cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ANNA KARINA. LA PRINCESA DE LA NOUVELLE VAGUE. AUTOR: ALBERT GALERA. EDITORIAL: AL REVS

Lescriptor cinematogrfic Albert Galera acaba de presentar un oport llibre dhomenatge a una de les grandioses actrius associades al moviment de renovaci cinematogrfic Nouvelle Vague. Ens referim a Anna Karina, esposa i musa del realitzador francs Jean-Luc Godard, amb qui va treballar fins en vuit ocasions. Ambds han deixat una empremta inesborrable en la histria del cinema grcies a genials treballs conjunts com Une femme est une femme (1961) o Vivir su vida (1962).

Anna Karina, actriu dorigen dans nascuda el 1940, va debutar en un primer paper a Le petit soldat (1969) sota les ordres del seu descobridor cinematogrfic, J-L Godard, desprs que arribs a Pars fent autoestop amb 17 anys per treballar com a model. Daquest primer film polititzat i polmic en sobresurt una inoblidable sessi fotogrfica protagonitzada per lactriu en qu shi tradueix una mena de declaraci damor del seu pigmali director. El seu regnat arrancaria amb Une femme est une femme, un film exultant, vitalista i colorit, prcticament un musical, un prleg pel que vindria desprs de la m de Jacques Demy a Los paraguas de Cherburgo o Las seoritas de Rochefort. A Vivir su vida, la tercera collaboraci plegats, trobem un moment sublim dAnna Karina, que interpreta una prostituta que vol ser actriu, i s quan plora davant una projecci de La pasin de Juana de Arco (Carl Theodor Dreyer, 1928).

La seva relaci mtua es va extingir amb El oficio ms viejo del mundo (1967) per ens van deixar un nou concepte de feminitat, la irrupci duna nova sensibilitat en la interpretaci, ms enll del magnetisme, bellesa i fascinaci que irradiava. Tot i aix, lactriu Anna Karina va oferir altres notables actuacions sota les ordres de directors adscrits, tamb, a la Nouvelle Vague, com a La religiosa (Jacques Rivette,1966 ).

Lestudis Albert Galera ofereix un extens reps a la trajectria daquesta actriu llegendria dividit en dos grans blocs. En un primer moment sanalitzen detingudament les llegendries collaboracions dAnna Karina al costat de J-L Godard, i en un segon bloc es desglossen tota la llarga resta de treballs en un afany de revaloritzaci de lactriu al marge de Godard com la seva participaci a Cleo de 5 a 7 (1962) dAgns Varda o en la comdia romntica Juegos de amor a la francesa (1964) de Roger Vadim. Anna Karina ha acabat esdevenint una autntica icona cinematogrfica universal, el radi dacci de la qual sha ests fins a la moda, la publicitat i, fins i tot, la msica.

El llibre cont tamb un glossari de fotos i cartells de les seves pellcules aix com una detallada filmografia. Destaca lenfervorit prleg de lescriptor Philipp Engel i assenyalar que cont un breu captol de Toni Fonollet dedicat a la vessant musical de lactriu Anna Karina, especialment la seva faceta com a cantant, dins i fora de la pantalla. La verdad sobre Charlie (Jonathan Demme, 2002) va registrar la seva darrera can en una pellcula encara que ens resta el seu nic disc com a cantant lluny del cinema, Aimons lamour(2000).

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1152

Joan Millaret Valls

24 d'octubre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

ja el tinc i el recomano; no la coneixia massa a aquesta dona i ara ja vull veure totes les seves pelcules
Fran24-10-2011

noms la recordo de les pelis del Godard
Karme24-10-2011

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small