cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ALEXANDER MacKENDRICK. AUTOR: ASIER ARANZUBIA. COL. EDICIONS CTEDRA

La figura del realitzador dorigen escocs Alexander Mackendrick, que va fer una important i inoblidable aportaci al cinema angls de postguerra, ha vist com la seva dimensi cinematogrfica ha estat llastrada per tota mena de prejudicis crtics contra el cinema britnic emanats sobretot de Frana concretament alguna sortida de to de lestimat Franois Truffaut -. Es tracta dun director que fins i tot va arribar a treballar als Estats Units, tant a Chantaje en Broadway (1957), com en el seu comiat cinematogrfic, No hagan olas (1967), un pas on va restar-hi per dedicar-se molts anys a la docncia.

s autor duna curta per imponent trajectria conformada per nou ttols realitzats en divuit anys i realitzador emblemtic duna poca irrepetible del cinema britnic, sobretot per la seva implicaci en lempenta dels elogiats Estudis Ealing, per que ha estat vctima dun cert oblit amb la prctica inexistncia destudis en revistes especialitzades o labsncia duna obra monogrfica.

Hi ha un treball historiogrfic important de seguiment de la trajectria personal i professional de Mackendrick dins de la indstria britnica que sinicia en lalliberament dEuropa, formant part dun comit que censurava les activitats dels directors italians sospitosos de connivncia amb el rgim mussolini. Desprs sincorporaria als, en aquells moments, petits Estudis Ealing, on debutaria amb la comdia Whisky galore (1949) i on arrancaria la seva fama de perfeccionista a travs duna manitica atenci als mnims detalls de la posada en escena ocasionant-li diversos enfrontaments amb els productors.

Daquesta poca destaca la enginyosa i vidrilica comdia negra El quinteto de la muerte (1955) centrada en la collisi entre una caricaturesca banda de lladres i un via indestructible. Un altre film ineludible en lobra de Mackendrick s el contundent thriller sobre la corrupci i lambici en el mn del periodisme a Chantaje en Broadway a travs de la figura megalmana i intimidatria encarnada per un imponent Burt Lancaster. Tampoc es pot obviar la magistral Viento en las velas (1965) on esbossa el tortus retrat psicolgic dun mn infantil gens amable i innocent durant la seva convivncia amb uns pirates en lespai clos dun vaixell.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1060

Joan Millaret Valls

25 d'octubre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small