cinema catal� . caT
Notícies anteriors
S'ESTRENA 14 D'ABRIL: MACI CONTRA COMPANYS, UNA RECONSTRUCCI HISTRICA EN CLAU DE FALS DOCUMENTAL DIRIGIDA PER MANUEL HUERGA

Es celebrava la seva preestrena el 24 doctubre a lAuditori de Barcelona, amb la presncia de tot lequip de la pellcula i significatives autoritats de la Generalitat de Catalunya. Sense poder-la digerir del tot, un dia desprs, sha estrenat a TV3 durant la franja horria del prime time, aconseguint ser la cadena ms vista de lestat amb un 15,1% de quota mitjana i superant el 12,6% de Telecinco.

De soca documentalista, Manuel Huerga sembarcava aix en un projecte on la productora, Minoria Absoluta, hi posava tota la base interpretativa mentre que Toni Soler firmava el gui. Televisi de Catalunya amb l'ajut de l'ICIC i lICAA, tenia previst donar-li una difusi televisiva per sense renunciar a seccions tant llamineres com la Zabaltegi-Especial, del Festival Internacional de Cine de Donostia - San Sebasti, on va tenir una bona acollida.

Un dels allicients de 14 d'abril: Maci contra Companys radica en l'original plantejament narratiu de la seva proposta. Dirigida per un cineasta i creador audiovisual amant de jugar amb els formats i les textures, la pellcula adopta la forma d'un fals documental en qu Maci i Companys i altres personatges de l'poca recorden aquells fets un any desprs, davant un hipottic entrevistador.

Aquest deliberat anacronisme el resultat s com si un periodista del present hagus viatjat a comenaments dels anys trenta per enregistrar un programa amb sentit televisiu contemporani permet saltar dels testimonis dels protagonistes als flashbacks on es recreen aquells tres dies amb agilitat. Tot plegat, muntat amb un trepidant sentit del ritme que l'acaba convertint prcticament en un thriller poltic; a estones, ens pot fer pensar en JFK o Nixon dOliver Stone.

Manuel Huerga ja era conegut com un revifador del sentiment catal en films de ficci com Salvador (Puig Antich) o en documentals com Gaud. Aquest cop tenia una tasca complicada degut al context histric del film i tamb degut a la limitada per intensa promoci televisiva i s que 14 dabril: Maci contra Companys, prcticament, neix i mor a la televisi.

Aquesta ficci televisiva arriscada (ja que poques televisions sn capaces dembarcar-se en un tipus de producte tan poc habitual), camuflada sota laparena dun documental, suposa un bon estat de salut de les TV movies a Catalunya. Encara que sigui complicat pensar en una repblica sobirana catalana no ho s tant pensar en una indstria cinematogrfica cada vegada ms mplia i arriscada, amb acabats tcnics envejables i amb una difusi que toca de peus a terra.

Notcies - Cinema Catal . NET
Ferm Reixach i Pere Ponce sn Francesc Maci
i Llus Companys


lectures: 1110

ric Antonell

26 d'octubre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Molt interessant!
Pau26-10-2011

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small