cinema catal� . caT
Notícies anteriors
S'ESTRENA BARCELONA, CIUTAT NEUTRAL, UNA RECONSTRUCCI HISTRICA DE LA CIUTAT COMTAL SITUADA A LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

Es celebrava la seva preestrena el 23 de novembre als cinemes Comdia de Barcelona, acompanyada de catifa vermella, flamants banderoles i ballarines com les dels antics espectacles del Parallel. Hi va assistir tot lequip de la pellcula, com tamb Mnica Terribas (directora de TV3), Montserrat Bou (directora daudiovisuals de lICIC) i Agust Mezquida (productor executiu), entre altres.

Desprs duna setmana laboral, sestrena el dilluns 28 per continuar el dia segent, el dimarts, en horari de mxima audincia. Lestrena de la minisrie va ser la cinquena emissi ms vista del dilluns a Catalunya mentre que dimarts va perdre 190.000 espectadors, tot i mantenir el lideratge en aquella franja horria (per davant de Telecinco). La nova producci de TV3 ha reunit en la seva totalitat 978.000 espectadors i ha aconseguit una quota mitja de pantalla del 17,65%.

La pellcula, que consta de dues parts de 90 minuts, va ser emesa amb fora expectaci, i s que es tracta duna significant coproducci europea on hi ha participat tamb Portugal. En aquest sentit, la primera cadena de la RTP portuguesa emetr la TV movie el dia 5 de desembre en horari de prime time i en VO en catal, subtitulada. Com apunt i segons el productor, varen proposar el projecte a altres cadenes com TVE i Antena 3 per varen declinar formar part del projecte perqu era en catal.

De manera que, fa just un any, Televisi de Catalunya, la productora Prodigius Cinema i la portuguesa StopLine Films, rodaven Barcelona, ciutat neutral, una histria d'amor impossible, per tamb d'amistat i de somnis de joventut, en el context de la Primera Guerra Mundial i en una ciutat, Barcelona, que escenifica una Casablanca del vell continent on van a raure persones de diferents classes socials i orgens geogrfics.

El rerefons del film s la Barcelona de principis de segle. Els protagonistes sn joves que no estan disposats a renunciar als seus ideals ni als seus impulsos ms eminents. En aquest background histric tamb destaca la concentraci dun centre despionatge situat a Barcelona, degut a la seva neutralitat i major comoditat pels agents secrets, tant aliats com desertors, que cercaran informaci moguts per interessos bllics i estratgics de vital importncia.

El punt de partida situa l'espectador a l'agost del 1914, al port de Barcelona. En un vaixell que no arribar mai a salpar es coneixen els dos protagonistes, Karl (Bernat Quintana), un jove burgs que vol fugir d'una vida en la qual se sent enclaustrat, i Glria (Nausicaa Bonnn), una bibliotecria sindicalista i darrelades conviccions anarquistes. Els dos protagonistes hauran de fer compatibles els seus principis i les seves emocions en un moment histric incert per no suficientment perills per deslligar-se de les seves rutines vitals.

Personatges contemporanetzats que escenifiquen el mn de la joventut contra el mn adult. La histria explica valors universals per ho fa amb comptagotes i la transformaci dels protagonistes, la seva anagnesi cap a la maduresa, s massa flegmtica. Lalteraci duna Barcelona cap a uns canvis fora profunds es deixen veure a mesura que avana el temps per sense deixar suficient empremta, un cop plantejat el conflicte.

Sha de destacar lapartat dexteriors i direcci tcnica, observant un gran esfor per rodar nombroses localitzacions amb un acabat tcnic notable, ja que la histria demanava trepitjar carrers i filmar edificis emblemtics per induir poca en el metratge. La srie es va rodar en una quarantena despais com ara la Colnia Vidal de Puig-Reig, lestaci del Nord, el parc de la Ciutadella, el castell de Montjuc, el Museu de Zoologia, Can Cabanelles de Matar o el port de Barcelona.

La fotografia aprova amb bona nota i s que Mario Montero ha sabut dotar de color i llum cada escena, recreant fotografies inertes en blanc i negre de lpoca. A travs de la prominncia de la fotografia, Barcelona esdev un personatge ms, sense sobresaturaci de cap tipus. Per consegent, lemulsi esdev un dels elements positius del telefilm, jugant un paper galant i en alguns moments massa destacat.

Entre altres elements positius, hi ha una banda sonora destil sobri i s que Arnau Bataller, que ha participat a films com Herois o sries com Polseres Vermelles, compon una msica amb notes lleugeres i tnica histrica, sense caure en la tipicitat dun estil massa apegals o previsible degut al gnere. s aix, un element important tant en moments de tensi o romanticisme com en transicions descenes on es denota un muntatge adient i una notable sincronitzaci audiovisual.

Projectes de ficci histrics que queden com a part del nostre patrimoni i que han suposat un gran esfor deia la directora de TV3. s cert que quedar, en part, com a patrimoni cultural del nostre pas, per en un futur incert on la cadena espera fortes retallades pressupostaries, s qestionable la producci de films on hi participa un equip de 76 actors, 150 tcnics i 800 figurants, amb un pressupost de 2,7 milions deuros, on no queda molt clar a quin target de pblic va dirigit i on el resultat s ms descafenat de lesperat.

A ligual que vaig elogiar la producci 14 d'abril: Maci contra Companys, recent coproducci dxit de TVC, ara em toca replantejar lefectivitat daquest film altisonant que no pot superar el share de les seves cadenes competidores durant la seva estrena i que perd, en la segona entrega, un bon grapat despectadors. Tenint en compte que tampoc exerceix com a renovador del seu gnere, deixant un regust agredol per un gui que podria haver espremut ms certes situacions i prescindir dunes resolucions massa esquemtiques.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1194

ric Antonell

30 de novembre de 2011


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

interessant per massa influida per les sries prpies de TV3; falta personalitat, sobre tot, a nivell visual...
Carles30-11-2011

s, jo crec tamb que no s'haurien de gastar tanta pasta en produccions que tampoc sn cap meravella
Albert01-12-2011

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small