cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ALEXANDER MacKENDRICK. AUTOR: ASIER ARANZUBIA. COL. EDICIONS CÁTEDRA

La figura del realitzador d’origen escocès Alexander Mackendrick, que va fer una important i inoblidable aportació al cinema anglès de postguerra, ha vist com la seva dimensió cinematogràfica ha estat llastrada per tota mena de prejudicis crítics contra el cinema britànic emanats sobretot de França – concretament alguna sortida de to de l’estimat François Truffaut -. Es tracta d’un director que fins i tot va arribar a treballar als Estats Units, tant a Chantaje en Broadway (1957), com en el seu comiat cinematogràfic, No hagan olas (1967), un país on va restar-hi per dedicar-se molts anys a la docència.

És autor d’una curta però imponent trajectòria conformada per nou títols realitzats en divuit anys i realitzador emblemàtic d’una època irrepetible del cinema britànic, sobretot per la seva implicació en l’empenta dels elogiats Estudis Ealing, però que ha estat víctima d’un cert oblit amb la pràctica inexistència d’estudis en revistes especialitzades o l’absència d’una obra monogràfica.

Hi ha un treball historiogràfic important de seguiment de la trajectòria personal i professional de Mackendrick dins de la indústria britànica que s’inicia en l’alliberament d’Europa, formant part d’un comitè que censurava les activitats dels directors italians sospitosos de connivència amb el règim mussolinià. Després s’incorporaria als, en aquells moments, petits Estudis Ealing, on debutaria amb la comèdia Whisky galore (1949) i on arrancaria la seva fama de perfeccionista a través d’una maniàtica atenció als mínims detalls de la posada en escena ocasionant-li diversos enfrontaments amb els productors.

D’aquesta època destaca la enginyosa i vidriòlica comèdia negra El quinteto de la muerte (1955) centrada en la col·lisió entre una caricaturesca banda de lladres i un àvia indestructible. Un altre film ineludible en l’obra de Mackendrick és el contundent thriller sobre la corrupció i l’ambició en el món del periodisme a Chantaje en Broadway a través de la figura megalòmana i intimidatòria encarnada per un imponent Burt Lancaster. Tampoc es pot obviar la magistral Viento en las velas (1965) on esbossa el tortuós retrat psicològic d’un món infantil gens amable i innocent durant la seva convivència amb uns pirates en l’espai clos d’un vaixell.

Notícies - Cinema Català . NET


lectures: 1060

Joan Millaret Valls

25 d'octubre de 2011


Comparteix la notícia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a màxim pots omplir 255 caràcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small