perd pels camps fcils del melodrama sentimental.

En el terreny dels guardons ms tcnics, daltra banda, ingredients imprescindibles en un festival consagrat al terror i al fantstic, destaca el Premi al millor disseny de producci per la feina dels francesos Marc Thibault en el film Livide dAlexandre Bustillo i Julian Maury que aprofundeix en els camins del horror salvatge en un context de casa allada i vampirisme. Mentre que el Premi al millor maquillatge va recaure en Steven Kostanski pel film apocalptic i de supervivncia The divide del canadenc Xavier Gens.

Pel que respecta a altres premis de jurats diversos del 44 Festival de Sitges cal assenyalar el premi del Jurat Fantstic Competici rbita concedit al nip Sion Sono per la seva darrera entrega dun cinema de lexcs i el descontrol en la realitzaci a travs de construccions narratives lliures i delirants i enfocaments cromtics extrems i saturats a Guilty of romance. En la secci ms oberta als marges del fantstic, Noves Visions, la millor pellcula triada va ser Night fishing dun vell conegut del festival, el sud-core Park Chan-Wook, acompanyat en la direcci pel seu germ petit Park Chan-kyong, en qu en un format de migmetratge i rodat amb un iPhone explica la increble histria dun pescador que caa una noia.

El certamen catal acabava amb una previsible preqela de The thing/La cosa a crrec de Matthijs van Heijningen que explota la mateixa situaci de partida dels seus precedents, i clssic motor del terror, com s un enclavament hum allat enfrontat a una presncia monstruosa aliengena que es mimetitza amb els humans per desvetllar la sospita i el recel entre tothom. Destacable va resultar durant la jornada de clausura la pellcula de sorpresa, desvetllada com sempre uns dies abans, Killer Joe dun veter William Friedkin que imprimeix un inusual to retorat, corromput i brut en les insospitades derives en format de thriller d una colla de perdedors seguint la genuna lnea dels white american trush que malviuen en caravanes o apartaments desmanegats. Igualment gratificant va resultar lenfocament elegant i retingut, amb predomini dun temps sostingut, que imposa Nicolas Winding Refn al thriller i el cinema dacci a Drive en qu es formula una violncia seca, crua i descarnada, i alhora es mant lacci de forma ellptica, no mostrada en pantalla.

Notcies - Cinema Catal . NET
Kevin Smith


lectures: 1098

Joan Millaret Valls

17 d'octubre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

bonissim el discrus de Kevin Smith...
Joel17-10-2011

excellent resum del palmars de Sitges
ric23-10-2011

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small