cinema catal� . caT
Notícies anteriors
L'ILLUSIONNIST ARRIBA ALS CINEMES, APORTANT ILLUSI I MGIA A UNA CARTELLERA POC ANIMADA

LIllusionnist s una pellcula animada de lany 2010 que arriba a les nostres pantalles desprs de ser nominada als Oscar de lltima edici i guanyant, com a millor animaci, els ltims Premis de Cinema Europeu. Dirigida per Sylvain Chomet, la histria est basada en un gui no publicat de l'actor i director francs Jacques Tati, en collaboraci amb el guionista Henri Marquet, guionista de Les vacances de M.Hulot, entre altres.

Existeix controvrsia en relaci a la motivaci que va tenir Tati amb el gui, ja que va ser escrit com una carta personal per a la seva filla gran Helga Marie-Jeanne Schiele, de la qual estava fora distanciat. El personatge principal s una versi animada de Tati, creada per lanimador Laurent Kircher, company inseparable de Chomet en la seva trajectria cinematogrfica.

La trama gira al voltant d'un illusionista que visita un petit poble de les Highlands, on coneix a una jove ingnua (Eilidh Rankin), la qual, est convenuda de que ell s un veritable mag. La idea de Tati va ser que la histria fos ambientada a Txecoslovquia, per Chomet ho va canviar per la Esccia dels anys 50. Segons el director, "no s una histria romntica, s ms una relaci paternal".

La histria gira al voltant d'un prestigitador d'avanada edat (Jean-Claude Donda), que durant l'ltima etapa de la seva carrera ha de conformar-se amb espectacles residuals, traslladant-se de ciutat en ciutat. Aquesta s letapa on el music hall va perdent gas, deixant pas a noves formes dentreteniment com la flamant arribada de la televisi, i s que el qu en un teatre funcionava tan b abans (les variettes) sn ara les romanalles del passat.

Projectada al Festival de Cannes, on va tenir molt bona acceptaci per part del pblic, aquesta s la segona pellcula d'animaci dirigida per l'animador i director Sylvain Chomet, que ens va sorprendre fa uns anys enrere amb l'extraordinria i rocambolesca "Benvinguts a Belleville" (Les Triplett de Belleville, 2003), film d'obligat visionat per a tot amant del cinema d'animaci.

El Ilusionista, nom assignat per la distribudora Sherlock Films a lestat espanyol, s una animaci elegaca on cada pinzellada s pura mgia, sense ostentaci. Cada escenari s un escamoteig de cartes illustrades i el recorregut de cada frame, que ens pot semblar parsimonis, ens despista com si dun truc mgic es tracts, fent avanar la histria de forma gil i aconseguint el seu propsit final.

Hi ha tres elements fonamentals que conjuguen al film: L'absncia de dilegs, la illustraci i la msica. LIllusionnist, a ligual que Belleville, s una pellcula muda. Els dilegs dels personatges es redueixen a la mnima expressi. Tota la informaci ens arriba a travs dellipsis realitzats a conscincia. No cal una sola paraula per explicar el qu passa i s que a travs dun traat ferm del pinzell, la narrativa t un cam fcil fins al seu ltim degoteig.

El dibuix s la part ms extraordinria de la pellcula, allunyant-se de l'exageraci i extravagncia dels personatges. Aquest prodigi de lanimaci ens mostra a travs daction painting un mn harmnic on el dibuix ms acrlic i tradicional, de la vella escola europea, ens recorda que lanimaci bidimensional tamb existeix, permetent a lespectador degustar cada pigment com si dun fresc en moviment es tracts.

Un treball artesanal elaborat amb molta cura i detall per Marquet, on els personatges mantenen contnuament un gil moviment rombodal dins daquest cosmos nigromntic. Tot aix, acompanyat per una msica classicista (i encertada) que acompanya i ajuda a construir un univers melanclic i nostlgic. Un triplet de caracterstiques que fan vessar mgia pels quatre vrtexs de la pantalla.

Cal recordar que la guanyadora dels ltims premis Csar, no s un producte convencional. No s una pellcula d'entreteniment com a tal, sin ms aviat un espectacle artstic i visual. L'entreteniment noms pot emergir quan un gaudeix d'aquestes facetes. s una pellcula per veure amb pacincia i per degustar com si, dun bon Bordeaux es tracts, sense esperar una trama lleugera o superlativa.

Recomanada per a tots aquells que encara admiren l'animaci no computeritzada i que laprecien com una forma dart. Un art pictric en sollevament que traspassa les fronteres dels museus i que arriba, emmarcat en celluloide, a les nostres pantalles. No noms per aix, sin per lamor fraternal i la tendresa que desprn, i tamb pels que creuen que autors com Hayao Miyazaki (El viaje de Chihiro, La princesa Mononoke) no t competidors al vell continent.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1160

ric Antonell

22 de novembre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

para mi un tanto decepcionante, esperaba mucho de ella y ms tras Les triplettes de Belville
Jar1222-11-2011

a mi em sembla una petita joia
Susi22-11-2011

a mi em va encantar!
joan carles22-11-2011

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small